Hietsu is Happening! -syyskausi kokoaa kansainvälisen jazzin ja nykymusiikin huiput Helsinkiin

594
lukukertaa
Han Bennink. Kuva: Andreas Terlaak.

Hietsu is Happening! -syysohjelmisto tarjoilee esityksiä eurooppalaisen nykyjazzin huipputekijöiltä Kaja Drakslerista Han Benninkiin, kokeiluja elektroakustisen musiikin parissa, tuoretta nykymusiikkia sekä kantaesityksiä mm. Mioko Yokoyamalta. HiH! -syyskonsertit järjestetään 26.9., 25.10., 30.11. sekä 13.12. Hietsun paviljongissa Helsingissä.Saksofonisti Mikko Innasen, kitaristi Petri Kumelan ja basisti Antti Lötjösen luotsaama Hietsu is Happening! (HiH!) jatkuu syksyllä 2022 uusien kohtaamisten sekä kansainvälisten virtuoosien vierailujen merkeissä. Kauden käynnistää jazzin ja nykymusiikin raameja koetteleva Elise Dabrowski Trio, jossa nykyoopperaan erikoistuneen laulaja Elise Dabrowskin voimallista äänityötä täydentävät pasunisti Matthias Mahler sekä bassokitaristi Olivier Lété. Viime vuonna Parking-nimikkoalbuminsa julkaisseen ranskalaistrion konsertti on osa Vapaat äänet -agentuurin tuottamaa Suomen-kiertuetta. Samana iltana kuullaan myös Harri Kuusijärven tuoreen Phoenix-sooloteoksen kantaesitys. Lokakuussa HiH! tuo peräti kaksi eurooppalaista nykyjazz-kokoonpanoa ensimmäistä kertaa Suomeen. Improvisoidun ja sävelletyn musiikin rajapintoja häivyttävässä konsertissa esiintyvät trumpetisti Susana Santos Silva ja pianisti Kaja Draksler sekä pianisti Søren Kjærgaardin, basisti Jonas Westergaardin sekä rumpali Peter Bruunin tuore kokoonpano.Yksi Suomen musiikkisyksyn suurimmista tapauksista on legendaarisen Han Benninkin Helsingin-vierailu. Hollantilaisrumpali on yli 50-vuotisen uransa aikana työskennellyt mm. Sonny Rollinsin ja Ben Websterin kaltaisten jazzsuuruuksien kanssa, mutta on erityisen tunnettu vapaan ja kokeellisen jazzin pioneerina sekä hollantilaisen ICP-kollektiivin perustajajäsenenä. “Ensi kohtaamiseni Benninkin kanssa Kööpenhaminassa 1999 oli mullistava kokemus. Hän on sukupolvensa suurimpia suunnannäyttäjiä eurooppalaisen jazzin ja improvisoidun musiikin saralla. Benninkin luomisvoima tuntuu olevan ehtymätön,” Mikko Innanen hehkuttaa. “Kokonaisuudessaan syksyn jazzohjelma on HiH!:n historian kansainvälisin. Katse on suunnattu kohti keskistä Eurooppaa, mistä Hietsuun suuntaa mantereen kiinnostavimpia ja ajankohtaisimpia improvisoivia muusikoita,” jatkaa Antti Lötjönen.Nykymusiikkiohjelmiston kiehtovimpia teoksia on matemaatikon, arkkitehdin ja säveltäjän Iannis Xenakiksen ikoninen ‘Rebonds I’ -lyömäsoitinsoolo. Vanhaa ja uutta nykymusiikkia yhdistelevässä ohjelmistossa on Xenakiksen ja viime vuonna 92-vuoden ikäisenä kuolleen George Crumbin nykymusiikin klassikoita, sekä nuoremman polven Halim El-Dabhin ja Alyssa Weinbergin sävellyksiä. Kauden päättää perinteinen Lucian-päivän konsertti, jossa Mioko Yokoyaman ‘Song of the Shirt’ -teos saa kantaesityksensä sopraano Tuuli Lindebergin ja kitaristi Petri Kumelan tulkitsemana. Teos tarkastelee nykyajassa ja naisnäkökulmasta tarkasteltuna Thomas Hoodin vuonna 1843 säveltämää protestirunoa köyhien työläisten onnettomista työoloista. Illan vieraileviin tähtiin lukeutuvat muun muassa näyttelijä Vesa Vierikko, perkussionisti Abdissa “Mamba” Assefa sekä cembalisti Marianna Henriksson.”Olen ollut vaikuttunut Mioko Yokoyaman ilmaisuvoimaisesta ja persoonallisesta sävelkielestä, ja ihailen tapaa jolla hän uudessa teoksessaan tuo vanhan kantaaottavan tekstin nykyaikaan ja näyttää sen uudessa valossa,” kertoo Petri Kumela. “Olen myös varma että Xenakiksen ja muiden klassisten lyömäsoitinteoksien kuuleminen samassa konsertissa Han Benninkin kanssa antaa yleisölle niihinkin aivan uuden näkökulman.”HiH! Nro 31: Free Parking, ma 26.9. klo 19Yhteistyössä Vapaat äänet -agentuuriElise Dabrowski Parking (FR)Elise Dabrowski, laulu / Matthias Mahler, pasuuna / Olivier Lété bassokitaraHarri Kuusijärvi: Phoenix Elektroakustinen harmonikkaHietsun impro-orkesteriIllan esiintyjät + Mikko Innanen, saksofonit / Petri Kumela, kitara / Antti Lötjönen, bassoHiH! Nro 32: Mannermaisen nykyjazzin ilta, ti 25.10. klo 19Susana Santos Silva & Kaja Draksler (PT/SI)Susana Santos Silva, trumpetti / Kaja Draksler, pianoBruun/Kjærgaard/Westergaard (DK)Jonas Westergaard, basso / Soren Kjargaard, piano / Peter Bruun, rummut Hietsun impro-orkesteriIllan esiintyjät + Mikko Innanen, saksofonit / Petri Kumela, kitara / Antti Lötjönen, bassoHiH! Nro 33: Bennink 80 + Xenakis 100, ke 30.11. klo 19Bennink 80Han Bennink. rummut (NL) / Mikko Innanen, saksofonit / Antti Lotiönen, bassoXenakis 100Säv. Xenakis, Crumb, Weinberg ja El-Dabh.Jerry Piipponen, lyömäsoittimet / Lauri Pekkarinen, lyömäsoittimet / Anna-Sofia Anttonen,saksofoni / Petri Kumela, kitaraHiH! Nro 34: Hietsun Perinteinen Joulukonsertti, ti 13.12. klo 19Mioko Yokoyama: Song of the Shirt (ke.)Tuuli Lindeberg, laulu / Petri Kumela, kitaraAaseri Buch: Lucia-oratorio (ke., säv. 1022)Vesa Vierikko, ääni / Tuuli Lindeberg, sopraano / Marianna Henriksson, cembalo / Abdissa Assefa, lyömäsoittimet / Mikko Innanen, puhaltimet / Antti Lötjönen, basso / Petri Kumela, kitaraHietsun joulupotpuriLiput 10/20 € Hietsu is Happening! –verkkokaupasta.