Martti Lappalainen on kuollut

1313
lukukertaa

Mittava elämäntyö suomalaisen jazzin hyväksi päättyi äkilliseen sairauskohtaukseen sunnuntaina 5. kesäkuuta. Martti ”Mape” Lappalainen oli kuollessaan 69-vuotias.

Lappalainen valmistui musiikinopettajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1968 ja musiikkikasvattajan ura urkeni Espoon Tapiolassa.  Sinne Lappalainen myös pysyvästi jäi, mutta Lappalaiselle ei riittänyt normaali koulun musiikinopetus. Lappalainen perusti koulun puitteissa Tapiola Big Bandin (tunnetaan nykyään nimellä Espoo Big Band), ja johti sitä kuolemaansa saakka. 90-luvulla Lappalainen perusti jazzopisto Ebelin, jonka rehtorina toimi vuoteen 2006 asti.

Suuri yleisö tuntee Lappalaisen luomuksista kuitenkin parhaiten April Jazz -festivaalin. April Jazzin johtajana Lappalainen onnistui poikkeuksellisen hyvin aina vaikeassa laadun ja populaarin yhdistämisessä. Vuonna 1987 aloittanut festivaali onkin vakiinnuttanut paikkansa: se on sekä kevätkauden tärkein kotimainen jazztapahtuma että pääkaupunkiseudun suurin vuosittainen jazzfestivaali.