Kissankusi Records ja Fly-Rite Festival tarjoavat häiriöjatsia

923
lukukertaa

Häiriöjatsit soivat kolmella paikkakunnalla 12.-14.7. Paraisilta startataan (Hotel Kalstrand), sitten ovat vuorossa Helsinki (Kuudes Linja) ja Tampere (Telakka). Häiriöiden isoin nimi on saksofonisti Ken Vandermarkin ja rumpali Paal Nilssen-Love duo. Tamperelainen Black Motor soittaa kaksi keikkaa. Muita esiintyjiä ovat Sir Trio, Mohel ja Pekko Käppi.

Ken Vandermark tunnetaan parhaiten Vandermark 5 -kvintetistään, joka on huimalla julkaisumäärällään onnistunut hankkimaan laajan kuulijakunnan ympäri maailman. Vuonna 1994 mies esiintyi The Vandermark Quartetinsa kanssa loistokkaasti Tampere Jazzeilla juuri ennen John Zornin Masada-yhtyettä, ja seuraavana vuonna artisti oli mukana Albert Ayler -tribuuttiyhtyeessä Witches & Devils. Lisäksi Vandermark tunnetaan Peter Brötzmannin Chicago Tentetistä, Territory Bandistä sekä lukuisista muista projekteista. Uransa aikana yli sadalla julkaisulla soittanutta Ken Vandermarkia muistettiin vuonna 1999 arvostetulla MacArthur Fellowship -palkinnolla, jonka edellisiä saajia ovat olleet monet jazzin suurnimet Cecil Taylorista, Max Roachiin ja Anthony Braxtoniin.

Paal Nilssen-Love on viimeisten vuosien aikana vakuuttanut niin kuulijat kuin kriitikotkin tinkimättömällä tehokkuudellaan ja taidoillaan. Myöskin lukuisissa kokoonpanoissa vaikuttava artisti tunnetaan parhaiten ”toiminta-jatsin” ilosanomaa levittävästä The Thing -yhtyeestä, joka on viimeiset vuodet levyttänyt maineikkaalle Smalltown Superjazzz –levymerkille. Nilssen-Love on aikaisemmin vieraillut Suomessa esimerkiksi Tampere Jazz Happeningissa vuonna 2003, jolloin rumpali esiintyi yhdessä Raoul Björkenheimin Scorch Trion kanssa. Molden jazz-festivaalin residenssi-taiteilijanakin Chick Corean ja Pat Methenyn tavoin vaikuttanut mies on tehnyt yhteistyötä myös Sonic Youthin Thurston Mooren sekä muusikko Jim O´Rourken kaltaisten vaihtoehtorokkareiden kanssa.

Ken Vandermark ja Paal Nilssen-Love aloittivat yhteistyönsä vuonna 2000. Toistaiseksi parivaljakko on julkaissut viisi albumia, joista viimeisimpänä ”Milwaukee Volume” ilmestyi viime vuonna.

Black Motor julkaisee tänä kesänä uuden levynsä ”Never Out Of Fashion – live in Amsterdam” jonka tiimoilta trio keikkailee peruskokoonpanollaan sekä vierailijoiden kera. Sanan taitaja Dxxxa ja trumpetisti Verneri Pohjola kuuluvat kesän vierailijoihin.

Jouhikon suurlähettiläs Pekko Käppi julkaisi tänä vuonna uuden levynsä ”Vuonna ’86”. Ahkera maailmanmatkaaja esiintyy usein soolona sekä monentyyppisissä yhtyeissä mm. Kiila, Jouhiorkesteri, Lau Nau, Vilddas, Taco Bells. Telakalla kuullaan miehen vahva soolosetti.