Hietsu is Happening! nro 43: Vapauden ja pimeyden ääniä

491
lukukertaa
Luvassa on todella harvoin kuultu kulttiklassikko, kun Hietsu is Happening! esittää George Crumbin laulusarjan ’Songs, Drones and Refrains of Death’ Federico Garcia Lorcan teksteihin. Vuonna 1968 sävelletty teos on baritonille ja viisihenkiselle soitinyhtyeelle. Crumbin isoja kamarimusiikkiteoksia ei esitetä usein niiden vaativuuden ja valtavan soitinarsenaalin vuoksi, nyt on hieno tilaisuus tulla sellaista kuuntelemaan. Lumoavaa, ja välillä pelottavaakin, musiikkia, joka Hietsussa varmasti pääsee oikeuksiinsa marraskuisena iltana hautuumaan vieressä.

George Crumb (1929-2022) on kiistatta yksi 1900-luvun merkittävimpiä Pohjois-Amerikkalaisia säveltäjiä, joka kuoli viime vuonna 92-vuotiaana. Crumb hylkäsi säveltäjänä jo varhain vallitsevan modernistisen ja sarjallisen estetiikan ja kehitti omaleimaisen sävellystyylinsä, jossa erilaiset erikoissoittotekniikat, vahvistus ja omalaatuiset soitinvalinnat luovat maagisen, heti tunnistettavan tunnelman. Crumb oli itse myös taitava perkussionisti, ja hänen teoksilleen onkin tyypillistä valtava määrä erilaisia lyömäsoittimia. Tässä ’Songs, Drones and Refrains of Death’ ei todellakaan tee poikkeusta.

Kitaristi Marc Ducret, saksofonisti Liudas Mockūnas ja pasunisti Samuel Blaser ovat pitkään soittaneet yhdessä eri kokoonpanoissa ja projekteissa. Nyt nämä kolme luovaa muusikkoa eurooppalaisen jazzin ja improvisoidun musiikin kärjestä lähtevät ensimmäistä kertaa kiertueelle triona.  He ammentavat inspiraatiota legendaarisen Jimmy Giuffren, Jim Hallin ja Bob Brookmeyerin trion soundimaailmasta, mutta kehittävät sen innostamina omaa sävelkieltä ja soundiulottuvuuksia. Trion kiertue käynnistyy Helsingistä 23.11., jolloin trio konsertoi Hietsun Paviljongissa. Sen jälkeen kolmikko esiintyy 24.11. Savonlinnan Kulttuurikellarissa ja 26.11. Porissa Validi Karkia -klubin kutsumana. Kiertue jatkuu Baltiassa 4.12. asti.

Ohjelma:

George Crumb: Songs, Drones and Refrains of Death

Sampo Haapaniemi, baritoni

Tiina Karakorpi, piano

Antti Lötjönen, basso

Petri Kumela, kitara

Ville Syrjäläinen, lyömäsoittimet

n.n., lyömäsoittimet

József Hárs, kapellimestari

Ducret, Mockunas, Blaser:

Liudas Mockūnas, saksofonit, klarinettiSamuel Blaser, vetopasuunaMarc Ducret, kitara

Yhteistyössä Vapaat Äänet 

Hietsun Paviljonki (Hiekkarannantie 9, Helsinki)

23.11.2023 klo 19:00

https://www.hietsuishappening.com/

Liput 10/20 € Hietsu is Happening! –verkkokaupasta.

 

Tulevat tapahtumat:

12.12 Seppo Kantonen 60: Seppo Kantonen Trio / Neoquartet 

Hietsu is Happeningissä kunnianhimoinen ja korkeatasoinen musiikki kohtaa yleisön matalalla kynnyksellä ja löysin rantein

Valtionpalkittu Hietsu is Happening! on Helsingin Hietaniemessä Hietsun Paviljongissa (ja joskus sen liepeillä) tapahtuva ennakkoluulottomasti eri taidealojen rajapinnoilla liikkuva, monimuotoinen tapahtumasarja. Sen taiteellisina kuraattoreina toimivat Hietsun paviljongilla majailevat muusikot Mikko Innanen, Petri Kumela ja Antti Lötjönen. Taiteellisesti korkeatasoinen, rohkeasti uutta luova HiH! on saattanut viisi vuotta kestäneen toimintansa aikana yhteen eri alan taiteilijoita Vesa Vierikosta Tuuli Lindebergiin, Anni Elif Egecioglusta Tuomari Nurmioon ja Han Benninkistä Susana Santos Silvaan.  HiH! tarjoaa esiintyjilleen vapaan kokeilun ja mahdollisuuksien alustan. Tapahtumasarjan kuratoinnissa taiteiden lajit, ennakkokäsitykset, luomista ohjaavat konventiot ja muut raja-aidat asetetaan uudelleen tarkasteluun: olennaista on mahdollistaa taiteilijoiden ja taiteiden välinen vuoropuhelu tinkimättömästi ja luoda samalla kokonaan uusia ja uudenlaisia teoskokonaisuuksia.