Valtteri Laurell Pöyhösen ja Eeti Niemisen yhtyeeltä debyyttilevy

409
lukukertaa

Laurell & Sun Dog on säveltäjä/multi-instrumentalistien Valtteri Laurell Pöyhösen ja Eeti Niemisen uusi duokokoonpano, jonka musiikillisena perustana ovat yhteisissä jamisessioissa syntyneet kappaleet. Debyyttialbumi ”Mingling with…” ilmestyy LP:nä, CD:nä sekä suoratoistona 27.10.2023 ja sitä juhlistetaan livenä Helsingin Tenhossa torstaina 2.11. sekä Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 3.11.Laurell & Sun Dogin musiikissa voi aistia tekijöittensä laaja-alaisen musiikkimaun. Vaikka molemmat tunnetaan jazzmuusikkoina, heidän postmodernissa sopassa kiehuu mm. afrobeat, Weather Report, hiphop ja Ornette Coleman. Kaikki tämä tislataan eräänlaisen punk- ja tee-se-itse -asenteen läpi.

“Mingling with Laurell & Sun Dog”-levyn kaikki kappaleet ovatkin artistien itsensä tuottamia ja myös miksaamia. Levyn musiikki on syntynyt useilla treenikämpillä, kotistudioissa ja Villa Vikanin residenssissä. Levyllä vierailee 3-henkinen puhallinsektio: Mikko Innanen (saksofonit), Janne Toivonen (trumpetti) ja Heikki Tuhkanen (pasuuna). Yhtyeen keikoilla on basistina lisäksi Eero Tikkanen.Valtteri Laurell Pöyhönen (s. 1978) on helsinkiläis-syntyinen säveltäjä, jazzmuusikko ja musiikkituottaja. Hänet tunnetaan erityisesti innovatiivisten rytmimusiikki-konseptien luojana ja taiteellisena tarinankertojana. Laurell Pöyhösen kaksi pääyhtyettä ovat vuonna 2004 perustettu Dalindèo ja 2010 perustettu 17-henkinen Ricky-Tick Big Band. Hän säveltää, sovittaa ja tuottaa molempien yhtyeiden kaikki kappaleet.Dalindèon vuonna 2013 julkaisema “Kallio”-levy palkittiin vuoden Jazz-Emmalla ja levyn sävellykset olivat Teosto-palkintoehdokkaana. Levy nousi Suomen virallisella albumilistalla jazzlevylle lähes ennenkuulomattoman korkealle sijalle 13. Dalindèo on soittanut yli 200 konserttia 13 eri maassa ja on saavuttanut kulttimaineen yhtenä pitkäikäisimpänä suomalaisena jazzyhtyeena, jonka kuulijakunta on huomattavasti tavanomaista jazzyhtyettä laajempi.Ricky-Tick Big Band on julkaissut yhteensä 4 albumia, mm. Sony Music Finlandin kautta, joista kolme viimeisintä kokoonpanolla Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, jonka solisteina toimivat rap-artistit Paleface, Tommy Lindgren ja Redrama. Yhtye on esiintynyt kaikilla merkittävillä kotimaisilla festivaaleilla ja konserttisaleissa ja myös Saksan Moers-festivaalilla ja Tukholmassa Stockholm Kulturfestivalenilla. Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana saavutti ennenkuulumattoman suosion jazz-yhtyeeksi ja soitti vuosien 2013-2019 aikana yli 80 konserttia, joista suurin osa oli loppuunmyytyjä.Vuonna 2023 Laurell Pöyhösen pääyhtyeiden joukkoon liittyi 9-henkinen Valtteri Laurell Nonet, jonka debyyttialbumin “Tigers Are Better Looking” julkaisi helsinkiläinen We Jazz Records.Rumpali Eeti Nieminen (s. 1988) on haluttu, useita musiikkityylejä hallitseva rumpali. Menestyksekkään jazztrio Mopon lisäksi Niemisen kykyjä voi kuulla muun muassa Jimi Tenor – bändin riveissä. Nieminen voitti vuoden parhaan jazzalbumin Emma-palkinnon Mopon kanssa vuonna 2014. Nieminen keikkailee myös DJ:nä Sun Dog -nimellä ja on toimittanut radio-ohjelmaa “Souled Out”. Hän on soittanut ja tehnyt musiikkia mm. Jonna Tervomaan, Ville Leinosen, Aino Vennan, Yonan, Linda Fredrikssonin, Jaakko Laitisen, Tuomo Prättälän ja monen muun kanssa. Tällä hetkellä hän rakentaa studiota ja pohtii uusia tuotantoja. 

LAURELL & SUN DOG – LIVE:2.11. Tenho Restobar, Helsinki3.11. Telakka, Tampere Jazz HappeningALBUM TRACKLIST:

1. Lester the Jester FIECL2300153
2. Seesaw FIECL2300154
3. Carnivale FIECL2300155
4. Morning Dew FIECL2300156
5. Point Nemo FIECL2300157
6. Until We Meet Again FIECL2300158
7. Hazelnuts FIECL2300159
8. Dugong Dreams FIECL2300160
9. Lamento Arabesque FIECL2300161
10. Alien Girlfriends FIECL2300162
11. Magic Dark FIECL2300163

Valtteri Laurell Pöyhönen (guitar, keyboards)Eeti Nieminen (drums, vibraphone)Mikko Innanen (sax, track 1-3, 5-6, 8 & 10)Janne Toivonen (trumpet, tracks 1-3, 5-6, 8)Heikki Tuhkanen (trombone 1-3, 5, 8)Rasmus Pailos (perc 3-4)Eero Tikkanen (bass, track 9)Kaikki sävellykset, äänitys ja miksaus: Pöyhönen / NieminenMasterointi: Virtalähde MasteringKansitaide: Antoine PaikertTaitto: Aarni Ylinen