Aleksis Liukko Trio nousukiidossa, tunnelmia Kotkan ja Äänekosken keikoilta

730
lukukertaa
Kaikki Kairon kuvat: Ari Haimi.
Aleksis Liukko trio on lokakuussa intoutunut kiertämään Suomea ja konsertoimaan useilla paikkakunnilla. Kotkan Kairossa Suomijazz oli haukkana paikalla keskustelemassa Aleksiksen urasta ja kokemuksista.Alunperin Kuopiosta lähtöisin oleva on Aleksis asettunut Helsinkiin ja kouluttautunut siellä. Mielenkiintoinen elämänjakso hänelle avautui, kun hän suoritti musiikin maisteriopintoja Ruotsissa Göteborgissa.Moni suomalainen jazzsoittaja on kuullut innostavaa palautetta Ruotsissa opiskeilleilta. Aleksis oli samaan aikaan Ruotsissa Töölöstä kokoisin olevan Filemon von Numersin kanssa. Filemon suoritti kanditutkintoaan Göteborgissa pääinstrumenttina basso.Opiskelu ei kovin paljoa poikkea Suomessa suoritettavista tutkinnoista. Pienen harkinnan jälkeen Aleksis kuitenkin toteaa että tietynlainen rohkeus ja räväkkyys on Ruotissa voimakasta. Hänelle on jäänyt mieleen improvisaatio-opetus, joka oli mieleenpainuvaa ja innostavaa. Kilistelyä ja kolistelua oli esimerkiksi erilaisilla arkiesineillä ja tätä kautta muodostettiin musiikkia. Nämä luennot olivat avartavia ja mielenkiintoisia.Toisaalta Aleksis oli jonkin verran hämmästynyt siitä kuinka paljon amerikkalaisia jazzstandardeja Ruotsissa kuuli soitettavan.Kun Aleksilta kyselee suosikkimuusikoita tai yhteistyö kuvioita, hän mainitsee Juhani ”Junnu” Aaltosen.  Aaltosen asenne ja freejazzsoitanta on on inspiroivaa ajatuksia herättävää. Arvostan!
Vanha muistuma ennen Ruotsin aikaa tulee Aleksikselle mieleen. Jazz på Svenska levy, jonka varhain menehtynyt Jan Johansson julkaisi 60-luvulla. Taisi olla vuonna 1964. Tätä levyä kannattaa kuunnella.Aleksin tähtihetkiä Ruotsissa oli, kun hän pääsi johtamaan konsertissa Bohusläns Big Bandia ja testaamaan bändin kanssa omia sävellyksiään. Tästä on muhinut kiinnostus sovitusten tekemiseen ja haave syvemmästä yhteistyöstä big bandien kanssa.Ehkä kannattaa olla myös yhteydessä näissä merkeissä Aleksikseen päin. Kalenteriin voidaan raivata tilaa, jos mielenkiintoisia yhteistyökuvieoita ilmenee.Aleksis Liukko Trio on ollut kasassa vajaat kaksi vuotta. Kiertueohjelma koostuu tällä hetkellä pääosin trion The Sonic Session CD:n sävellyksistä. Pienen alkusäätämisen jälkeen balanssi soitinten välille löytyi ja soittajille tuttu ohjelmisto alkoi soljua Ravintola Kairon salissa. Ilahduttavaa oli kuulla yhtyeen rumpalin Okko Saastamoisen onnistuneita rumpusooloja. Aleksis antoi hyvin tilaa rytmiikalle. Aleksiksen oivalliset soinnutukset pianon koskettimilla loivat meditatiivisia hetkiä. Mielen syövereihin jäi Beyond the Winter Wasteland, hieno savellys, joka sai keskittyneen yleisön ajatuksen virtaamaan.The Sonic Sessions sävellysten lisäksi kuultiin myös keväällä menehtyneen Wayne Shorterin musiikkia. Eräänlaista surutyötä siis.  Mikael mainitsee Shorterin erääksi innoittajakseen.Basisti Mikael Saastamoinen on kerännyt hyvää pianotriokokemusta soittamalla esimerkiksi Teemu Kekkosen triossa ja levyllä. Mikael vannoo voimakkaasti afroamerikkalaisen musiikin perinteeseen. Hän loi hyvän pohjan trion soitolle, kun solistillisia osoita vetivät pääosin Aleksis ja Okko.Maininnan ansaitsee myös se että Haapavedeltä kotoisin oleva Okko soittaa myös vibrafonia.Elämä jatkuu, seuraavat keikat ovat jo lähipäivinä Lappeenrannassa, Äänekoskella ja Kajaanissa. Ehkä uusi levykin on tulossa.
Oli unohtua bändille tosi usein esitetty kysymys ovatko Okko ja Mikael veljeksiä? Vastaus: eivät ole! Vastaus tulee vapautuneen naurun säestämänä. Ilmeisen hyvähenkinen kolmikko.
Teksti: Ari Haimi
Aleksis Liukko Trio
East Coast Jazz Club, Ravintola Kairo 16.10.2023
Aleksis Liukko piano
Mikaerl Saastamoinen kontrabasso
Okko Saastamoinen rummut
Lyhyesti vielä Äänekosken keikalta…
Äänekosken kulttuuritoimen konserttikalenteri on syksyllä 2023 kovasti jazzpainotteinen: seitsemästä konsertista peräti kolme on puhtaasti jazzia, ja olettaisin että Aili Ikonenkin toi sitä säväystä Osmo-veljensä keikalle Suolahtisalissa. Vapaat Äänet toi kaupunkiin yhteiskiertueen, jolla esiintyivät suomalainen Sir Garrison ja ranskalainen The Litany of the Peaks, Aleksis Liukko Trio vieraili juuri ja vielä on tulossa Aurora Hentusen kvintetin konsertti.
Hauskasti muutama muusikko sai tai on saava Äänekoskea ihan riittävän annoksen: rumpali Okko Saastamoinen soitti sekä Sir Garrisonin että Aleksi Liukko Trion riveissä, basisti Mikael Saastamoinen on Liukon lisäksi tulossa vielä tuurauskeikalle Hentusen yhtyeseen.
Pieneen, liki satapaikkaiseen saliin oli Liukkoa varten tuotu Yamahan pikkuflyygeli. Yhtye soitti täysakustisen keikan, kontrabasson huomaamatonta vahvistusta lukuun ottamatta, Täydellinen balanssi oli löytynyt jo soundcheckissä, joten yleisön kelpasi istua vain nauttimaan.
Syyslomaviikko todennäköisesti hieman verotti väkeä, mutta tunnelma oli lämmin ja encore vaadittiin epäröimättä.
Trio soitti lähinnä viime vuonna julkaistun debyyttilevynsä materiaalia, siis Liukon sävellyksiä viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Mukana oli myös yksi Mikael Saastamoisen kappale ja encoreksi saatin nauttia Wayne Shorterin musiikista. Ja olihan siellä toinenkin jazzin suurnimi mukana kun Thelonious Monkin henki liihotteli Mikkosalin katossa Liukon Covid-7/8 -kappaleen ajan…
Liukon pianotyyli liikkuu kahleettomasti impressionismista mainstream-jazziin. Trion kiinnostavuutta lisää kovasti komppikaksikon persoonallisuus, he pystyvät tuomaan Liukon musiikkiin ainutlaatuista särmää ja ennustamattomuuttakin. Saastamoiset eivät ole veljeksiä mutta voisivat hyvinkin olla. Okko tuo trioon aivan omaperäistä rytminkäsittelyä, hyvin svengaavaa ja silti hyvin tarkkaa soittoa (enpä ole koskaan nähnyt lautasia sammuteltavan käsin niin paljon kuin tässä yhtyeessä) ja yhteistyö Mikaelin kanssa on aivan täydellistä. Parivaljakon yhteinen rytmimaailma elää, imee ja säkenöi.
Kappaleista muutama jäi syystä tai toisesta muita paremmin mieleen. Nopea ja veikeä Mirthful song oli rytmiryhmän näytöstä kun Saastamoisista kumpainenkin esitti häikäisevää solistista osaamista, keskitien Fourth letter oli hyvin vahvaa ja intensiivistä bändisoittoa ja Beyond the winter wasteland -balladi vuorotteli upeasti herkän impressionismin ja vahvan paisuttelun välillä.
Teksti: Pentti Ronkanen.
Aleksis Liukko Trio
Äänekosken kulttuuritoimi, Mikkosali, Painotalo 18.10.2023
Aleksis Liukko piano
Mikaerl Saastamoinen kontrabasso
Okko Saastamoinen rummut
Kuva: Kalevi Plattonen.
Kuva: Kalevi Plattonen.
Kuva: Kalevi Plattonen.
Kuva: Kalevi Plattonen.
Kuva: Kalevi Plattonen.