Jazzpianisti Emmi Uimosen uusi albumi ”Junassa” ilmestyy perjantaina 24.3.

506
lukukertaa

Pianisti Emmi Karoliina Uimosen uusi Emmi U. Trio julkaisee perjantaina 24.3.2023 uuden albumin ’Junassa’. Laulaja-lauluntekijä-jazziksi uutta musiikkiaan tituleeraavan Emmi U. Trio juhlistaa uutta albumia neljällä konsertilla, jotka pidetään Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Savonlinnassa.Aiemmin singlenä julkaistun Junassa-kappaleen mukaan nimetty levy rakentaa siltaa suomalaisen akustisen laulaja-lauluntekijäperinteen, menneiden vuosikymmenten työväenlaulujen hengen ja levyn kantavan tyylilajin, jazzin, välille. Uimosen sävellyksissä kuuluvat myös brasilialaisen rytmimusiikin ja suomalaisen kansanmusiikin vaikutteet.”Levyn sävellykset ja sovitukset ovat syntyneet 2020-2021 aikana, mutta lyriikoita oli kertynyt pöytälaatikkoon lukuisten vuosien mittaan. Korona-aikana elämään oli löydettävä vaihtelua neljän seinän sisältä ja yhtenä päivänä vanhaan tekstitiedostoon törmätessäni yllytin itseni avaamaan sen. Toinen silmä varmuuden vuoksi suljettuna, mahdollista myötähäpeää lieventävänä keinona, kuin vanhaa päiväkirjaa lukiessa, luin sen ja muut vanhat lyriikat läpi. Yllätyksekseni huomasin pitäväni niistä”, kertoo Uimonen levyn syntyhistoriasta.Inspiroiduin kokeilemaan, mitä syntyisi, jos alkaisin kehittää tekstien pohjalta kokonaisuutta laululle ja pianolle. Esimerkiksi Sama tuuli puhaltaa -kappaleen teksti on jo kymmenen vuotta vanha, mutta sovitin sen tälle levylle suomalaisen kansansävelmän melodiaan, joka on monelle toisilla sanoilla tuttu. Aikani suomeksi laulamisen kanssa työskenneltyäni jokin sisäinen portti avautui ja vanhoihin teksteihin säveltämisen ohelle alkoi syntyä uuttakin materiaalia laululle ja pianolle. Menin aika pian esittämään näitä kappaleita soolona, koska koronasulkujen aikana ei treenailu muitten kanssa tullut kyseeseen. Parin soolokeikan jälkeen aloin kuitenkin kaivata ympärilleni yhtyettä.Halusin tällä edellistä kvintettialbumiani väljemmällä kokoonpanolla ja pelkistetyimmillä sovituksilla vapauttaa tilaa laululle ja etenkin teksteille. Minusta ei tuntunut luontevalta esittää näitä tekstejä irrotellen, vaan melko vähäeleisesti. Laulaja-lauluntekijä-jazzina tätä materiaalia pidänkin siksi, että lyriikat ovat niin isossa roolissa.”Lyriikoiden kieli on valtavirrasta poiketen suomi, jonka Uimonen kokee tutkimusmatkana yhä melko villille ja kartoittamattomalle seudulle. “Minua kiehtoo se vähän tutkittu alue, jonka koen suomen kielen käyttämisen jazzissa olevan. Sen käyttäminen teksteissä avaa maaston, jossa on paljon löydettävää. Tämä tekee kokeilusta hauskaa ja vapauttavaa. Suomen kieli johdattaa luonnostaan musiikkia ihan eri reitille, kuin englanniksi sanoittaminen tai instrumentaalinen säveltäminen.”, Uimonen kertoo.

SOME & WEBwww.emmiuimonen.comwww.facebook.com/emmiumusicwww.instagram.com/emmiumusicEmmi U. Trio: Junassa -kiertue:(w/ Tuomas Talvi – basso, Johan Dahlbo – rummut)26.3. HELSINKI, Tenho, SunJazz27.3. TURKU, Rica Bar, Monday Jazz Happening31.3. TAMPERE, DAM9.4. SAVONLINNA, Kulttuurikellari