Jonathan Kreisberg Quartet Euroopan kiertueella, ja myös Kotkan Kairossa

753
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Jonathan Kreisberg on melkoinen työmyyrä. Hän on kiertänyt vuosien varrella niin USA:ssa Euroopassa kuin Aasiassa. Maaliskuussa hän toteuttaa 20 päivän Euroopan kiertuetta oman kvartetin kanssa. SuomiJazz jutusteli tämän globetrotterin kanssa Kotkassa ravintola Kairossa loppuunmyydyn klubi-illan jäkeen.Tyytyväisyys paistoi mutkattoman Jonathanin kasvoilta jo konsertoinnin aikana ja sama leppoisa jutustelu jatkui vielä pitkään keikan jälkeen, vaikka aikaisin aamulla on jo lento Pariisiin.Jonathan on New Yorkista ja hän on opiskellut Miamissa. Kun kysyy musiikissa kuultavista vaikutteista ja etenkin latino tyylistä, Jonathan vastaa että lopulta Miamin aikaisen opiskelun kautta ei tullut kovinkaan paljon lisävaikutetta, jo New Yorkissa hän oli tutustunut brasilialaisiin esikuviinsa.Hän jakaa vaikuttimensa kolmeen ryhmään Varhainen kerrostuma A.C. Jobim, Joao Gilberto, edellinen sukupolvi Milton Nascimento, Toninho Horta ja nykymuusikot esimerkiksi Nelson Veras. Näillä muusikolla on suuri vaikutus myös Jonathanin soittointoon. Konsertin aikana joissakin kappaleissa latinovaikutteita oli kuultavissa, mutta hän on kuitenkin omanlaisensa soittaja, jonka tyylissä on melodisuutta ja kitaran ominaisuuksien omaperäistä hallintaa. Joskus mielleyhtymä vei esimerkiksi John MacLaughlinin varhaiseen Mahavishnu orkesterin tunnelmiin. Välillä kitara soi kuin kirkkourut.Konsertti alkoi Wayne Shorterin kappaleella, kunnianosoitus edesmenneelle. Puolet kvartetin soittajista on Euroopasta ja puolet USA:sta. Eli jazzkulttuuria on edustettuna laajasti.  Orkesteri oli hyvällä soittotuulella. Esitys kesti pienen väliajan kanssa lähes kolme tuntia.Keikkailuinto on Covidin jälkeen kova, mutta keikkatauko oli antoisa myös opetus- ja uuden oppimismielessä. Explorations of Note -opetussysteemi on kerännyt netin kautta Jonathanille uusia oppilaita ja hyviä kontakteja. Tällä hetkellä hänellä on n. 500 oppilasta mukana opetusringissä. Mukana on myös useita suomalaisia.Niin suomalaisia hmmm… Alemmuuden tuntoiset suomalaiset usein utelevat mitä pidät Suomessa siitä ja siitä. Ennen kuin tätä edes hattu kourassa ehtii kysyä, Jonathan kertoo tämän olevan varmaan 10. käynti Suomessa! I love this country! Ihmiset ovat ystävällisiä, auttavaisia ja ennen kaikkea rehellisiä.Suomen kiertuetta on tehty lähes pelkästään kitara kainalossa ja paikallinen keikkajärjestäjä on huolehtinut vahvistimista, soittimista jne. Kaikki toimii. Helppoa ja ketterää matkustelua, vaikka Onnibussin kyydissä. Rovaniemen hän mainitsee mieleenpainuvana paikkakuntana. Hän haluaisi sinne uudelleen. Spontaanisti hän kertoo että suomalaisessa ja japanilaisessa yleisössä on paljon samanlaisia piirteitä. Tiettykohteliaisuus ja pidättyväisyys, vaikea ehkä selittää, hän toteaa.Kotkassakin hänellä tuntuu olevan edellisiltä keikoilta tuttuja. Vaikka edellisestä keikasta on ehkä 10 vuotta ihmisiä tapaa eri keikoilla ja eri paikoissa.Wiljami Salminen oli onnistunut joukkoineen luomaan jälleen Kairoon muistettavan illan. Viikon päästä julkaistaan loppukevään ohjelma. SuomiJazz seuraa tätäkin tilannetta ja informoi.Jonathan Kreisberg QuartetJonathan Kreisberg, kitaraMarko Churnchetz, pianoPhil Donkin bassoColin Stranahan, rummut