Jukka Linkola juhlii 50-vuotista musiikkiuraansa

541
lukukertaa
Huhtikuussa taiteilija Jukka Linkola juhlii 50-vuotista uraansa musiikin parissa. Tällöin julkaistaan peräti kolme mestarisäveltäjän luomaa kantaesitystä. (Kuva Rafael Banasik).

Kansainvälisesti mittavan ja merkittävän uran tehnyt säveltäjä Jukka Linkola juhlii 50-vuotista taiteilijauraansa. Vaikka Linkolan uran pitkäkestoisuus ja tuotannon laajuus hakee jo nyt vertaistaan, ei säveltäjämestari osoita hidastumisen merkkejä. Huhtikuussa häneltä julkaistaan peräti kolme kantaesitystä. Linkolan käden jälki näkyy Suomessa niin klassisen musiikin, jazzmusiikin kuin viihdemusiikinkin puolella vaikuttaen lukuisiin sukupolviin.    

Tarkalleen 50 vuotta sitten Sibelius-Akatemiassa opiskeleva leppävaaralainen lukiolaispoika Jukka Linkola aloitti ammattimaisen muusikon työn. Alkuvaiheen työt olivat heti monipuolisia ja nuori Jukka sai näyttää taitonsa niin kapellimestari-pianistina Intimiteatterin musikaalissa kuin jazzkonserteissa Pori Jazzissa. Työt veivät nuoren taiteilijan erilaisille klubeille ja monenlaisiin tapahtumiin. Jokainen toimeksianto oli tärkeä ponnahduslauta myöhemmälle taiteelliselle toiminnalle, lukuisille sävellyksille ja kapellimestarin toimille.

Seuraavien vuosikymmenten aikana Linkola on saanut nauttia olostaan jazzin ja klassisen musiikin parissa ansaiten työstään lukuisia palkintoja sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on saanut ensipalkinnot muun muassa Le Havren kaupungin sävellyskilpailussa, Pariisin Opera Screen:ssä sekä Cannesin Midem Awards:ssa. Kotimaassa hänelle on myönnetty Yrjö-, Jussi- ja Emma-pakinnot. Jukka Linkolan tuotanto on varsin laaja ja se sisältää useita teoksia sinfoniaorkesterille, soitinkonserttoja sekä kolmetoista oopperaa. Jazzin puolella hänen tärkein tuotantonsa on kirjoitettu suuremmille kokoonpanoille ja hän on työskennellyt monien eurooppalaisten huippubigbandien kanssa kuten: UMO, Bohuslän Big Band, Danish Radio Big Band ja Oslo Groove Company. Uransa aikana Linkola on toiminut myös kouluttajana, mentorina ja korvaamattomana esikuvana lukuisille muusikkosukupolville yli genrerajojen.

Uraansa Linkola juhlistaa odotetusti musiikin parissa. Juhlaviikkoa vietetään kolmen kantaesityksen voimin 21.4.-28.4.2023. Jukka Linkola Tentet aloittaa viikon säveltäjän kotikonnuilta, Espoon Leppävaarasta. April Jazzeilla kuultava ohjelmisto on samalla yhtyeen tuoreen Rumba Liberte -levyn julkaisukonsertti. Konsertti on täynnä uusia sävellyksiä ja sovituksia räätälöitynä uudistetulle Tentetille.

Juhlaviikkoa jatkaa Tapiola Sinfonietta, jolle Linkola on säveltänyt flyygelitorvikonsertton “ Nixår songs”. Teoksen solistina toimii Jukka Eskola ja orkesterin kapellimestarina Jukka Iisakkila. Myös tämä uusi sävellys on osa April Jazzien ohjelmistoa.

Juhlaviikko täydentyy upealla tavalla Helsinki Filharmonian konserttiin Musiikkitalolle 28.4., jossa kuullaan Linkolan Tyrant´s don´t believe in love,  Six war episodes for orchestra  (k.e.). Monimuotoinen teos kuuluu HKO:n teostilaussarjaan Helsinki Variations.

Jukka Linkola: 50-vuotta taiteilijana

21.4. Jukka Linkola Tentet, April Jazz, Sellosali klo 19.00

25.4. Tapiola Sinfonietta, April Jazz,Tapiola-sali  klo 18.00

28.4. Helsinki Filharmonia, Musiikkitalo klo 19.00