Pekka Toivonen Ensembleltä albumi

713
lukukertaa

Alakulttuuritalon tuorein albumijulkaisu näyttää jazzia ja klassista naittavan Pekka Toivonen Ensemblen molemmat puolet.

– Musiikkimme on myrkkyä ja mehua. Tällä albumilla sekä rankkuus että herkkyys esittäyvät, mutta myös sävelletty ja vapaa musiikki. A-puoli on kirjoitettujen teosten sarja, B-puoli maalattu kokonaisuus – itse asiassa eräänlainen freejazzinen sinfonia kolmessa osassa, Toivonen kertoo.

Graafikkona ja kuvataiteilijanakin tunnettu Toivonen karttaa musiikin määritelmiä. Oma hashtag #pärtrane on itseironinen yhdistelmä Toivosen tärkeimpiä musiikillisia esikuvia: Arvo Pärt lyö käsipäivää John Coltranen kanssa. Pacemaker on milloin tunteellisen kaunista, milloin villin estotonta.

– Koko levy on luomuna vedetty – ja sellaisena pidetty. Elävänä, samassa tilassa soitettua, editoimatonta, silottelematonta, etten sanoisi ”oikeaa” tai vähintäänkin ”kunnon” musiikkia. Tästä olen erityisen ylpeä. En ymmärrä musiikin steriiliyttä ja tyylirajoittuneisuutta, Toivonen hahmottelee.

* * *

Pacemaker julkaistiin 11.11.2022 Pekka Toivonen Piano Week -tapahtuman yhteydessä. Vuosittainen musiikkifestivaali järjestettiin jo viidettä kertaa. Pääosin kirkoissa järjestetyissä konserteissa törmättiin viikon ajan Toivosen kaikenkarvaiseen musiikkiin.

Toivonen kertoo kirkkoakustiikan ja -atmosfäärin sopivan mitä monitaiteellisempiin kokeiluihin. Halu yhteyttää musiikin ja taiteen lajeja on Toivoselle pakkomielle.

– Puolet levyn muusikoista tulevat jazz-päädystä, puolet klassisemmasta taustasta. Tämä kuuluu väkisinkin, ainakin toivottavasti, musiikin luonteessa ja sen rajattomuudessa. Vapautta minä tässä tutkin, Toivonen summaa.

Albumin nimiraidalla vierailee myös tammisaarelainen satakieli – sekä legendaarinen DJ Tixa. Digijakelussa on albumikokonaisuuden lisäksi kuultavissa myös AKT:n viime vuonna julkaisema single, Tuntematon mies.

– Pacemaker-levyllä ei ole yhtään jälkiäänitystä – paitsi Tixan soolo, joka äänitettiin ennen sessioita, Toivonen lisää.

* * *

Loppuun Toivonen paljastaa, että B-puolen päättävä kolmas osa on tosiasiallisilla tallenteilla eri otto kuin digieetterissä. – Nännejähän on kaksi, niin myös Yönännejä, Toivonen selventää.

Valitse puolesi! ;)

* * *

SUORATOISTOPALVELUT TÄSTÄ

Pekka Toivonen Ensemble:
Pacemaker (LP / CD / Digi)
AKT-LP-005
AKT-CD-003
AKT-071

1. Pacemaker (Feat. Tixa) [ISRC: FI2AO2200017]
2. Elegna [ISRC:  FI2AO2200018]
3. Wingman [ISRC: FI2AO2200019]
4. , mutta [ISRC: FI2AO2200020]
5. Silence is Golden [ISRC: FI2AO2200021]
6. Yönännit (2) [ISRC: FI2AO2200061]

Digibonus: Tuntematon mies [ISRC: FI2AO2100067]

Pekka Toivonen, sävellykset ja piano
Joonas Leppänen, rummut
Eero Tikkanen, kontrabasso (1: Axel Pork)
Johannes Sarjasto, alttosaksofoni ja nokkahuilu
Miia Reko, trumpetti ja flyygelitorvi
Yonatan Quemado, viulu (1: Klaara Pyrhönen)
Tatu Ahola, sello
Tixa, tinapilli ja ulvonta (1)

Ville MJ Hyvönen, tuotanto
Mape Lehtonen, äänitarkkailu
Mikko Raita, miksaus (1: Ville MJ Hyvönen)
Tommi Vainikainen (1,2,3) ja Jesse Valo (4,5,6+7), masterointi