Sellosalissa Maria Faust Sointi Jazz Orchestran kanssa sekä yhdysvaltalaisen Bill Frisellin uusin Harmony-projekti

405
lukukertaa
Maria Faust. Kuva: Krõõt Tarkmeel.

Lokakuun 21. päivänä Sellosalin lavalle nousee useasti palkittu saksofonisti-säveltäjä Maria Faust yhdessä 18-henkisen Sointi Jazz Orchestran kanssa. Artistit yhdistävät voimansa ainutlaatuisessa yhteiskonsertissa: illassa kuullaan Maria Faustin sävellyksistä kirjoitettujen uunituoreiden big band -sovitusten lisäksi myös täysin uutta musiikkia, jota Faust on kirjoittanut Sointi Jazz Orchestralle. Maria Faust on virolainen alttosaksofonisti ja säveltäjä, joka vaikuttaa nykyisin Tanskassa. Faust on vangitseva esiintyjä, jonka omaääninen musiikki rikkoo perinteisiä tyylilajeja ja yhdistää piirteitä klassisesta, jazzista ja nykymusiikista.

Big band -perinnettä uudistava Sointi Jazz Orchestra on noussut nopeasti yhdeksi maamme mielenkiintoisimmista jazzorkestereista. Sen taiteellinen johtaja ja kapellimestari on Rasmus Soini.

Yhdysvalloista Sellosaliin saapuu perjantaina 28. lokakuuta Grammy-palkittu kitaralegenda Bill Frisell. Frisellin pitkä ura kattaa kymmeniä soololevyjä ja satoja levytyksiä mm. John Zornin, Marianne Faithfullin ja Norah Jonesin kaltaisten tähtien kanssa. Legendaariselle ECM-levymerkille 80-luvun alusta saakka levyttäneen Frisellin musiikissa on kuultu sävyjä folkin, americanan ja countryn, usein myös elokuvamusiikin maailmoista. Artistin oli määrä soittaa Espoossa jo keväällä 2020, mutta tuolloin koronapandemia muutti suunnitelmat.

Frisellin neljän huippumuusikon Harmony-kokoonpano näki päivänvalon amerikkalaisen FreshGrass -festivaalin tilausteoksessa. Harmonyn musiikki luo americanan ja jazzin yhdistelmästä uutta upeaa sävelkieltä, ja musiikki julkaistiin äänitteenä Blue Note -levymerkillä vuonna 2019. Levyllä Frisellin pitkäaikainen yhteistyökumppani, vokalisti Petra Haden on keskeisessä roolissa. Muut levyn muusikot ovat sellisti-vokalisti Hank Roberts, joka on niin ikään tehnyt Frisellin kanssa pitkään yhteistyötä, sekä uudempana kasvona baritonikitaristi Luke Bergman. Hadenin unenomainen laulutaide yhdistyy trion voimakkaita tunteita välittäviin harmonioihin ja tuo Frisellin sävellyksiin jälleen aivan uudenlaista kauneutta ja dynamiikkaa. Tähän ainutlaatuisten muusikoiden komboon tuo erityisen säväyksen lyömäsoitinten pois jättäminen: yhtye liikkuu jossakin kamariyhtyeen, jazzkvartetin ja aivan omanlaisensa genren välisessä äänimaisemissa.

Bill Frisell (sähkökitara), Petra Haden (laulu), Hank Roberts (sello, laulu) Luke Bergman (baritonikitara, laulu).

Pe 21.10.2022 klo 19
Maria Faust & Sointi Jazz Orchestra
Kesto n. 2 h, sisältää väliajan
Liput 28 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi

Pe 28.10.2022 klo 19
Bill Frisell Harmony (US)
Kesto 1,5 h, ei väliaikaa
Liput 39 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi