Kerava Jazz julkisti ohjelmansa

1320
lukukertaa
Jaimie Branch. Kuva: Mark Pallman.

Piskuinen, mutta laadun suhteen äärimmäisen luotettava Kerava Jazz on julkiustanut ohjelmansa.

Festivaalin avaa ensimmäistä kertaa yhdessä esiintyvät kitaristi Jarmo Saari ja saksofonisti Pauli Lyytinen. Molemmat tunnetaan muusikoina, joille ei tuota ongelmaa ylittää sekä kokeellisen modernin jazzin että progressiivisen rockin raja-aitoja. Viime aikoina Saari on esiintynyt eniten oman Republic -yhtyeensä kanssa. Hänen historiaansa kuuluu myös rockyhtye Don Huonot. Lyytinen tunnetaan parhaiten avantpop-yhtye Elifantreestä ja kitaristi Raoul Björkenheimin projekteista. Näiden muusikoiden esityksessä on sähköä! Avauskonsertin toinen esiintyjä, virolainen Kadri Voorand on noussut nopeasti isojen eurooppalaisten festivaalien esiintyjäkaartiin – ei ihme, sillä Voorandin tasoisia laulajia on harvassa, olipa kyse jazzista tai muusta lauletusta musiikista. Voorand on myös erinomainen pianisti ja viulisti. Hänen musiikissaan on kuultavissa myös vaikutteita Viron kansanmusiikista.

Pääkonsertin avaavan Joakim Berghäll Trialityn ohjelmisto koostuu muutama päivä aiemmin äänitetyn ”The Antarctic” albumin sävellyksistä. Trialityssa soittavat useita kertoja festivaalilla esiintyneet kitaristi Kalle Kalima ja pianisti Kari Ikonen. Pääkonsertin ensimmäisen osion päättävän Jaimie Branch Fly or Die -yhtyeen jäsenet kuuluvat New Yorkin avanjazz-piirien luovimpaan joukkoon. Jaimie Branchin veitsenterävä trumpetti, vapaa improvisaatio ja ska-rytmiikka tekee musiikista tuoretta, energistä ja paikoitellen jopa tanssittavaa. Välillä kiihkeä meno rauhoitetaan ambienttisiin tunnelmiin.

Pääkonsertin toinen osio aloitetaan ”vanhan liiton” jazzilla, jota soitetaan parivaljakkojen Edward Vesala/Tomasz Stanko ja Ornette Coleman/Don Cherry hengessä. Olavi Louhivuori Superposition! -yhtyeen nuoret muusikot esittävät siitä oman näkemyksensä. Mukana yhtyeessä saksofonistit Linda Fredrikson ja Adele Sauros. Festivaalin pääesiintyjä  rumpali Louis Moholo-Moholo sen sijaan kuului 1960-luvulla ”vanhan liiton” -tyylin kehittäjiin. Hän toimi osaltaan tienraivaajana vapaan improvisaation scenen kehittymiselle merkittäväksi osaksi brittiläistä jazzkulttuuria. Moholo muistetaan lähtemättömän vaikutuksen tehneestä konsertista vuoden 2011 TUM-festivaalilla yhdessä trumpetisti Wadada Leo Smithin kanssa.

Aurinkomäen ilmaiskonsertin aloittaa rumpali Mooses Kuloniemen johtama Milky Way Moses. Viiden nuoren muusikon yhtye soittaa progelegendojen Jukka Tolosen ja Pekka Pohjolan musiikkia. Festivaali päätetään afrikkalaisrytmeihin. Niitä yleisölle esittää Afrojazz Quintet solistinaan maineikas lyömäsoittaja ja laulaja Ismaila Sané. Mukana yhtyeessä myös kitaristi Julius Heikkilä, jonka ura Kerava Jazz festivaalilla alkoi jo nuorena poikana yhdessä pianisti Joonas Ahosen kanssa. Varmaa on, että Afrojazz Quintet pistää keravalaisyleisön bailaamaan!

Festivaalin yhteydessä Keravan seurakunta järjestää jazzmessun kanttori Janne Kaksosen ja saksofonisti Joonatan Raution johdolla. Mukana yhtyeessä myös Keravalla musiikin alkuopintonsa suorittanut kitaristi Varre Vartiainen.

Kerava Jazz