Monitaituri Henriika Steidel konsertoi Jyväskylässä

2057
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Kalevi Plattonen.

Henriika Steidel on valmistumassa Jyväskylän ammattikorkeakoulusta laulunopettajaksi, mutta jotenkin on sellainen kutina, että opettaminen tulee sittenkin olemaan vain yksi osa tämän monipuolisen muusikon elämäntyötä. Kitaristipuolisonsa Matias Luodon kanssa Henriika järkkää Summer Jazz Clubin keikkoja Popparin suvessa, aloitti vastikään Jyväskylä Big Bandin tuottajana, ja pasunistina hän on ehtinyt soittamaan paitsi Jyväskylän Big Bandin pultissa, myös kaupunginteatterin orkesterissa sekä Ilmavoimien Big Bandin ja Jyväskylä Sinfonian avustajana.

Lauluopetutkinnon konsertissa pasuuna oli tyystin jäähyllä, pääosassa oli laulaja Henriika Steidel. Vaan ei siinä kaikki, opintojen edetessä Henriika oli joutunut ikään kuin pakon edessä myös säveltämään ja sovittamaan. Vaihtovuosi Hollannissa oli tässä mielessä ratkaiseva, ja alkukangertelun jälkeen homma lähtikin sujumaan ja alkoi ihan maistuakin, jo Hollannin aikana koulun kunniamainintaan saakka. Siltasalin konsertissa päästiin nauttimaan muutaman vuoden aikana syntyneistä sävellyksistä ja Henriikan kypsästä sovittajanotteesta.

Steidelin kaikkea tekemistä, niin laulamista kuin tuota muutakin, leimaa musiikaalisuus, luonnollisuus ja luontevuus. Henriika on lavalla kuin olohuoneessaan, laulaminen on rentoa, levollista ja läsnäolevaa. Erityisen kiitoksen ansaitsee ylärekisterin helppous, korkeuksissakaan ääneen ei ilmesty minkäänlaista kireyttä. Samalla tavalla sävellykset etenevät kevyesti ja ilmavasti kuin puron virtaus, jos kohta koukkuisempaakin tarttuvuutta oli annostunut esimerkiksi kappaleisiin Juhannustaika ja Almost 10 bars. Sovituksissa Steidel vaihtelee jatkuvasti painopisteitä, antaa lepovuoroja toisille ja suuntaa valokeilaa erilaisiin pienryhmiin. Steidelin vaihtelevaa tekstuuria on kiitollista tulkita, se antaa orkesterille mahdollisuuden tyylittelyyn ja nyanssinautiskeluun.

Pieniä lepovuoroja laulaja oli järjestänyt itselleenkin, eli Jyväskylä Big Bandin osaavat solistit saivat runsaasti soolotilaa. Saksofonistit Kalle Keränen ja Aki Vänskä, pasunisti Heikki Sillanpää, trumpetisti Jani Saaranen, kitaristi Matias Luoto ja pianisti Aaro Laitinen kunnostautuivat vuorollaan.

Niin, oliko jo puhetta monipuolisuudesta? Sanatkin Henriika oli tietysti tehnyt itse, sikäli kuin niitä tarvittiin. Jazzin sydämessä kun oltiin, ilta eteni toki enimmälti sanattoman teemankuljettelun ja improvisoinnin parissa.

Rennon ja sydämellisen konsertin päätti se kaikkein rennoin, eli eksyimme Heinäveden yöhön. Siellä olikin vähän ihme meininki, Neljimmäinen veljeksistä voisi olla tämän hurjastelun sukua, samanlaista kiirehtivää ja hosuvaa swingin riemua oli tarjolla. Samalla tuli orkesterikin oikein lystikkäästi esiteltyä.

Toiset ne ehtii ja jaksaa. Kaiken tähänastisen monitekemisen jälkeen on jännä seurata mitä kaikkea musiikillista Henriika Steidelin seuraavaan kymmeneen vuoteen mahtuukaan.

Henriika Steidel & Jyväskylä Big Band, kapellimestari Ilkka Mäkitalo
7.5.2019 Siltasalissa
1.Aamu
2.Home
3.Juhannustaika
4.Almost 10 bars
5.Do you know why?
6.Heinäveden yössä