AINON-kvartetti yhdistää jazzin, nykymusiikin ja klassisen

1725
lukukertaa
Kuva: Salla Keskinen.

Validi Karkia #275:
Su 28.04.2019 AINON
(Aino Juutilainen, Joonas Leppänen, Satu-Maija Aalto, Suvi Linnovaara)
Gallen-Kallelankatu 12, showtime klo 19.00, ovet klo 18.30
Liput 15€. Konsertti on ikärajaton.
(Ennakot: Music-Divari Green River, Antikvariaatti Markku Ranta, Pihlajamaan Musiikki)
Konsertin järjestää Validi Karkia -klubi / puh. 044-2409358

Miltä kuulostaa maailmanlopun alku, se lyhyt aika, kun vain mummot ja lokit ovat elossa? AINON kuljettaa kuulijaansa matkalla ajassa ja tilassa luoden voimakkaita kuvia, joiden äärellä voi pysähtyä. Se natisee ja lilluu, kunnes yhtäkkiä takavasemmalta alkaa rytminen kudos, johon takertua.

AINON on sellisti-säveltäjä Aino Juutilaisen vuonna 2017 perustama helsinkiläinen yhtye, jonka musiikissa on vaikutteita jazzista, nykymusiikista ja klassisesta musiikista. Musiikki on osittain improvisoitua ja osittain sävellettyä juuri tälle instrumentaatiolle ja näille ainutlaatuisille muusikoille. Jokaisen persoonallisuus saa tilaa musiikillisella matkalla läpi vaihtuvien tunnelmien ja ajan kerrostumien. AINONin musiikki on omaleimaista ja sitä onkin vaikea sijoittaa mihinkään olemassa olevaan genreen. AINON yhdistelee asioita vapaasti assosioiden ja tavoittaa kuuntelijan leikkisyydellään. Tuoreudestaan huolimatta AINON on saanut paljon kehuja soinnistaan, energisyydestään ja muuntautumiskyvystään. AINONin konsertti listattiin vuoden 2018 top-10 jazzkonsertin joukkoon “kohta… jazzii” -blogissa.  Syksyllä 2018 AINON esiintyi mm. HarFestissa, ITÄ 2018 festivaalilla ja We Jazz -festivaalilla. Kevään 2019 keikkapaikkoja ovat JazzAnti, Turun Tiirikkala ja Validi Karkia -klubi. Yhtye levyttää ensialbuminsa heinäkuussa Taiken tukemana, ja albumi julkaistaan syksyllä 2019.

Aino Juutilainen: sello, sävellys
Satu-Maija Aalto: viulu, alttoviulu
Suvi Linnovaara: saksofoni, klarinetti, huilu
Joonas Leppänen: rummut

Facebook

Instagram

Soundcloud

AINONin lisäksi Aino Juutilainen toimii aktiivisesti teatterin ja tanssitaiteen parissa säveltäjä-muusikkona. Hän valmistui vuonna 2013 Tanskan Kuninkaallisesta Musiikkiakatemiasta sellonsoiton maisteriksi, mutta klassisten opintojen ohella hän improvisoi paljon jazzmuusikoiden kanssa ja ajautui sitä kautta myös säveltämisen pariin. Juutilaisen tanskalais-suomalainen yhtye Vela julkaisi levyn nimeltä Wandering (Eclipse Music 2017) ja levy sai positiivisen vastaanoton. Suomijazz kirjoitti levystä seuraavaa: “Højlund ja Juutilainen löytävät toisensa korkeimmalla tasolla. Albumi on hyvin ehyt kokonaisuus, keskittyneesti luotua ja keskittymään pakottavaa musiikkia. Vahva ote kuulijasta säilyy alusta loppuun. “ Juutilainen sai vuonna 2018 Koneen Säätiöltä kolmivuotisen apurahan.

Joonas Leppänen on musiikillinen tutkimusmatkailija, joka ei kaihda riskejä. Berliinin ja Göteborgin kautta Suomeen palannut säveltäjä-rumpali on työskennellyt laaja-alaisesti monien musiikillisten visionäärien kanssa, niin kotimaassa kuin ulkomailla, kuten Mikko Innanen, Hanna Paulsberg, Aki Rissanen, Kalle Kalima, Susana Santos Silva, Felipe Salles, Samuli Mikkonen sekä Jukka Perko.  Tällä hetkellä luonnossa olo toimii isoimpana vaikutteena musiikin tekemiseen. Joonaksen johtaman Alder Egon kakkoslevy sai osakseen kansainvälistä suitsutusta viime vuoden lopulla.

Suvi Linnovaara  on multipuhaltaja, joka suuntaa mielenkiintonsa lähinnä uuden musiikin projekteihin. Musiikin tekemisessä häntä innostaa energisoiva ja avantgardistinen yhteissoitto. Instrumentteina hänellä on eri saksofonit, klarinetti, huilu sekä efektipedaalit. Linnovaara on opiskellut muun muassa Pariisissa vuosina 2013-2015 ja valmistunut musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2019. Linnovaara ravistelee taiteen raja-aitoja projektissaan VILUS sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervon kanssa ääni- ja liikeimprovisaation keinoin sekä duossa Tikka & Linnovaara jazz-saksofonisti Jarno Tikan kanssa. Linnovaara työskentelee myös teatterimuusikkona ja saksofoninsoitonopettajana.

Monipuolinen viulisti ja viululaulaja Satu-Maija Aalto on tuttu näky suomalaisten folk-artistien lavoilta. Hän on soittanut mm. Mikko Joensuun, Joose Keskitalon ja Vähäsarjan ja suomi-chansonin edustajan Aino Vennan yhtyeissä. Folk-tyylin lisäksi Aallon soitto taipuu klassisesta musiikista kansan- ja maailmanmusiikkiin. Omaksi erikoisuudekseen Aalto mainitsee ”viululaulun”, jossa hän yhdistelee viulua ja laulua ja luo niistä omaa harmonista maailmaansa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Satu-Maija Aalto on perehtynyt vapaaseen improvisaatioon Laponia Improvisations-kollektiivissa. AINON-yhtyeen lisäksi Satu-Maija Aalto on tunnettu nykykansanmusiikkia soittavasta Kuusto-yhtyeestä, jossa hän osallistuu myös sävellystyöhön.