Naïssam Jalalin Quest of The Invisible Raahen Rantajatseille

1286
lukukertaa
Naïssam Jalal. Kuva: Alexandre Lacombe.

Raahessa 25.–27. heinäkuuta järjestettävän kesäfestivaalin ohjelma on tänäkin vuonna ajassa kiinni ja painottuu jazzin rohkean kokeilevaan puoleen. Festivaalin nimekkäin vieras on syyrialaistaustainen huilisti Naïssam Jalal, jonka omaa musiikkia ei ole aiemmin kuultu Suomessa. Lisäksi Raahessa esiintyy ranskalainen Three Days of Forest sekä laaja ja värikäs kattaus kotimaisia jazz-, folk- ja pop-nimiä.

Pariisissa varttunut ja klassista huilua opiskellut Naïssam Jalal palasi juurilleen Damaskokseen ja Kairoon opiskelemaan arabialaista musiikkia mestarien johdolla, ja on uransa aikana vaikuttanut niin perinteistä arabimusiikkia, afrikkalaista musiikkia, jazzia kuin räppiäkin esittävissä kokoonpanoissa. Jalalin omien yhtyeiden ilmaisussa kohtaavat improvisaatio, itäiset ja läntiset estetiikat sekä vahva humaani viesti. Vuodesta 2011 lähtien huilisti on johtanut monikansallista ja kantaaottavaa Rhythms of Resistance -yhtyettä. Raaheen Naïssam Jalal tuo kaksi vuotta koossa olleen ja juuri levyttäneen Quest of The Invisible -trionsa, jonka meditatiivinen musiikki hakeutuu arkisen yläpuolelle. Trion muut jäsenet ovat brasilialainen pianisti Leonardo Montana ja ranskalaisbasisti Claude Tchamitchian.

Toinen kansainvälinen vieras Three Days of Forest on kiinnostava, nosteessa oleva nuorten ranskalaismuusikoiden kokoonpano. Nuorinta kotimaista osaamista ohjelmassa edustaa helsinkiläinen surrealistista ilmaisua viljelevä MINE-kollektiivi. Suomalaisen jazzin vireää nykytilaa festivaalilla esittelevät myös tamperelainen folkjazz-trio Hot Heros, kansainvälistä huomiota ensilevyllään saavuttanut Bowman Trio sekä New Yorkissa vaikuttavan basisti Kaisa MäensivunKaisa’s Machine -kvartetti.

Harmonikkataiteilija Harri Kuusjärven Sole Azul -kokoonpanon tangovaikutteinen musiikki on festivaalilla monessa roolissa. Yhtyettä kuullaan sekä itsenään että laulaja Jaakko Laitisenkanssa. Sole Azul vastaa myös päätösjamien tanssipoljennosta.

Festivaalin pop-kattaus on tänä vuonna luomuhenkinen: tarjolla on raahelaislähtöisen Ylva Harunpuhuttelevaa suomenkielistä folkkia, Linear Johnin orgaanista groovea sekä indie rock -suosikkiLitku Klemetti, jota kuullaan Raahessa ensimmäistä kertaa.

Festivaalin tapahtumapaikat sijaitsevat meren rannassa ja vanhassa Raahessa. Kolmipäiväisen festivaalin ohjelmassa on myös seikkailukonsertti saaressa, ilmaistapahtuma torilla, lastenkonsertti, taiteilijatapaamisia sekä paikallisten muusikkojen ja vieraiden workshop.

Monelle parasta Rantajatsia on huippuluokan esiintyjien tarjoamat yllätykset ja elämykset, merentuoksuiset kesäillat sekä viihtyisät puitteet vanhojen ja uusien tuttujen kohtaamiselle.

31. Rantajatsien ohjelmiston on suunnitellut Charles Gil.

RAAHEN RANTAJATSIT 2019 / OHJELMA

Torstai 25.7.

Raahen kirjasto
15:00 taiteilijatapaaminen

Härkätori (vapaa pääsy)
17:00 Raahe United
18:00 ohjelma julkistetaan myöhemmin

Ruiskuhuone
21:00 Ylva Haru
22:30 Sole Azul & Jaakko Laitinen

Perjantai 26.7.

Pyhäjoen kirjasto (vapaa pääsy)
14:00 Sole Azul

Langin Kauppahuone
16:00 taiteilijatapaaminen

Raahen teatteri
18:00 Hot Heros

Ruiskuhuone
21:00 MINE
22:30 Kaisa’s Machine
00:00 Litku Klemetti

Lauantai 27.7.

Isokraaselin saari (vapaa pääsy, maksullinen venekuljetus)
11:00 Naissam Jalal & Claude Tchamitchian

Raahen teatterin kesälava (vapaa pääsy, lastenkonsertti)
14:00 Sole Azul + Raahe Worksop Band + Selma Savolainen

Raahen teatterin kesälava
17:00 Three Days of Forest + Raahen Laulu

Ruiskuhuone
20:30 Bowman Trio
21:30 Quest of The Invisible
23:15 Linear John
00:30 Jamitanssit, host: Sole Azul

http://rantajatsit.fi