Aili Ikosen ja Jukka Perko Avaran yhteislevyllä 60-lukua Hectorin tekstein

2401
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.

Aili Ikonen ja Jukka Perko Avara yhdistävät ensi kertaa voimansa huhtikuun lopulla julkaistavalla Laulu keskeneräinen -albumilla, jonka inspiraation lähteenä on toiminut 1960-luvun legendaaristen lauluntekijöiden kädenjälki. Nostalgiset sävelmät saavat levyllä uuden elämän tuoreina suomennoksina, joista useimmat ovat kotimaisen poplyriikan suurmiehen Hectorinkäsialaa. Aili Ikonen & Jukka Perko Avara esittävät klassikkolaulujen uusia versioita tuoreeltaan April Jazz -festivaalilla albumin julkaisupäivänä 26. huhtikuuta.

Laulu keskeneräinen -albumilla kuullaan kappaleita mm. sellaisilta säveltäjiltä ja laulaja-lauluntekijöiltä kuin Michel Legrand, Burt Bacharach, Randy Newman ja Joni Mitchell. Levyn pääsuomentaja Hectoria ovat inspiroineet erityisesti Dusty Springfieldin tulkinnat, ja leijonanosa levyn kappaleista tunnetaankin 1960-luvun ikonisimpiin lukeutuvan laulajattaren esittäminä. Hectorin tekstien lisäksi kuullaan Timo Kiiskisen suomennos Joni Mitchellin Both Sides Now -kappaleesta sekä Reino Bäckmanin käännös Charles Aznavourin Hier Encore -klassikosta.

Jukka Perkolle pop-musiikin voima näyttäytyy usein laajaa samaistumispintaa tarjoavien sanoitusten kautta. Hectorin käännöksissä saksofonisti kuulee nykylyriikalle harvinaista, puhuttelevaa runollisuutta.

”Lauseet virtaavat kauniisti piirtyen kuin parhaimmat sävelkulut, eritoten Ailin tulkitsemina. Tämän vuoksi näiden teosten versiointeja on ollut kohottavaa lähestyä juuri tekstien kautta. Kun vielä sävellyksetkin ovat niin vahvoja, että ne ikäänkuin soittavat itse itsejään, ei tarvitse muuta kuin antaa virran viedä.”

Laulu keskeneräinen tuo yhteen kaksi suomalaisen jazzin valovoimaista tekijää. Menestyksekkään soolouransa lisäksi mm. Rajaton-lauluyhtyeestä tuttu Aili Ikonen kuuluu maamme jazzlaulajien ehdottomaan kärkikastiin. Lukuisissa eri yhteyksissä loistava Ikonen säveltää ja sanoittaa omalle yhtyeelleen, joka on tähän mennessä julkaissut albumit Laulan(2016) sekä Piirrä minut (2017), joka toi esiin yhä tunteikkaamman ja henkilökohtaisemman puolen laulajan repertuaarista.

”On ollut suuri ilo tehdä yhteistyötä Jukka Perko Avaran kanssa”, Ikonen kertoo. ”Yhteisen sävelen löytäminen on ollut alusta alkaen helppoa ja orgaanista, ja levyn teemat lauluntekijyys, suomen kieli, jazz ja populaarimusiikki löivät ensi hetkestä luontevasti kättä.”

Saksofonisti Jukka Perko lukeutuu Suomen tunnetuimpiin ja avarakatseisimpiin jazzmuusikoihin. Hänen monivaiheinen uransa on kulkenut bebopista Olavi Virta -versioiden kautta virsi-tulkintoihin sekä yhteistyöhön Mikko Kuustosen ja Samuli Edelmannin kaltaisten taiteilijoiden kanssa. Avara-yhtyeensä kanssa saksofonisti päätyy usein musiikillisiin maisemiin, joihin ei löydä muuten kuin tieltä eksymällä. Laulu keskeneräinen -levyllä Teemu Viinikaisen ja Jarmo Saaren kitarakudelmat kuljettavat tulkintoja, joissa nostalgian pohjavirtauksen yllä soi jokin ennenkuulumaton ja uusi.

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara: Laulu keskeneräinen
CD / digi, julkaisupäivä 26.4.2019
Julkaisija: Levypallo Oy

1. Kun oot vierelläin (No Stranger Am I, säv. & san. Norma Tanega) / 2. Rakastunut jokainen (Anyone Who Had a Heart, säv. Burt Bacharach, san. Hal David) / 3. Mielen tuulimyllyt (Windmills of Your Mind, säv. Michel Legrand, san. Alan & Marilyn Bergman) / 4. Eilen kun mä tiennyt en(Hier Encore, säv. & san. Charles Aznavour) / 5. Luonasi sun (What Are You Doing for the Rest of Your Life, säv. Michel Legrand, san. Alan & Marilyn Bergman) / 6. Molemmilta puolilta (Both Sides Now, säv. & san. Joni Mitchell) / 7. I Think It’s Going to Rain Today (säv. & san. Randy Newman)

Suomennokset: Hector, paitsi 4. Reino Bäckman ja 6. Timo Kiiskinen.

Äänitys ja miksaus: Kimmo Antikainen / Kallio-Kuninkala & Matrixtor Music Studio
Masterointi: Svante Forsbäck / Chartmakers
Valokuvat: Maarit Kytöharju
Graafinen suunnittelu: Pekka Tuppurainen

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara
Aili Ikonen, laulu / Jukka Perko, saksofonit / Teemu Viinikainen, akustinen kitara / Jarmo Saari, sähkökitara

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara live
26.4. April Jazz, Espoon kulttuurikeskus / Café Louhi
4.5. Tampere-talo
17.7. Laukon kartano, Vesilahti
9.8. Kaupunkijazz, Ylöjärvi