Debyyttinsä julkaiseva Jere Haakana Varjosto Jazzliiton kiertueella

1098
lukukertaa

Rockin ja jazzin hedelmällisessä välimaastossa operoiva Jere Haakana Varjosto esiintyy toukokuussa kymmenellä paikkakunnalla Suomessa ja Virossa. Suomen Jazzliiton tuottama kiertue pysähtyy muun muassa Tallinnassa, Oulussa, Turussa, Savonlinnassa ja Espoossa. Yhtyeen ensilevy Jere Haakana Varjosto ilmestyy kiertueen alla 26. huhtikuuta kotimaisen Eclipse Music -levy-yhtiön kautta.

Debyytillään Jere Haakana Varjosto esittelee ylpeästi sähkökitaravetoisen soundinsa, jossa luonteikkaat sävellykset yhdistyvät värikkäisiin äänimaisemiin. Kvartetin energisessä ja vahvasti rytmisessä yhtyesoitossa kaikuvat tasavertaisina vaikutteet niin jazzin kuin rockin maailmoista, ja sävellyskeskeisyys yhdessä yhtyeen sähkökitaraperinteestä ammentavien sävyjen kanssa tekevät musiikista lähestyttävää myös yleisölle, jolle perinteisen akustisen jazzkokoonpanon sointi saattaisi olla vieraampi.

Jere Haakana (s. 1983) on yllätyksellinen ja omia teitään kulkeva kitaristi, joka tunnetaan vuonna 2016 perustamansa Varjoston lisäksi myös mm. Kasperi Sarikoski Nuancen sekä räppäri Redraman live-yhtyeen riveistä. Helmikuussa Haakana esiintyi UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina loppuunmyydyssä UMO Plays Frank Zappa -konsertissa. Varjostossa Haakanan rinnalla soittavat kotimaisen jazzin kärkiryhmään lukeutuvat kosketinsoittaja Artturi Rönkä, basisti Juho Kivivuori sekä rumpali Ville Pynssi.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Kiertuetoiminnalla Suomen Jazzliitto toteuttaa missiotaan pitää jazz soimassa ympäri Suomen.

”Soitossa oli oivallista draivia ja Haakanan sävellyksissä selkeitä, mieleenpainuvia tunnelmia. Mutta mikä parasta, musiikissa kuului jotain omanlaista, erottuvaa.”
– Karjalainen, 2018

”Haakana väänsi, käänsi ja mourusi sähköisenä. Kuitenkin pääosin selväpiirteisen intensiivisenä ja sielukkaan voimakkaana. Välillä Haakana irrottautui myös kauniin melodisiin ja kuulaisiin säveliin osoittaen näin osaavuutensa ja laajan tyylikirjohallinnan soittimineen.”
– Jazzrytmit, 2018

Jere Haakana Varjosto
Jere Haakana, kitara / Artturi Rönkä, piano, kosketinsoittimet / Juho Kivivuori, basso / Ville Pynssi, rummut

Jere Haakana Varjosto Suomen Jazzliiton kiertueella 2.–17.5.2019
To 2.5. Tarto, Tarto Club
Pe 3.5. Tallinna, Philly Joe’s
Ti 7.5. Kuopio, Maxim
Ke 8.5. Oulu, Vanha Paloasema Bar
To 9.5. Seinäjoki, Hotelli Alma
Pe 10.5. Turku, Bar Ö
Ti 14.5. Lieksa, Brahe-sali
Ke 15.5. Savonlinna, Kulttuurikellari
To 16.5. Jyväskylä, Poppari
Pe 17.5. Espoo, April Jazz Club, Tapiola Garden