Saksofonin suuria tunnelmia Saarijärvellä

1380
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Pentti Ronkanen.

Konsertti oli nimensä veroinen, sen takasivat yhdessä saksofonitaiteilija Esa Pietilä ja Saarijärven kirkon akustiikka, jota Pietilä ei lakannut ihastelemasta. ”Yksi parhaista kokemistani puurkikon akustiikoista”, taisi olla loppu loppukommentti.

Kaikua riitti, sointi oli lämmin, mutta samalla todella voimakkaasti antava. Kaikki kuului pienintä pihinää myöten.

Pienestä, tiiviistä konsertista oli moneksi. Kirkkokonsertiksi sen sitoivat yksi Jean Sebastian Bachin kappale (chaconne d-molli partitasta, alunperin sooloviululle) ynnä yksi virsi-improvisaatio (Jean Sibeliuksen Soi kunniaksi Luojan -virren pohjalta), teknistä oppia tuli mm. saksofonin moniäänisyydestä ja mikrointervalleista, improvisaation oppitunnin siitä teki (paitsi kaikki kappaleet) mm. Pietilän freejazz-teos In the spirit of free key ja etenkin ylimääräisenä kuultu yleisön toive. Se ei ollut mikään tietty toivekappale, vaan toivomus improvisaation aiheesta. ”Ketvätpuro” annettiin Esalle teemaksi, ja tilaaja oli kovin tyytyväinen: ”Ihana”, kuului kiitollinen huokaus biisin jälkeen. Pietilä tavoitteli ja tavoitti siinä kevään nuorta energiaa, siinä heräiltiin ja ihmeteltiin, ja murtauduttiin lopulta kaikista kahleista virtaamaan.

Onko Pietilän oma musiikki siis ohjelmallista? Se toimii kuulijalle loistavasti ilman taustoitusta, mutta säveltäjä-improvisoija kertoi konkreettisten mielikuvien auttavan kovasti luomisen prosessissa. Tästä hyvänä esimerkkinä soi triptyykki Maalla – Merellä – Ilmassa, jossa Pietilä pystyy sijoittamaan itsensä tiettyyn konkretiaan (maalla ja merellä) tai vähintään hyvin vahvaan mielikuvaan (ilmassa avaruudellisiin mielikuvitusääniin asti).

Todella hyvä maku konsertista jäi. Saksofoni soi upeasti, kirkko soi upeasti, Pietilän lyhyet puheet avasivat luomisen prosessia. Parasta oli rajattomuuden tuntu: kirkkomusiikki, nykytaidemusiikki, jazz ja genrevapaa, yksilöllinen improvisaatio kasvoivat yhteen, samaksi ja omaksi, Pietiläksi.

Esa Pietilä, soolosaksofoni
”Saksofonin suuria tunnelmia”
Saarijärven kirkko 31.3.2019

Ohjelma:

Colours of liberation (Pietilä)
Maalla – Merellä – Ilmassa (Pietilä)
Chaconne (J. S. Bach)
…..
Elegy time (Pietilä)
In the spirit of free key (Pietilä)
Virsi-improvisaatio