We Jazz -festivaali 2.–9.12. Helsingissä ja Tallinnassa, ohjelmisto ja lehti julkistettu

955
lukukertaa
Dalindèo esittää festareilla kunnianosoituksensa säveltäjäsuuruus Krzysztof Komedalle. Kuva: Miikka Pirinen.

Helsingin laajamittaisin vuosittainen jazztapahtuma We Jazz järjestetään kuudetta kertaa 2.–9. joulukuuta. Tapahtuma tarjoaa monipuolisen ja laadukkaan katsauksen aikalaisjazziin meiltä ja muualta. We Jazz 2018 -esiintyjäkaartiin kuuluvat mm. Logan Richardson, trumpetisti Jaimie Branchin Anteloper-yhtye, Phronesis, Y-OTIS, Timo Lassy Band, Verneri Pohjola & Mika Kallio, Ilmiliekki Quartet sekä ainutlaatuisen kunnianosoituksen säveltäjäsuuruus Krzysztof Komedalle esittävä Dalindèo. Uusina ulottuvuuksina We Jazzissa nähdään tänä vuonna mm. salakeikka, varastokeikat ja Mopo-yhtyeen festivaali festivaalin sisällä. Samalla We Jazz levittäytyy ensimmäistä kertaa myös Tallinnaan, jossa tapahtuma vierailee 6.12. Tapahtuman liput tulevat myyntiin maanantaina 10.9.

Kotimaisen jazzkentän edelläkävijänä tunnettu We Jazz huipentaa musiikkivuoden ja tarjoaa kahdeksan päivää svengiä vuoden pimeimpään aikaan 2.–9. joulukuuta. Jazztähdet meiltä ja muualta muuttavat Helsingin kansainvälisen huipputason jazzkaupungiksi tapahtumassa, jota on usein syystäkin kutsuttu festivaalin ohella ”installaatioksi” ja ”utopiaksi”. Monia jazzin eri tyylisuuntia heijastelevat konsertit järjestetään toinen toistaan elämyksellisimmissä ja usein varsin yllättävissä paikoissa. We Jazz 2018 -artisteihin lukeutuu suuri joukko ajankohtaisia kansainvälisiä ja kotimaisia huipputekijöitä. Tapahtuman liput tulevat myyntiin maanantaina 10.9. klo 9 Lippupisteen myyntipisteissä.

”Lähdemme tekemään tähän asti parasta We Jazzia ja ainekset siihen ovat kasassa”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Tapahtuman esiintyjäkaarti on tähän asti musiikillisesti monipuolisin, tarjoamme runsaasti uusia avauksia esityspaikkapuolelle, ja myös pääsemme haastamaan sekä artisteja ja yleisöä että itseämme jälleen konseptuaalisesti. Myös Tallinnan-reissu tuo uuden säväyksensä kokonaisuuteen ja on hienoa aloittaa samalla säännöllinen keikkatoiminta meren tuolla puolen.”

Ulkomailta We Jazziin saapuvat uuden levynsä julkaisua juhlistava pianotrio Phronesis, jazzin rajoja uudella blues PEOPLE -kokoonpanollaan rikkova amerikkalaissaksofonisti Logan Richardson, Chicagosta lähtöisin olevan trumpetisti Jaimie Branchin tuore duokokoonpano Anteloper, eurooppalaisen jazzkentän eturiviin itsensä asemoinut Enemy, Brooklynistä saapuva saksofonisti Jonah Parzen-Johnson, Saksan jazztähtiin lukeutuva saksofonisti Philipp Gropper Philm-yhtyeensä kera, tuore Nordic Music Prize -ehdokas Kim Myhr Norjasta, niin ikään norjalainen Moskus, tanskalais-islantilainen Richard Andersson NOR sekä 10 vuotta Tanskassa vaikuttanut vokalisti Johanna Sulkunen, joka esittää We Jazzissa audiovisuaalisen Sonority-projektinsa. We Jazz -levymerkin omista kansainvälisistä nimistä festivaalilla nähdään Berliinissä asuvan ruotsalaissksofonisti Otis Sandsjön jo levymuodossa ihastuttanut Y-OTIS sekä upouusi yhtye Koma Saxo, joka on rakentunut Amok Amorin rytmisektion ympärille. Yhtyeen muodostavat basisti-tuottaja Frans Petter Eldh, rumpali Christian Lillinger sekä kolme pohjoismaalaista huippusaksofonistia Otis Sandsjö, Mikko Innanen ja ruotsalainen Jonas Kullhammar. Festariesiintymisensä ohella Koma Saxo nauhoittaa uuden levyn We Jazz -levymerkille tapahtuman yhteydessä.

We Jazzin suurteos tänä vuonna on Dalindèo Celebrates Komeda, osana kansainvälistä puolalaista hanketta toteutettava näyttävä kunnianosoitus legendaariselle puolalaissäveltäjä Krzysztof Komedalle(1931–1969). Suvilahden Kattilahallissa toteutettava konsertti rakentuu Dalindèon musiikista ja komeista visuaaleista. Lisäksi tilaan on suunnitteilla Komeda-aiheinen näyttely. We Jazz -levymerkillä ylistetyn Mopocalypse-albumin julkaissut Mopo puolestaan kokoaa oman festivaalinsa festivaalin sisään Suvilahden Tiivistämössä. Mopocalypse Festival on eräs ohjelmiston todellisista villeistä korteista. Kotimaisista jazzhuipuista We Jazzissa nähdään myös mm. Moves-albumillaan napakymppiin osunut Timo Lassy Band, tulevan levynsä materiaalia esittävä Ilmiliekki Quartet, Perttu Saksan Eläimen kuva(Animal Image) -elokuvaan perustuvan esityksen tarjoileva duo Verneri Pohjola & Mika Kallio, konkarikaksikko Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim, ykkösluokan huilujazzpoppoo Ernie Hawks & The Soul Investigators sekä uudet tulokkaat Ainon ja Mikael Saastamoisen aina arvaamaton Perussastamala, joka on myös vuoden 2018 We Jazz Rising Star, jolle We Jazz -kollektiivi antaa huomionosoituksesta palkinnoksi apua tuotantoon ja viestintään.

We Jazz lanseeraa festivaalilla uuden katalogiremix-sarjan, jossa se kutsuu arvostamiaan tuottajia tarkastelemaan levymerkkinsä tuotoksia kymmenen albumin välein. Ensimmäisenä pestin ottaa vastaan K-X-P-nokkamiehenä ja sooloartistina tunnettu Timo Kaukolampi. Kaukolammen We Jazz Catalogue Remix (01-10) kuullaan ensiesityksenä We Jazz -festivaalin Suvilahden ohjelmakokonaisuudessa lauantaina 8.12. ja luvassa on myöhemmin myös julkaisu.

Kokonaan uutena ulottuvuutena We Jazz 2018 pitää sisällään ekskursion Tallinnaan. We Jazz aloittaa kuukausittaisen keikkatoiminnan Tallinnassa festivaalin yhteydessä viemällä kaksi levymerkkinsä yhtyettä, Y-OTISin ja Alder Egon Tallinnan Sveta Baariin esiintymään. Koko illan klubin täydentävät We Jazz -deejiit, jotka ovat tärkeässä roolissa vinyylivalintoineen myös festariviikolla Helsingissä.

Esityskonseptien saralla kokeellisia elementtejä tarjoavat erityisesti salakeikka, jonka sijainti ja sisältö ovat arvoitus. Lipun ostajat saavat tarkemmat ohjeet tapaamispaikasta ja keikka on samalla puhelimeton tila, jossa fokus on yhdessäolossa ja mieleenpainuvan elämyksen jakamisessa. Myös varastokonserttien sisältö tulee yleisölle yllätyksenä, kuten säilytystilojen perukoilta tehtävät löydöt toki usein arkielämässäkin.

We Jazz -festivaali esittelee jälleen uusia esityspaikkoja jazzmusiikille ympäri Helsingin. Keikkakartan uutuuksia ovat tällä kertaa Akusmata, Kaiku, Pelican Self Storage Töölö, Sveta Baar Tallinnassa sekä lähinnä kesäfestareistaan tunnettu Suvilahti, jossa We Jazz levittäytyy neljään sisätilaan. Aiemmilta vuosilta tuttuja ja hyväksi havaittuja keikkapaikkoja kahdeksan päivän jazzviikolla ovat Kahvila Sävy, Elokuvateatteri Andorra, Kulttuuritehdas Korjaamo, GLO Hotel Art, Ääniwalli, G Livelab ja Helsinki Contemporary.

Koko ohjelma lisätietoineen on nähtävissä osoitteessa: http://wejazz.fi/2018.

We Jazz -lehden kuudes numero julki Vinyl Marketissa Helsinki Design Weekillä

Tänään julkistettavan We Jazz 2018 -ohjelmiston ohella julkaisunsa saa We Jazz -lehden kuudes numero. We Jazz -lehti on syväsukellus jazzin maailmaan musiikkia taustoittavien artikkeleidensa ja laajan visuaalisen antinsa myötä. 72-sivuinen tabloid-lehti on kokonaan We Jazzin omaa tuotantoa ja pitää sisällään monipuolisen joukon artikkeleita jazzista ja sen liepeiltä. Lehden julkaisua juhlistetaan lauantaina ja sunnuntaina 8.–9.9. Helsingin Kaapelitehtaalla, jossa We Jazz toteuttaa yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa kunnianosoituksen vinyylikulttuurille. We Jazz tuo kaksipäiväiseen tapahtumaan valikoidun joukon vinyylijulkaisuihin panostavia levymerkkejä sekä Suomesta että ulkomailta ja lisäksi Vinyl Marketiin osallistuvien labeleiden DJ:t soittavat laatumusiikkia vinyyliltä. Lisäksi luvassa on keskusteluohjelmaa levyihin ja designiin liittyen. Uusi We Jazz -lehti on saatavilla tapahtumassa.

”Lehdestä on muodostunut tärkeä osa We Jazzin kokonaisuutta”, kertoo julkaisun päätoimittaja ja AD Matti Nives. ”Kirjoittajina nähdään monia jazzmuusikoita ja tulevan festariohjelman ohella käsittelemme myös laajempia, tapahtuman ulkopuolisia jazz-aiheita. Tarkoituksena on täydentää musiikkijournalismin kenttää Suomessa, ei pelkästään puffata tulevaa festaria. Kyseessä on ainoa tällä hetkellä säännöllisesti ilmestyvä jazzmusiikkiin keskittynyt printtilehti Suomessa.”

We Jazz -lehden numeron 6 painos on 8000 kpl ja se tulee jakeluun laajasti mm. levykauppoihin ja kahviloihin Helsingissä ja muualla Suomessa. Tarkemmat jakelupaikat ilmoitetaan We Jazz -tapahtuman verkkosivuilla.

We Jazz 2018 -tapahtuma Facebookissa

Liput myyntiin maanantaina 10.9. klo 09.00: http://lippu.fi/wejazz2018.

WE JAZZ 2018
Helsinki 2.–9.12.

KAIKKI ESIINTYJÄT
Ainon
Aki Rissanen Trio
Alder Ego
Anteloper (US)
Bowman Trio
Dalindèo Celebrates Komeda
Enemy (UK/SE)
Ernie Hawks & The Soul Investigators
Ilmiliekki Quartet
Johanna Sulkunen Sonority (DK/FI)
Jonah Parzen-Johnson (US)
Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim
Kaukolampi We Jazz Catalogue Remix (01-10)
Kim Myhr: You | Me (NO/SE)
Koma Saxo (SE/DE/FI)
Logan Richardson blues PEOPLE (US)
Mopocalypse Festival
Moskus (NO)
Pelican Improvisations #1 & #2
Perussastamala *We Jazz Rising Star 2018*
Philipp Gropper’s Philm (DE)
Phronesis (DK/SE/UK)
Richard Andersson NOR (DK/IS)
(salakeikka)
Timo Lassy Band
Verneri Pohjola & Mika Kallio Animal Image
We Jazz DJs
Y-OTIS (SE/DE/UK)

ESITYSPAIKAT
Akusmata
Elokuvateatteri Andorra
GLO Hotel Art
G Livelab
Helsinki Contemporary
Kahvila Sävy
Kaiku
Kulttuuritehdas Korjaamo
Pelican Self Storage Töölö
(Salainen esityspaikka)
Suvilahti (Kattilahalli / Tiivistämö / Mittarikorjaamo / Huilaamo)
Sveta Baar (Tallinna)
Ääniwalli

OHJELMA
SU 2.12. klo 19
Kulttuuritehdas Korjaamo
PHRONESIS (DK/SE/UK)
PHILIPP GROPPER’S PHILM (DE)

MA 3.12. klo 18
Kahvila Sävy
JUHANI AALTONEN & RAOUL BJÖRKENHEIM

MA 3.12. klo 20
Kaiku
KOMA SAXO (SE/DE/FI)

TI 4.12. klo 19
Akusmata
JOHANNA SULKUNEN SONORITY (DK/FI)

TI 4.12. klo 20.30
Helsingin keskustassa sijaitseva tapaamispaikka ilmoitetaan lipun ostaneille
(SALAKEIKKA)

KE 5.12. klo 20
Ääniwalli
ANTELOPER (US)
LOGAN RICHARDSON BLUES PEOPLE (US)
Y-OTIS (SE/DE/UK)
ERNIE HAWKS & THE SOUL INVESTIGATORS
PERUSSASTAMALA *We Jazz Rising Star 2018*
RICHARD ANDERSSON NOR (DK/IS)
WE JAZZ DJS

TO 6.12. klo 19
Sveta Baar (Tallinna)
Y-OTIS (SE/DE/UK)
ALDER EGO
WE JAZZ DJS

PE 7.12. klo 18
Pelican Self Storage Töölö
PELICAN IMPROVISATIONS #1 & #2

PE 7.12. klo 20
G Livelab
ENEMY (UK/SE)
ILMILIEKKI QUARTET

LA 8.12. klo 14-18
Suvilahti / Huilaamo
WE JAZZ VINYL MARKET
WE JAZZ DJS & FRIENDS

LA 8.12. klo 18
Suvilahti / Kattilahalli
DALINDÈO CELEBRATES KOMEDA
AKI RISSANEN TRIO

LA 8.12. klo 21
Suvilahti / Tiivistämö & Mittarikorjaamo
TIMO LASSY BAND
MOPOCALYPSE FESTIVAL
KAUKOLAMPI We Jazz Catalogue Remix (01-10)
MOSKUS (NO)
KIM MYHR: YOU | ME (NO/SE)
JONAH PARZEN-JOHNSON (US)
WE JAZZ DJS

SU 9.12. klo 12-15
Glo Hotel Art / Glo Art Kitchen
AINON

SU 9.12. klo 17
Helsinki Contemporary
BOWMAN TRIO

SU 9.12 klo 19
Elokuvateatteri Andorra
VERNERI POHJOLA & MIKA KALLIO Animal Image

Yhteistyökumppanit: Eckerö Line, GLO Hotel Art, Goethe-Institut Finnland, Helsinki Design Week, New Yorkin konsulaatti, Olvi, Rumba, Suomen Saksan-instituutti, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Unifilm Oy, Visit Finland, Visit Helsinki

Tukijat: Emile och Rudolf Gesellius fond, Helsingin kaupunki, Musiikin edistämissäätiö, Nordisk Kulturfond: PULS, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Thurings Stiftelse