Saksofonikvartetti Quatuor Machaut kiertueella Suomessa syyskuun lopussa

851
lukukertaa

Ranskalainen saksofonikvartetti Quatuor Machaut esiintyy Suomessa syyskuun lopussa kuudella paikkakunnalla. Uniikilla tavalla varhaista polyfonista musiikkia ja modernia improvisaatiota yhdistelevän kokoonpanon kiertue alkaa Mäntästä 23.9. ja loppuu Joensuuhun 29.9. Suomen jälkeen kiertue jatkuu Virossa ja Latviassa.

Saksofonisti Quentin Biardeaun johtama kvartetti Quatuor Machaut on Vapaat äänet -agentuurin tuottamalla kiertueella Suomessa ja Baltiassa syys-lokakuussa. Yhtye esittää näkemyksensä Guillaume de Machaut’n vuonna 1360 säveltämästä Notre Damen messusta, joka on tiettävästi historian ensimmäinen yhden säveltäjän säveltämä messu. Ranskan Orléansista kotoisin oleva neljän saksofonistin muodostama kokoonpano esiintyy Suomessa kuudella paikkakunnalla. Kolme konserttia järjestetään museoissa: Mäntässä Serlachius-taidemuseo Göstässa 23.9., Porissa Satakunnan museossa 27.9. ja Joensuussa Taidekeskus Ahjossa 29.9. Uuden Musiikin Lokakuu kutsuu yhtyeen esiintymään Oulun Tuomiokirkossa 28.9. Turussa saksofonikvartetti ottaa haltuun Turun seudun musiikkiopiston juhlasalin 26.9. ja Helsingissä yhtyettä kuullaan ravintola Laulumiehissä Helsinki Jazzin järjestämässä jaZZanti-konsertissa.

Quatuor Machaut tarjoilee omintakeisen uudelleentulkintansa Guillaume de Machaut’n (1300-1377) varhaisen polyfonisen musiikin mestariteoksesta Notre Damen messu. Neljän improvisoivan saksofonistin kvartetti keskittyy tulkinnassaan tutkimaan äänenväriä, tekstuureita ja dynamiikkaa, sekä luotaamaan teoksen välittämää tunnemaailmaa. Rikkaan harmonisen kehyksen tarjoava Notre Damen messu jättää muusikoille runsaasti tilaa ja vapautta improvisoida, ja lopputuloksena on pyhän ja maallisen leikkauspisteessä syntyvä, aidosti mystinen musiikillinen kokemus.

Vuonna 2011 perustetussa Quatuor Machaut’ssa tenorisaksofonisti Biardeaun rinnalla soittavat baritonisaksofonisti Simon Couratier sekä altto- ja baritonisaksofonistit Francis Lecointe ja Gabriel Lemaire. Ranskalainen Ayler Records julkaisi kvartetin ensimmäisen albumin Quatuor Machaut vuonna 2015. Yhtye valittiin vuonna 2017 arvostettuun Jazz Migration -kiertueohjelmaan, jonka tarkoituksena on tukea Ranskan nuorta jazzsukupolvea. Quatuor Machaut on osa Tricollectifia, joka tunnetaan yhtenä ranskalaisen jazzkentän aktiivisimmista muusikkokollektiiveista.

Quatuor Machaut: Quentin Biardeau, tenorisaksofoni / Simon Couratier, baritonisaksofoni / Francis Lecointe, altto- ja baritonisaksofonit / Gabriel Lemaire, altto- ja baritonisaksofonit

Quatuor Machaut Vapaat äänet -kiertueella Suomessa 23. – 29.9.2018

Su 23.9. klo 16 Mänttä, Serlachius-museo Gösta, Kivijärvisali
Ti 25.9. klo 19 Ravintola Laulumiehet / jaZZanti-konsertti
Ke 26.9. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
To 27.9. klo 19 Pori, Satakunnan museo / Validi Karkia -klubi
Pe 28.9. klo 20 Oulun Tuomiokirkko / Uuden Musiikin Lokakuu
La 29.9. klo 17 Joensuu, Taidekeskus Ahjo

Kiertueen tuotanto: Tricollectif ja Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Adami, AJC, Institut Français, Sacem, Spedidam

Quatuor Machaut -albumi Bandcampissa

www.vapaataanet.fi