William Suvanne Chess’n Jazz: albumi ja kiertue

1756
lukukertaa
Cover photo: Saara Vuorjoki ; Layout: Pekka Tuppurainen.

Saksofonisti William Suvanne julkaisee uuden levynsä Chess’n Jazz 28. syyskuuta. Kuulijansa shakin maailmaan johdattava albumi saa seurakseen mittavan Suomen-kiertueen, joka käynnistyy Porvoosta 25.9. ja jatkuu aina marraskuun lopulle saakka. Ensimmäinen single ja video Chess’n Jazz julkaistaan 17.8.2018.

Suomen taiturimaisimpiin saksofonisteihin lukeutuva William Suvanne julkaisee uuden, shakin ja jazzin maailmoja luovasti yhdistelevän albuminsa Chess’n Jazz 28. syyskuuta. Levyllä kuullaan Suvanteen johtaman jazzyhtyeen svengaavia ja mielikuvitusta kutkuttelevia tulkintoja pelien kuninkaan kiehtovasta maailmasta. Suvanteen kanssa levyllä sekä kiertueella soittavat kitaristi Varre Vartiainen, pianisti Mikael Jakobsson, basisti Tuure Koski sekä rumpali Mikko Arlin. Tänään julkaistavat Chess’n Jazz -single sekä -video ovat ensimmäiset maistiaiset tulevalta albumilta.

Albumin lisäksi shakki ja jazz tuodaan konkreettisesti yhteen Suomen Jazzliiton ja Suomen Shakkiliiton kanssa yhteistyössä järjestettävällä valtakunnallisella Chess’n Jazz -kiertueella, joka levittäytyy reilun kahden kuukauden aikana yhteensä 18:lle eri paikkakunnalle. Kiertuekeikkojen yhteydessä mitellään paikallisten shakkikerhojen avustuksella toteutetuissa shakkiturnauksissa.

Kipinä elävän jazzmusiikin ja shakkiotteluiden yhdistämiseen syttyi William Suvanteen omasta kokemuksesta ahkerana verkkoshakin pelaajana. ”Olen jo yli kymmenen vuoden ajan pelannut shakkia netissä, noin tuhannen pelin vuositahtia”, saksofonisti kertoo. Vaikka internetin välityksellä pelattavassa ”modernissa kirjeshakissa” on puolensa, Suvanne näkee kasvotusten pelaamisen tavoiteltavana asiana. ”Idea tähän syntyi, kun mietin kuinka paljon kaltaisiani nettishakin pelaajia mahtaakaan olla, ja miten heidät saisi ihan fyysisen pelilaudan ääreen.” Chess’n Jazz -kiertueen yhteistyökumppanina toimivan Suomen Shakkiliiton toiminnanjohtaja Marko Tauriainen kokee musiikin ja urheilun raja-aidat ylittävän yhteistyön raikkaana ja positiivisena: ”On tosi hauska idea törmäyttää nämä kaksi selvästi marginaalissa elävää lajia. Urheilun, musiikin ja taiteen, oikeastaan kaiken kulttuurin tulisi löytää enemmän tapoja tehdä yhteistyötä.”

Albumilla shakin maailmaan sukelletaan tyylillisesti monimuotoisen modernin jazzin voimin. Mukana on mm. reipastempoista post bopia (Chess’n Jazz, Knight’s Night), tyylikästä tunnelmointia (Queen, Promotion) sekä fuusion suuntaan nyökkäilevää soundia (El King, Weird Bishop). Huimassa soittovireessä oleva yhtye nivoo tyylit ja tunnelmat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, etulinjassaan solisteina säkenöivät Suvanne ja kitaristi Varre Vartiainen. Chess’n Jazz -albumilla kuultava musiikki myös ammentaa vahvasti itse pelistä, ja shakin tematiikka inspiroikin Suvannetta sävellystyössä laajasti. ”Kappaleet ovat joko pelinappuloiden tunnareita tai tilanteita pelistä. Olen hakenut sävellyksiin välillä myös shakkilaudan mukaista symmetriaa, esim. Knight’s Night -kappaleen harmonia kulkee ratsun tavoin 1,5 sävelaskelta kerrallaan”, saksofonisti avaa konseptiaan.

Chess’n Jazzin tarina ei tule jäämään ainoastaan levyyn ja kiertueeseen, vaan jo nyt saatavilla on mm. Pyynikin käsityöläispanimon tuottama Chess’n Jazz -olut. Lisäksi albumin vinyyliversion takakansi toimii täysikokoisena shakkilautana.

Chess’n Jazz -single kuunneltavissa Spotifyssa
Chess’n Jazz -video Youtubessa

William Suvanne: Chess’n Jazz
Levy-yhtiö: Groovy Records
(GROOVYLP1801/GROOVYCD18011, CD/LP/digi)
Jakelija: Playground Music
Julkaisupäivä: 28.9.2018

LP:
A1 Chess’n Jazz / A2 El King / A3 Italian / A4 Soldier’s March (pojat reissulla) / B1 Queen / B2 The Black Rook / B3 Knight’s Night / B4 Promotion

CD:
1. Chess’n Jazz / 2. El King / 3. Italian / 4. Soldier’s March (pojat reissulla) / 5. Queen / 6. The Black Rook/ 7. Knight’s Night / 8. Gambit / 9. The Weird Bishop / 10. Promotion / 11. Knight’s Night (additional take)

William Suvanne, saksofonit / Varre Vartiainen, kitara / Mikael Jakobsson, piano ja koskettimet / Tuure Koski, basso / Mikko Arlin, rummut
Sävellykset: William Suvanne, paitsi El King (Tuure Koski) ja Gambit (Varre Vartiainen)
Sovitukset: William Suvanne Chess’n Jazz
Äänitys ja miksaus: Abdissa Assefa
Masterointi: Pauli Saastamoinen, Finnvox
Kannen design: Pekka Tuppurainen
Valokuvat: Saara Vuorjoki

William Suvanne: Chess’n Jazz -kiertue
25.9. Porvoo, Grand
26.9. Hämeenlinna, Suisto
27.9. Helsinki, Koko Jazz Club
28.9. Tallinna, Philly Joe’s
29.9. Tampere, Laterna
30.9. Lahti, Pikkuteatteri

4.10. Helsinki, Vuotalo
5.10. Hanko, Kaupungintalon juhlasali
15.10. Kuopio, King’s Crown
16.10. Seinäjoki, Alma
17.10. Vaasa, Fondis
18.10. Pori, Hilkka
19.10. Turku, Logomo
20.10. Rauma, Kulttuurikuppila Brummi

15.11. Jyväskylä, Poppari
16.11. Imatra, Kulttuurikeskus Virta
23.11. Espoo, April Jazz Club
28.11. Oulu, Vanha Paloasema
29.11. Kokkola, Konservatorio

Tapahtumat alkavat shakkiturnauksilla, joissa pelataan viiden minuutin pikapelejä.

Kiertue Facebookissa