Soundscapes & Soundportraits Festival 2018

699
lukukertaa
Nykyjazz-tapahtuman taiteellinen isä on saksofonisti Harri Sjöström.

Soundscapes & Soundportraits Festival 2018 on kahdesta konsertti-illasta muodostuva kansainvälisten huippumuusikkojen tähdittämä avantgarde -musiikin festivaali, joka järjestetään syyskuussa Balderin Salissa Helsingin keskustassa.

Festivaalin muusikkokaarti tuo yhteen molempina iltoina kuusi eri kansallisuutta yhdistävän kokonaisuuden. Vastaavaa kokoonpanoa ei olla Suomessa ennen nähty. Konsertissa kuullaan muun muassa harvoin Suomessa vierailleen improvisaatiomusiikin mestarin Evan Parkerin upeaa saksofonin käsittelyä sekä viulisti Phil Wachmannin ja rumpali-perkussionisti Paul Lovensin lumoavaa osaamista.

Festivaalin teokset keskittyvät vapaan improvisaation ja reaaliaikaisen sävellyksen kiehtovaan maailmaan. Tapahtuman erikoisuutena ääniaallot saavat konserttien aikana myös näkyvän hahmon live-piirustuksen keinoin. Musiikki ja visuaalinen taide kuljettavat yleisön ainutlaatuiselle matkalle nykyhetken maisemiin.

Festivaalin artistikaartiin lukeutuvat kansainvälisesti tunnustettujen improvisoidun nykymusiikin legendojen mukana myös tietenkin tapahtuman taiteellinen isä saksofonisti Harri Sjöström sekä niin ikään urallaan mainetta niittänyt Teppo Hauta-aho.

Kokoonpano on viimeistelty Helsingin ja Berliinin tämän hetken kuumimmilla avantgarde -musiikin taitureilla, joita edustavat mm. Veli Kujala, Emilio Gordoa ja Dag Magnus Narvesen. Live-piirustuksesta ja -maalauksesta vastaa taiteilija Lena Czerniawska.

Muusikko-säveltäjä Harri Sjöström loi Soundscapes konseptin ja konserttisarjan vuonna 2013 väyläksi avantgarde -muusikoiden ja musiikin kansainvälistymiselle. Sjöström halusi tuoda etenkin suomalaisia muusikoita Berliinin kansainvälisille lavoille ja vastaavasti kansainvälisiä tähtiä Suomeen. Soundscapes konserttisarjan kautta on nähty kymmenisen suomalaista avantgarde-muusikkoa Berliinin sykkivillä jazzklubeilla. Sjöström esiintyy itse Soundscapes & Soundportraits Festival 2018 -tapahtumassa ja kuratoi festivaalin ohjelman.

– Tätä muusikkokaartia on vaikea ylittää!, kommentoi Sjöström festivaalin kokoonpanoa.

Soundscapes & Soundportraits Festival 2018
8.-9.9.2018 @Balderin Sali
Aleksanterinkatu 12, Helsinki
Konserttiajat:
La 8.9. klo 19:45
Su 9.9. klo 19:00
Festivaalin esiintyjät 8. & 9.9.2018:
– Matthias Bauer: kontrabasso (Berliini)
– Emilio Gordoa: vibrafoni (MX / Berliini)
– Teppo Hauta-Aho: kontrabasso (FI)
– Veli Kujala: harmonikka (FI)
– Paul Lovens: rummut ja symbaalivalikoima (DE)
– Libero Mureddu: piano (FI)
– Dag Magnus Narvesen: rummut (NO / Berliini)
– Evan Parker: saksofonit (UK)
– Harri Sjöström: sopraano- & sopraninosaksofoni (FI/ Berliini)
– Sebastiano Tramontana: pasuuna (IT)
– Phil Wachsmann: viulu & eloelektroniikka (UK)
– Lena Czerniawska: live-piirustus (PL)