Kerava Jazz avaa jazzkesän 25.-27.5.2018

2000
lukukertaa
Equal Crossing. Kuva: Jérôme Prébois.

Festivaalin avaa pitkän linjan musiikkivaikuttaja Olli Ahvenlahti. Viimeiset kolmekymmentä vuotta Ahvenlahdella kului erilaisissa kevyen musiikin tehtävissä. Vuonna 2017 muodostettu New Quartet ja albumi “Thinking, Whistling” palauttaa hänet sekä säveltäjänä että pianistina suomijazzin kärkikaartiin. Hienostuneita jazzmelodioita ja vaivattomasti soljuvaa pianonsoittoa säestää huippumuusikoista muodostettu yhtye. Korvia hivelevää jazzia kaikille musiikista kiinnostuneille keravalaisille!

Toisena yhtyeenä perjantain Kerava-salin konsertissa soittaa rumpali Mika Kallion luotsaama “Tribute to Special Edition”. Sen musiikki koostuu toisen rumpalin, legendaarisen Jack DeJohnetten sävellyksistä. Niille on ominaista reipas menomeininki ja hienot torvisovitukset. Saksofoneja yhtyeessä soittavat suomijazzin luovimpiin kuuluvat Mikko Innanen ja Pauli Lyytinen. Pianoa soittaa trumpetisti Tomasz Stankon yhtyeessä kunnostautunut Alexi Tuomarila.

Illan päättää Kamun kapakassa Resonanssi -yhtye. Keravan musiikkiopistossa opettavat muusikot soittavat yhdessä saksofonisti Pentti Lahden kanssa kypsällä jazzotteella. Ei varsinaisesti mikään ihme, sen verran monissa liemissä keitetyistä muusikoista on kyse.

Pääkonsertissa esiintyy kolme monella tapaa toisistaan poikkeavaa ulkomaista yhtyettä. Ruotsalainen saksofonisti Jonas Kullhammar nimeää 60-luvun suomalaiset jazzmuusikot suuriksi idoleikseen. Paroni Paakkunaisen vaikutusta lienee Kullhammarin mieltymys baritonisaksofoniin. Kullhammarin Svenska Kaputt -yhtye esittää albuminsa “Suomi” musiikkia ensimmäistä kertaa livenä maamme kamaralla.

Ranskalaisen viulistin Regis Hubyn “Equal Crossing” -yhtye soittaa musiikkia, jonka luokitteleminen jazz-nimikkeen alle on riittämätöntä. Kyseessä on monista eri elementeistä koostuva sävelteos, jossa on mukana improvisaatiota. Yhtyeessä soittaa mm. useasti Keravalla esiintynyt huippukitaristi Marc Ducret.

Trumpetisti Rob Mazurek kohahdutti vuonna 2011 Keravan festivaaliyleisöä Starlicker -yhtyeellään. Vähintään samanlaisen reaktion saa aikaiseksi hänen amerikkalaisista ja brittiläisistä muusikoista kokoamansa yhtye Chicago/London Underground. Runsaasti vapaata improvisaatiota Mazurekin sävellysten puitteissa soittaa mm. planeetan parhaimmistoon kuuluva pianisti Alexader Hawkins.

Sunnuntain ilmaiskonsertti tapahtuu Kerava-salissa Aurinkomäen ollessa varattuna muuhun toimintaan. Konsertin aloittaa lukion ensimmäistä luokkaa käyvät teinipojat Milo & Moses. Nuoruus ei ole este hyvin soitetulle musiikille. Varsinkaan, jos musiikille altistutaan muusikkoperheissä jo pienestä pitäen. Todistuksena Milo Mäkisen ja Mooses Kuloniemen taidoista on kaksi levytettyä albumia, joista “Among Friends” ilmestyi vuonna 2017.

Sokerina pohjalla festivaalilla esiintyy Keravan musiikkiopistossa musiikin alkeet opiskelleen kosketinsoittaja Ville Kyttälän johtama Njet Njet 9. Kyttälä on saavuttanut jazzin kuuntelijoissa melkoista mainetta mini big bandillään. Eipä ihme, sillä Kyttälä on saanut mukaan yhtyeeseensä suomijazzin parhaimmistoon kuuluvia nuoria muusikoita. Osoituksena taidoista oli keväällä toteutettu laaja Suomen kiertue ja kaksi levyjulkaisua.