Martti Vesala Soundpost Quintetilta uusi albumi huhtikuussa

1220
lukukertaa
Cover photography by Tero Ahonen ; Cover design by Nina Sangenstedt.

Stars Aligned –albumi on jatkoa trumpetisti Martti Vesalan johtaman kvintetin kiitetylle debyyttijulkaisulle. Saksalainen Ozella Music –levymerkki julkaisee albumin 6. huhtikuuta.
Nuoren suomijazzsukupolven trumpetisti Martti Vesalan johtama Martti Vesala Soundpost Quintet julkaisee toisen albuminsa Stars Aligned 6.huhtikuuta. Suomalaisen jazzin kärkikaartin soittajista, trumpetisti Vesalasta, saksofonisti Petri Puolitaipaleesta, pianisti Joonas Haavistosta, rumpali Ville Pynssistä ja kontrabasisti Juho Kivivuoresta, koostuva Soundpost Quintet imee tyylillisesti vaikutteensa Miles Davisin 1960- luvun kvintetin dynaamisesta post-bop –jazzista sekä saksofonisti-säveltäjä Wayne Shorterin elegantista sävelkielestä.

Soundpost Quintetin ja maineikkaan saksalaisen Ozella-levymerkin hedelmällinen yhteistyö jatkuu kvintetin toisen albumijulkaisun merkeissä. Ozella Music on aiemmin julkaissut suomalaisista jazzmuusikoista muun muassa pianisti Kari Ikosen musiikkia. Helsinki Soundpost –debyytin julkaisun ansiosta (2016) kvintetti on saanut paljon positiivista näkyvyyttä koti- ja ulkomaisessa mediassa.

Viime vuosien ahkeran konsertoinnin ansiosta yhtye puhaltaa entistä tiukemmin yhteen hiileen. Muun muassa Pori Jazz 2016 –festivaaleilla esiintymisen lisäksi yhtyettä kuultiin tammikuussa 2017 Suomen Jazzliiton tuottamalla kahdeksan konsertin mittaisella Suomen kiertueella. Vuonna 2011 perustettu Martti Vesala Soundpost Quintet koostuu suomalaisista jazzin huippuammattilaisista, ja pääosassa Stars Aligned -albumilla kuullaankin taitavaa dynamiikan käyttöä ja saumattomaksi hioutunutta yhteissoittoa.

Yhtye esittää helsinkiläisen trumpetisti Martti Vesalan säveltämiä originelleja, moderneja jazzsävellyksiä. Stars Aligned -albumin kappaleissa on kuultavissa vaikutteita modernin urbaanin amerikkalaisen post-bop –jazztradition lisäksi pianisti Keith Jarretin kokeellisemmista 1970-luvun kvartettilevytyksistä. Stars Aligned –levyllä Vesala esittelee kristallisoituneen ja päivitetyn näkemyksensä akustisen jazz-kvintettikokoonpanon soundista.

Hienosti onnistuneen Helsinki Soundpost – debyyttijulkaisun sävellyksissä Vesala tutki suhdettaan kotikaupunkiinsa Helsinkiin. Stars Aligned –levyä säveltäessään hän siirsi huomionsa lintuperspektiiviin; sävellysten aiheet liittyvät lentämiseen sekä taivaankappaleiden tarkkailuun, mikä selviää jo kappaleiden nimiä lukiessa. A Murder Of Crows, The Sun’s Eye, sekä vauhdikas Rooftops, joka kuvaa maailmaa ylitsekiitävän linnun silmin. Energinen nimikkokappale Stars Aligned nousee siivilleen pääsolistien trumpetisti Vesalan, saksofonisti Puolitaipaleen sekä pianisti Haaviston solististen taitojen voimin. Kompissa basisti Kivivuoren ja rumpali Pynssin tarkka ja tinkimätön työskentely pitää svengiä yllä viimeiseen nuottiin asti.

Suomijazzin nuoremman sukupolven luottonimiä edustava trumpetisti Martti Vesala (s.1981) on tullut jazzyleisölle tutuksi paitsi trumpetistina myös säveltäjänä, sovittajana sekä kapellimestarina. Vesala valmistui Sibelius-Akatemian Nordic Master in Jazz –ohjelmasta musiikin maisteriksi vuonna 2011 ja on opiskellut useiden huipputrumpetistien, kuten Tim Hagansin, Gerard Presencerin, Laurie Frinkin sekä Peter Asplundin johdolla. Trumpetistina Vesalaa ovat innoittaneet erityisesti Freddie Hubbard, Miles Davis sekä Woody Shaw. Soundpost Quintetin lisäksi Vesala johtaa pohjoismaisesta jazzperinteestä vahvasti ammentavaa Maratone Quintetia sekä esiintyy Njet Njet 9 -yhtyeen riveissä.

Martti Vesala Soundpost Quintet: Stars Aligned
Ozella Records 2018 OZ080CD
Julkaisupäivä 6.4.2018
Jakelu Suomessa: Eclipse Music / Supersounds Music
www.supersounds.fi

Tracklist:
1. Compulsion / 
2. The Sun’s Eye / 3. Stars Aligned /
4. A Murder Of Crows / 5. The Lost
Sea / 6. Rooftops / 7. Murky Green /
8. Driving Force

Sävellykset: Martti Vesala
Martti Vesala, trumpetti, flyygelitorvi & sävellykset / Petri ”Pope” Puolitaival, tenorisaksofoni &
huilu / Joonas Haavisto, piano / Juho Kivivuori, kontrabasso / Ville Pynssi, rummut & perkussiot

www.marttivesala.com
www.facebook.com/soundpostquintet/