Riemukas Glenn Miller -tribuutti Jyväskylässä

1547
lukukertaa
Tuuli, Heini ja Aili Ikonen vauhdissa.

Jyväskylän Paviljongissa päästiin aikamatkalle. Kohteena oli big bandien kulta-ajat 30- ja 40-luvuilla, siis aikakausi, jolloin isojen orkesterien swing oli aikansa kuuminta poppia, jota kaikki tahtoivat tanssia.

Amerikassa ainakin tahtoivat, ja illan tribuutin kohde Glenn Miller puolestaan oli yksi merkittävimpiä swingin Eurooppaan tuojia. Miller suoritti palveluksensa viihdytysjoukoissa, ja muunsi samalla sotilassoittokunnan swing-orkesteriksi.

Samaa perinnettä jatkaa Suomessa Tikkakoskella majaansa pitävä Ilmavoimien Big Band, Suomen sotilassoittokunnista ainoa, joka keskittyy kevyeen musiikkiin. Jazz on jo pitkään ollut tärkeä osa-alue Ilmavoimien soittokunnan työssä, eikä orkesteri ole pelännyt taiteellisia haasteita, vaikka pääpaino onkin viihteellisessä bigband-musiikissa.

Glenn Miller -tribuuttiin IBB sai parhaan mahdollisen kapellimestarin. Kevin R. Burns johtaa Washingtonissa USAF Airmen of Note -orkesteria, jotka perustettiin vuonna 1950 nimenomaan Millerin orkesterin jatkeeksi. Burns toi mukanaan Millerin laajan nuotiston ja alkuperäiset tarkat esitysohjeet. Autenttisempaa Miller-soundia ei siis voi kuvitella.

Samalla Burns toi mukaan Asenteen. Musiikkiin heittäydyttiin sekä täysillä että rennosti. Millerin lähtökohtana oli tuoda musiikillaan hetken iloa ja irtautumista sotatilan raakuuksien, ahdistuksen ja kodinkaipuun keskelle, johdattaa ihmiset tanssimaan ja ehkä pariutumaankin, olla positiivinen voima kaiken negatiivisen keskellä.

Tämä positiivisuus oli Burnsin tekemisessä aivan keskeistä. Hauskat, isäntäväen itsetuntoa kohottavat välispiikit, oma soittaminen ja laulaminen, laulusolistien ylistäminen ja lopulta jopa eturivin rouvan kaappaaminen tanssin pyörteisiin, kaikki nämä toivat Burnsin ja Millerin sanoman etualalle: nauttikaa, irrotelkaa, pitäkää hauskaa! Erinomaisen hyvä sanoma sotilassoittokunnalle, eikös?

Niin, ne laulusolistit! Korpilahden lahja maailmalle, eli Ikosen musikaalinen sisarusparvi oli edustettuna kolmen laulajan voimin. Tuuli, Heini ja Aili Ikonen ottivat omissa numeroissaan lavan suvereenisti haltuun. Oli sooloesityksiä ja yhteisiä, oli haikeita balladeja ja iloisia hurvitteluja, ja kaiken huipennuksena Aili Ikosen upeaa skattausta Ella Fitzgeraldin hengessä. Oman osuutensa tehtyään Ikoset nähtiin vielä villissä menossa In the mood -encorekappaletta tanssivan yleisön keskellä, showta siis koko rahan edestä.

Ilmavoimien Big Bandin oma osuus aikamatkassa oli mainio sekin. Jouheva svengi lähti jo rumpali Aki Raution napakasta iskevyydestä ja Vesa Piston imevästä basismista. Millerin tanssimusiikillisessa sapluunassa ei ole tilaa pitkille sooloille, mutta ainakin saksofonistit Kalle Keränen, Aki Vänskä ja Mikko Suhonen, trumpetistit Jani Saaranen, Eeva Tourunen ja Juha Ketola, pasunisti Jussi Kosonen ja pianisti Sauli Hämäläinen pääsivät osaavasti napauttamaan sanottavansa. Ehkä isoimman solistiroolin trumpettia soittaneen Burnsin ohella sai Kaartin soittokunnasta vierailulle tullut saksofonisti-klarinetisti Arto Lehtola.

Ilmavoimien Big Bandin Aalto-sarja 2018

Aalto I : ”Tribute to Glenn Miller”
pe 23.3.2018 klo 19
Solistina: Ikosen siskot
Kapellimestari: Kevin R. Burns

Aalto II: ”Albatrossi lepäämättä liitää”
Pe 25.5.2018 klo 19
Solistina: Club for Five
Kapellimestari: musiikkimajuri Juha Ketola

Aalto III: ”Soitellen sotaan”
Pe 7.9.2018 klo 19
Solistine: Jorma Kalevi Louhivuori, trumpetti ja Hilkka Louhivuori, laulu
Kapellimestari: Ralf Nyqvist

Aalto IV: ”Dallapén tahdissa”
Pe 9.11.2018 klo 19
Solistina: Juha Hostikka
Kapellimestari: musiikkimajuri Juha Ketola

Paviljonki, Ravintola Faneri
Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä
Liput 25/20 € + toimitusmaksu (alk. 1 € www.lippu.fi)

Kevin R. Burns.