Saksofonin mestari Chris Potter Turku Jazz Festivalin tähtenä

1266
lukukertaa
Kuva: Tamas Talaber.

Maailman parhaisiin nykysaksofonisteihin lukeutuva newyorkilainen Chris Potter nousee Logomon lavalle perjantaina 9.3. Hän on keikkaillut pitkästä aikaa sähköiseen fuusioon kallellaan olevan Underground -yhtyeensä kanssa ja odottaa jo tulevaa Euroopan-kiertuetta.

Potter (s.1971) on yksi instrumenttinsa suurista mestareista. Jo nuorena kansainväliselle huipulle noussut amerikkalaismuusikko on työskennellyt mm. Herbie Hancockin, John Scofieldin, Pat Methenyn, Dave Hollandin ja Steely Danin kanssa. Potter on vuodesta toiseen maailman parhaimpien saksofonistien listalla mm. jazzlehti DownBeatin äänestyksissä, ja erityisesti hän nauttii arvostusta kanssamuusikoiden keskuudessa.

”En osaa itse sanoa siihen muuta kuin sen, että aina kun teen muusikkona mitä tahansa, yritän tehdä niin viimeisen päälle kuin mahdollista. Totta kai on hienoa huomata, että ihmiset pitävät siitä”, Potter kommentoi suosiotaan.

Chris Potter on toiminut ammattimuusikkona 13-vuotiaasta lähtien. Hän soittaa yli 150:llä levytyksellä ja on julkaissut omalla nimellään 20 albumia, joista viimeisimpinä jousilla ja lyömäsoittimilla laajennetulla Underground Ochestralla levytetty Imaginary Citiesvuodelta 2015 sekä viime vuonna julkaistu, kriitikoiden ylistämä soololevy The Dreamer Is the Dream.

Funkia, jazzia ja rockia yhdistävä Chris Potter Underground on palannut vuosien tauon jälkeen kiertueelle. Maailmantähtien häikäisevää virtuositeettia kuullaan kahden viikon kuluttua myös Turussa, Turku Jazz Festivalin päälavalla Logomossa. Potter on maailmanluokan solisti, ansioitunut säveltäjä, ja häntä pidetään yhtenä oman sukupolvensa valovoimaisimmista saksofonisteista. Luvassa on siis yksi maaliskuisen Turku Jazz Festivalin kohokohdista.

Chris Potter on esiintynyt Suomessa aiemmin Keitelejazzeilla vuonna 2006, April Jazzeilla vuonna 2015 ja Tampere Jazz Happeningissa 2016. ”Suomalainen tunnelma on ihan omanlaisensa. Musiikki resonoi eri tavoin eri yleisöjen kanssa ja Suomessa aistin sellaista tummuutta, keskittynyttä hiljaisuutta. Itse olen aina nauttinut siellä soittamisesta todella paljon”, Potter muistelee.

”One of the best musicians around.” – Dave Liebman

”Työssäni on yhteys siihen, millaiseksi haluaisin maailman muuttuvan. Mutta en ole tehnyt musiikkiani vain sellaisille ihmisille, jotka ovat kanssani kaikesta samaa mieltä.”  – Chris Potter

Turku Jazz Festival 2018: Chris Potter Underground (US)
Chris Potter – saksofoni
Adam Rogers – kitara
Fima Ephron – basso
Dan Weiss – rummut

Pe 9.3.2018 klo 19.30
Logomo, Teatro-sali
Köydenpunojankatu 14, Turku

Ennakkoliput: Lippu.fi
Päivälippu (neljä esiintyjää klo 18–23.30)
Normaali: 45 €
Eläkeläinen: 38 €
Opiskelija / työtön / varusmies: 32 €
S-etu: 40,5 € (max 2 etua / asiakas, ei bonusta)

turkujazz.fi
Turku Jazz Festival Facebookissa