Superyhtyeen Jazzliiton kiertue Jyväskylän stopilla

2194
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.

Viisi monessa mukana olevaa muusikkoa, tällä kertaa koolla sen ainutlaatuisen yhdistelmän merkeissä, jota Jussi Lehtonen Bandiksi kutsutaan.

Basisti Jori Huhtala ja pianisti Aki Rissanen olivat reilu viikko aiemmin edellisen kerran Popparin lavalla, silloin seurassaan saksofonisti Jussi Kannaste (Jori Huhtala 3).

Jazz-skenelle on tyypillistä, että samat muusikot soittavat monissa yhtyeissä. Ehkä juuri genren improlähtöisyys kouluttaa muusikoista automaattisesti muuntautumiskykyisiä, kykeneviä sovittautumaan nopeasti uusiin ryhmiin ja tyyleihiin.

Toki persoonaansa ei tarvitse missään piilottaa, ja niinpä esimerkiksi Teemu Viinikaisen kitaransoiton oppii kyllä helposti tunnistamaan sokkonakin.

Viinikaisen kitara on Jussi Lehtonen Bandin kantavia voimia yhdessä Joonatan Raution saksofonin kanssa. Teemoissa nämä muusikot tukivat usein toisiaan unisonoyhteispelillä, mutta tässä bändissä ollaan usein irti ja omillaan pitkien soolokehittelyiden parissa.

Hyvä niin, näillä taidoilla. Rissanen on solistiketjun kolmas tasaveroinen lenkki, mutta myös Huhtalalla ja Lehtosella oli omat näytönpaikkansa. Illan kymmenissä sooloissa ei ollut yhtään turhanaikaista, mielenkiinto pysyi kevyesti yllä.

Ei niin, että kukaan olisi pyrkinyt mitään näyttämään tai todistelemaan. Sooloissa ei nyt tavoiteltu korkeita huippuja ja kliimakseja, vaan ennemminkin haettiin koko ajan huolellisia, tasapainoisia ja ehyitä muotoiluja.

Popparin yleisö osasi täydesti arvostaa jokaisesta suoritteesta loistanutta ammattitaitoa, eikä ihme, olihan runsaslukuisen yleisön muusiikko- ja musiikinopiskelijapitoisuus nyt melkoisen korkealla.

Muutenkin Jyväskylän jazz-elämä on nyt saatu kuosiinsa, kun klubitarjonta on rakennettu ympärivuotiseksi Jazz Jkl:n ja Summer Jazz Clubin yhdessä Poppariin rakentaman jatkumon voimin. Pidetään tämä!

Jussi Lehtonen Band
Jazz Jkl – Jazzliiton kiertue
Poppari 22.3.2018
Joonatan Rautio – saksofoni
Teemu Viinikainen – kitara
Aki Rissanen – piano
Jori Huhtala – basso
Jussi Lehtonen – rummut

Jyväskylän keikkakuvat: Henriika Steidel-Luoto.