Kortehisto, Jay: Jay Kortehisto

3420
lukukertaa
Kuva: Hanna Sakara ; Graafinen suunnittelu: Joni Karsikko.

2018 omakustanne

1.Arlanda
2.Kengät kulkee
3.Kuuleeko maa
4.Sydämen lääke
5.Viiden minuutin Shangri-La
6.Haaveet hajalla on
7.Kuu
8.Hankoon
9.Haihtui pois

Jay Kortehisto (laulu, pasuuna), Pope Puolitaival (tenorisaksofoni, huilu, alttohuilu, bassohuilu, bassoklarinetti), Mikael Jakobsson (piano), Antti Lötjönen (basso), Jaska Lukkarinen (rummut).

+1: Timo Lassy (saksofoni)
1, 4, 6, 7: Jukka Eskola (trumpetti, flyygelitorvi)

Äänittäjä: Abdissa Assefa
Miksaaja: Abdissa Assefa
Tuottaja: Abdissa Assefa
Apulaisäänittäjä: Rosku Lohiniva
Pohjat äänitetty 5/2017 Sonic Pump Studios, torvet sekä laulut 6-8/2017 Ambience Studios
Masterointi: Pauli Saastamoinen, Finnvox Studios

Arvio: 3,5 tähteä

 

Harvinaista herkkua: jazz-levy, mieslaulaja ja vieläpä suomeksi.

Ensivaikutelma on hyvin positiivinen. Jay Kortehisto laulaa luonnollisesti, pinnistelemättä ja perusääneensä luottaen. Kun laulajan maneereja ei tarvitse pelätä, voi rentoutua ja keskittyä sanomaan. Siinäkin onnistutaan, Kanerva Pasasen (7 kappaletta) ja Juki Välipakan (2) laatimat sanoitukset taitavat olla tilaustöitä, juuri Kortehiston suuhun ja menoon sopivaksi aseteltuja. Arkirealistiset tarinat maistuvat elämältä, ajoittain kipeästi, toisaalla huumorilla ryyditettyinä.

Kun jazz-elementti on Kortehiston lauluissa näin vahvana, biisien mitat kitusia ja levyn kokonaiskesto nihkeästi puolen tunnin pinnassa, olisi levyn kappaleisiin mahtunut reippaita pidennyksiä soolojen merkeissä. Puolitaipaleen nasakka veto Kengät kulkee -menobiisissä on hyvä esimerkki siitä miten soitinsolisti voi auttaa laulajaa toimivaan kokonaisuuteen. Toki ymmärrän, että yksittäisen kappaleen kohdalla haetaan ehjää tunnelmaaa, ja karsitaan turhat rönsyt pois. Epäilemättä keikalla bändin osuus kasvaa levyversioista.

Puolitaipaleen ohella myös levyn vierailijoiden Timo Lassyn saksofoni ja Jukka Eskolan trumpetti tai flyygelitorvi asettuvat muutamassa kappaleessa Kortehiston laulun kumppaniksi tai vastapariksi, miten vain.

Levyllä kaikki toimii, niin vauhtibiisit kuin hitaat tunnelmoinnitkin. Säveltäjäkaksikko Kortehiston ja Puolitaipaleen johdolla tiimi on tehnyt hyvää jälkeä. Ja kun ihan kaikkea ei saada, ehjä ja onnistunut kokonaisuus jättää sopivasti jazzin nälkää.