Kari Ikonen vuoden 2018 Flame Jazz -artisti

1098
lukukertaa
Kuva: Gerhard Richter.

Vuoden 2018 Flame Jazz -artistiksi on valittu pianisti, säveltäjä ja Moog-taituri Kari Ikonen. Valinta julkistettiin Jazz City Turku -vuoden päätöskonsertissa lauantaina 16.12. Kansainvälisesti menestynyt muusikko esiintyy tulevan vuoden Flame Jazz -konserttisarjassa eri yhteyksissä – ensimmäisen kerran helmikuun jazzristeilyllä.

Kari Ikonen (s.1973) kuuluu kansainvälisesti menestyneimpien suomalaisten jazzmuusikoiden kermaan. Jazzliiton Yrjö-palkinnolla vuonna 2013 palkittu pianisti-moogisti-säveltäjä valittiin vuoden 2018 Flame Jazz -artistiksi. Ikonen hemmottelee turkulaista jazzyleisöä tulevan vuoden aikana useamman huippuyhtyeen riveissä. Ensimmäistä kertaa Ikosta kuullaan 3.2. lähtevällä Flame Jazz Cruisella kahden kokoonpanon kanssa – lauantai-iltana Viking Gracen lavalle nousee afro-pop-jazztrio Trio Toffa ja sunnuntaina nautiskellaan Ikosen Moog-soitosta duona ranskalaisen bassoklarinetisti Louis Sclavisin kanssa.

Vuoden Flame Jazz -artisti valittiin nyt neljättä kertaa – Ikosta ennen panoksensa ohjelmaan ovat tuoneet trumpetisti Verneri Pohjola (2015), rumpali Teppo Mäkynen(2016) ja saksofonisti Mikko Innanen (2017).

Kari Ikonen aloitti klassiset pianotunnit 5-vuotiaana, mutta rockbändissä rumpuja soittaneen isoveljen esimerkki ja fuusiojazz-levykokoelma saivat teini-ikäisen pianistin valitsemaan omaksi alueekseen kevyen musiikin ja erityisesti jazzmusiikin. Jyväskylän musiikkiopistossa Matti Laukkasen opetus ja harjoittelumahdollisuudet kiinnostivat Ikosta lukiovuosina jopa koulua enemmän.

Ikonen toimii säveltäjänä ja soittajana yli neljälläkymmenellä levytyksellä, joista kuusi on julkaistu hänen omalla nimellään. Ikosen tällä hetkellä aktiivisiin yhtyeisiin kuuluvat mm. Kari Ikonen Trio, Orchestra Nazionale della Luna, Quartet Ajaton ja Trio Toffa. Hän on työskennellyt mm. Lee Konitzin, Bob Mosesin, Ingrid Jensenin ja Ron McClurenkanssa ja kiertänyt keikkalavoilla niin Aasian, Amerikan ja Afrikan mantereilla kuin ympäri Eurooppaa. Lisäksi Ikosen sävellyksiä on palkittu ykkössijoilla kansainvälisissä ”Julius Hemphill Composition Awards” ja ”Scrivere in Jazz” -kilpailuissa. Soittamisen ja sävellystyön ohella Ikonen toimii opettajana Sibelius-Akatemiassa.