Kaamosjazz soi jälleen tunturissa 23.-26.11.2017

2183
lukukertaa

Kaamosjazz – Polar Night Jazz soi Saariselällä, Inarissa ja Karigasniemellä  torstaista sunnuntaihin 23.-26. marraskuuta 2017. Tankavaarassa 35 vuotta sitten syntynyt Kaamosjazz houkuttelee jälleen pohjoiseen kansainvälisiä ja kotimaisia jazzmuusikoita ja jazzia rakastavaa yleisöä.

Pohjois-Lapin matkailua markkinoiva Inari-Saariselkä Matkailu Oy on jo useita vuosia turvannut Euroopan Unionin pohjoisimman jazzfestivaalin toteutumisen. Tänä vuonna tapahtuman kehittämisestä ja vuoden 2017 Kaamosjazzien tuottamisesta on sovittu raahelaisen Tuupa Recordsin kanssa. Yrityksellä on pitkä kokemus musiikkitapahtumien, myös jazzfestivaalien, järjestämisestä.

Vaikka Kaamosjazz uudistuukin, soi jazz entiseen tapaan Saariselän gourmetravintoloissa, tunnelmallisessa Tunturikappelissa ja lisäksi keskellä pohjoista luontoa, päivätupa Aurorassa. Perinteiseen tapaan Inarin kirkonkylän Saamelaiskulttuurikeskus Sajos tarjoaa lauantai-iltana annoksen saamelaismusiikin sävyttämää jazzia. Aivan uutta on perjantai-illan konsertti Norjan rajan tuntumassa, Karigasniemellä Kalastajan Majatalossa. Saariselän keskustaan nousee myöskin tapahtumatori, JazzArena, Holiday Club hotellin tuntumaan, jossa kuullaan lyhyitä maistiaisia Kaamosjazzien artisteilta.

Samalla kun Kaamosjazz kurkottaa Saariselältä kauemmas pohjoiseen se myös kansainvälistyy. Se näkyy entistä enemmän Saariselän hotellien omilla kanavilla, Ivalon lentoasemalla ja itse matkailukeskuksessa, houkutellen konsertteihin myös muita talvimatkailijoita. Kansainvälisyyden myötä festivaalin nimi muuttuu vähitellen muotoon Kaamosjazz – Polar Night Jazz.

Kaamosjazzien oma festivaalikummi on vuonna 2017 maailman johtava ajoneuvoteollisuuden talvitestauspalveluja tarjoava inarilainen Test World Oy, jonka asiakkaista suurin osa majoittuu Saariselällä ja käyttää alueen vapaa-ajan palveluita.

Kaamosjazz-viikonlopun aikana Saariselällä tehdään perusteellinen kävijätutkimus, joka auttaa muokkaamaan vuoden 2018 festivaalista vieläkin paremman.

Kaamosjazzien esiintyjät ja ohjelmisto on julkistettu Kaamosjazzien sivustolla ja konserttiliput ovat myynnissä verkkokaupassa, josta voi ostaa kaikkien konserttien lippuja ennakkoon. Lippuja myydään myös Saariselällä  konserttipaikoilla.

Lisätietoja:
www.kaamosjazz.fi
www.inarisaariselka.fi/tapahtumat/

Esiintyjäesittelyt:

Laura Voutilainen & Varre Vartiainen Quartet

Monipuolinen ja vahva tulkitsija Laura Voutilainen tarjoaa Kaamosjazzien yleisölle aivan ainutkertaisen kattauksen Varre Vartiaisen Quartetin kanssa. Kuulemme Lauran ohjelmistoa uudelleen jazzin henkeen sovitettuna vain tätä ilta varten. Tomi Varre Vartiaisen sähäkkä groove-kitarointi on tullut tutuksi useiden jazz- ja rock-yhtyeiden riveistä sekä monien tv-ohjelmien studioyhtyeistä.

Ulla Pirttijärvi & Ulda, Mikko Innanen & Veli Kujala

Ulla Pirttijärvi & Ulda saavat vieraakseen Mikko Innasen ja Veli Kujalan. Saamemusiikin modernistien ja jazzmusiikin seikkailijoiden yhteistyön hedelmiä tarjotaan kolmessa tiiviissä konsertissa JazzAreenalla perjantaina 24.11. Vain Kaamosjazzeilla!

Inga Söder – Stream Carries

Inga Söder – vocals, Joonas Haavisto – piano, Matti Oja – guitar, Ape Anttila – bass, Tuomas Timonen – drums

Rovaniemeläislähtöinen laulaja Inga Söder on esiintynyt yli vuosikymmenen useiden eturivin pop artistien kanssa. Ensimmäinen soololevy odotutti itseään kuitenkin viime syksyyn saakka, ja Stream Carries onkin vahvasti kallellaan jazzin suuntaan.

”Halusin odottaa, jotta olisin täysin varma mitä musiikillani haluan sanoa”, kertoo laulaja-säveltäjä itse. ”Albumi sai alkunsa ajatuksesta, että emme voi kontrolloida elämää. Meidän pitäisi vain luottaa, että elämä vie meidät oikeisiin paikkoihin. Haluan musiikillani välittää ihmisille lohtua, että elämä kantaa ja virta tulee kuljettamaan oikeisiin paikkoihin.”

Naftule’s Band

Emilio Parrilla – clarinet, Bernardo Parrilla – Sax, Alessio Bruno – Double Bass, Julio Martin – keyboard and synthesizer, Richie Struck – drums, Nadia Basurto – vocals

Naftule on energinen sekoitus jazz-, klezmer-, latino- ja cabaret musiikkia. Vaikkakin bändi sijoittuu Hollantiin, yhtyeen kokoonpano on todella kansainvälinen. Tästä syystä musiikkityylien monipuolisuus syntyy luonnostaan. Elämän erilaisista lähtökohdista kertova musiikki yhdistyy yleisön kanssa läpi konsertin.

Tällä hetkellä Naftule työstää toista albumiaan. Tämä albumi sai inspiraationsa Andalusian kulttuurista. Flamenco, copla ja sefarid-musiikki yhdistyy Naftulen omaan tyyliin.

Kenneth Sjöwall’s Dixie Dudes   

Kenneth Sjöwall – clarinet, J-P Peltoniemi – trumpet, Sebastian Jeger – trombone, Juuso Kiviniemi – banjo, Petri Heikilä – bass, Olli Estola – drums

Kenneth Sjöwall’s Dixie Dudes esittää perinteistä dixie-musiikkia poikkeuksellisen raikkaalla tavalla. Yhtyeen tulkinnat dixie-helmistä ja omat sovitukset genren ulkopuolisista klassikkokappaleista kumpuavat jäsenten musiikillisista taustoista.

Kun tämä kokoonpano ei ole keikalla, sen jäsenet löytyvät esiintymässä sinfoniakonserteissa, rock- ja jazzklubeilla tai teatterissa. Kaamosjazzien konsertteja varten Dixie Dudes on sovittanut räyhäkän energisen ohjelmistonsa lisäksi myös pikkujoulutunnelmaan sopivan kokoelman tunnettuja joululauluja.

Mikko Innanen & Veli Kujala Duo

Mikko Innannen kiinnostui maakuntalauluista Pariisin taiteilijakaupungin residenssissä työskennellessään. “Suomeen palattuani löysin kirjastosta Jenny Elfvingin ja Ilmari Hannikaisen 1927 toimittaman nuottikirjan Suomen Maakuntalaulut. Kirja sisältää kolmisenkymmentä maakuntalaulua, usealle maakunnista, kun oli aikanaan sävelletty monta kilpailevaa teosta. Jazz on luonteeltaan kansainvälistä musiikkia – voisinko itse jazzmuusikkona soittaa maakuntalauluja omalla tavallani ja keiden kanssa?”

Kaamosjazzeilla kuullaan ainutkertainen konsertti, kun Innasen ja Kujalan maakuntalauluihin tuodaan aito pohjoinen ulottuvuus. Ulla Pirttijärvi lisää Suomen maakuntalauluihin myös Saamemaan oman kulttuuriperinteen.

Joonas Haavisto

Arvostettuun Steinway Artist –rosteriin toukokuussa liittynyt jazzpianisti Joonas Haavisto konsertoi Saariselän Kappelissa uudella ohjelmistolla, jossa kuullaan hänen omien sävellyksien lisäksi sovituksia mm. George Gershwinin ja Paul McCartneyn kappaleista.

Meren ääreltä inspiraatiota saaneet kauniit melodiat ja rytmiset kuohut yhdistyvät Haaviston sävellyksissä dynaamiseksi kokonaisuudeksi improvisaation aallokossa.

Naftule’s Band, Niillas Holmberg and Roope Mäenpää

Mitä tapahtuu, kun klezmer-musiikin uudistajat ja saamemusiikin suurlähettiläät lyövät luovat päänsä yhteen? JazzArenan lauantain kolmessa konsertissa saadaan kokea varta vasten Kaamosjazzeille luotu molempia kulttuureita yhdistävä musiikillinen seikkailu.

Ape’s Planet

Ape Anttila – bass, Anssi Nykänen – drums, Harri Taittonen – organ

Ape’s Planet trio tarttuu härkää sarvista ja esittää sopivasti vinksahtanutta urkugroovea aikuiseen makuun planeetan ikiteinejä unohtamatta. Mukaansa tempaava trio tulkitsee Ape Anttilan sävellyksiä ja Ape’s Planetin tyyliin sovitettuja lainakappaleita.

Ulla Pirttijärvi & Ulda 

Ulla Pirttijärvi – vocals, Marko Jouste – guitar and mandolin, Pekko Käppi –  bowed lyre, Janne Lappalainen – saxophones, Jakop Jansen, drums

Ulla Pirttijärvi & Ulda on modernia saamelaista musiikkia esittävä yhtye ja pitkän linjan joikuartisti Ulla Pirttijärvi-Länsmann vuonna 2009 perustettu kokoonpano. Ulda-yhtyeen ohjelmistossa on sekä perinteisiä että uusia Ulla Pirttijärven säveltämiä joikuja. Musiikissa tuodaan esiin erityisesti pohjoiseen luontoon liittyviä teemoja. Esitys on rakennettu siten, että akustisin instrumentein toteutettu soitinsäestys antaa tilaa joijun rikkaalle ääniväripaletille ja tukee joiun omaa äänimaailmaa.

Niillas Holmberg & Roope Mäenpää

Arktista folkmusiikkia, pohjoissaamenkielellä. Sitä syntyy, kun singer&songwriter -tyyliä joikuun yhdistänyt muusikko-runoilija lyö kättä klassisen musiikin säveltäjän ja multi-instrumentalistin kanssa. Niillas Holmbergin ja Roope Mäenpään musiikissa soivat Saamen luonnon kauneus ja karuus, saamelainen elämänfilosofia ja uskomukset, sekä päällimmäisenä ihmetys länsimaalaisen ihmisen loppumattomasta omistamisen tarpeesta.

Torvia Tunturissa Afterparty

Jo kolmas Torvia Tunturissa -viikonloppu Saariselällä! Nyt osana Kaamosjazzien ohjelmaa hyvinkin epävirallisena jatkopaikkana. Bileitä pyörittävät ja tanssijalkaa tahdittavat: Screaming Jay & The Bones ja Femu Brass Band. Luvassa takuulla vauhdikasta menoa!