Jukka Perkon uuden Tritone-yhtyeen levy Dizzy julkaistaan huhtikuussa

2550
lukukertaa
Design: Matti Nives.

Suomen johtaviin jazz-artisteihin kuuluva saksofonisti Jukka Perko esittelee huhtikuussa uuden Tritone-kokoonpanonsa, jossa mukana ovat timantinkovana rytmisektiona lukuisissa eri yhtyeissä tunnetut basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. We Jazz Records julkaisee Tritonen debyyttilevyn Dizzy 28.4. CD:nä ja digitaalisesti, ja 26.5. vinyylimuodossa. Albumilla Perko käsittelee ensi kertaa Dizzy Gillespien musiikkia ja tekee näin kauan kaivatun paluunsa bebop-perinteeseen. Perko itse soitti Gillespien big bändissä nuorena lupauksena vuosien 1987-88 kiertueilla, ja kertoo tuon tarinan nyt ensi kertaa levyn kattavassa kansivihossa, jossa mukana on myös runsaasti lehtileikkeitä ja muuta ennenjulkaisematonta arkistomateriaalia. Jukka Perko Tritonea kuullaan kevään aikana livenä Turussa, Espoossa ja Helsingissä.

Dizzy-albumia ei kannata erehtyä luulemaan nostalgiaprojektiksi. Väkevä triokokoonpano ottaa ilon irti klassikkosävellyksistä tuoden niihin oman näkemyksensä ja osoittaen, että paras jazz on aina omassa ajassaan elävää, aktiivista taidetta. Bändin sovitukset ovat luontevia, svengaavia, ja loisteliaan kolmikon keksiliäisyydellä marinoituja. Jukka Perko Tritone on sovittanut kaikki kappaleet yhdessä ja Finnvox-studioilla lokakuussa äänitetyn levyn tuotannosta vastaa Teppo Mäkynen.

”Kyse ei ole siitä, mitä Dizzyn musiikki merkitsee meille, vaan mitä uutta itsestämme ja elämästämme voimme antaa siihen”, Perko toteaa. ”Lisäämme yhden palasen jazzmusiikin valtavaan mosaiikkirakennelmaan, ja tuomme julki oman äänemme ja näkemyksemme. Dizzyn musiikki elää sisälläni, joten oli tärkeää saada Antti ja Teppo mukaan aktiivisiksi tekijöiksi ideoimaan ja luomaan tätä musiikkia yhdessä. Periaatteessa minun olisi ollut helppo lykätä tähän musiikkiin tarttumista ikuisuuksiin, mutta ajattelin ajan olevan kypsä nyt jos koskaan, kun Dizzyn syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta ja omasta debyytistäni Dizzyn bändissä 30 vuotta.”

Kolmen vahvan tekijän tasapainoinen kombo toimii levyllä upeasti. Kappaleet elävät, kujeilevat ja säkenöivät yllättävillä tavoilla tuoden uusia tuulia rakastettuihin sävellyksiin. Bändi maustaa musisointiaan hienovaraisesti, taittaa mutkat riskejä pelkäämättä ja lisää kaasua tien ollessa auki suorana edessä. Levyn huippukohtina voisi mainita esimerkiksi väkevänä soivan A Night In Tunisian, ketterästi svengaavan Bebopin, Perkon ensi kertaa jo seisemännellä luokalla julkisesti esittämän ’Round Midnightin, tai vaikkapa yllättävällä sovitusratkaisullaan sykähdyttävän Cubano Be, Cubano Bopin.

Sekä CD- että vinyyliversion kansivihko kertoo Perkon ja Dizzyn kohtaamisesta. Tarina huittislaisen maanviljelijäperheen lapsen päätymisestä maailmankuulun jazzlegendan yhtyeeseen hakee vertaistaan, ja kontekstia luovat Perkon kertomusten ohella ajan lehtileikkeet, jotka hehkuttavat maailmalle lentävää ”Pikkulintua”.

Nuori levy-yhtiö We Jazz Records viettää aktiivista julkaisukevättä, johon kuuluu yhteensä kolme uutta albumia. Maaliskuussa julkaisunsa sai Jaska Lukkarinen Trion arvostelumenestys Origami, ja Dizzyä seuraa kesäkuussa kotimaisen vapaan nykyjazzin tärkeisiin nimiin lukeutuvan Black Motorin uutuuslevy Branches. We Jazz -levymerkin jakelusta vastaa Skandinaviassa Playground Music, Saksassa Herbie Martin Music ja muualla maailmassa brittiläinen Kudos Distribution.

Jukka Perko Tritone: Dizzy
We Jazz Records (WJLP03/WJCD01, CD/LP/digi, julkaisupvm Suomessa 28.4.2017 CD/digi ja 26.5.2017 LP)
Jakelijat: Playground Music (Skandinavia) / Herbie Martin Music (Saksa) / Kudos Distribution (muu maailma)

LP:
A1 Bebop / A2 ’Round Midnight / A3 A Night In Tunisia / B1 Cubano Be, Cubano Bop / B2 Dizzy’s Business / B3 Con Alma
+ levyn mukana tulevan digilatauksen bonuskappaleet: Lover Come Back to Me / Woody ’n’ You / One Bass Hit / Tin Tin Deo

CD:
1. Bebop / 2. ’Round Midnight / 3. A Night In Tunisia / 4. Cubano Be, Cubano Bop / 5. Dizzy’s Business / 6. Con Alma / 7. Lover Come Back to Me / 8. Woody ’n’ You / 9. One Bass Hit / 10. Tin Tin Deo

Jukka Perko, alttosaksofoni / Antti Lötjönen, basso / Teppo Mäkynen, rummut
Tuottaja: Teppo Mäkynen
Sovitukset: Jukka Perko Tritone
Kuoro kappaleessa Cubano Be, Cubano Bop: KYN / KVL
Äänittäjä Risto Hemmi, Finnvox Studios, Helsinki 11.-12.10.2016
Miksaus: Teppo Mäkynen & Risto Hemmi, Finnvox
Masterointi: Pauli Saastamoinen, Finnvox
Vinyylimasterointi: Jukka Sarapää, Timmion Cutting Lab
Design & kansitekstit: Matti Nives

Jukka Perko Tritone live
ke 26.4. klo 19 Turun Konserttitalo, Turku w/ Turun Filharmoninen Orkesteri
la 29.4. klo 19.30, April Jazz / Kulttuurikeskus, Espoo
to 1.6. klo 19 G Livelab, Helsinki

We Jazz Records / uudet julkaisut, kevät 2017

24.3. WJLP02 Jaska Lukkarinen Trio: Origami LP
28.4. WJCD01 Jukka Perko Tritone: Dizzy CD
26.5. WJLP03 Jukka Perko Tritone: Dizzy LP
2.6. WJLP04/WJCS02 Black Motor: Branches LP/MC