We Jazz: Cadotschille 5 tähteä The Guardianilta, Sandsjön vieraat selvillä

1164
lukukertaa

 

Järjestyksessään neljäs vuosittainen We Jazz -festivaali järjestetään Helsingissä 4.–11.12. Tapahtumaan saapuva sveitsiläissyntyinen ja Berliinissä asuva laulaja Lucia Cadotsch on vastikään saavuttanut monen artistin unelman, viiden tähden arvion vaikutusvaltaisessa The Guardian -lehdessä. Cadotschin Helsingissä 7.12. WHS Teatteri Unionissa esiintyvä Speak Low -triokokoonpano hurmasi kriitikko John Fordhamin samannimisellä levyllään, jonka on julkaissut saksalaislevymerkki Enja. Arviossa kehotetaan pitämään Cadotschia silmällä tulevaisuudessa ja todetaan hänen musiikkinsa olevan ”aavemaisen kaunista”. Arvio on luettavissa The Guardianin sivuilla. We Jazz -lehden syyskuussa julkaistussa toisessa numerossa joukko lapsia arvioi Cadotschin esittämän kappaleen Slow Hot Wind niin ikään kiittävin sanankääntein. Kolmivuotias Leon sanoi: ”Voiko tanssia? Pitää ottaa vaatteet pois, että voi tanssia. Ota paita pois! Haluan tämän kovemmalle!”

Cadotschin yhtyeeseen kuuluva saksofonisti Otis Sandsjö esiintyy We Jazzissa myös oman yhteistyöprojektinsa kanssa torstaina 8.12. Kahvila Sävyssä. Sandsjö ja We Jazzin taiteellinen johtaja Matti Nives kokosivat yhteistuumin musiikillisia kontrasteja kaihtamattoman triokokoonpanon, jolta sopii odottaa yllättäviä musiikillisia käänteitä. Sandsjö kuvaili musiikillisia päämääriään ja Nives auttoi häntä löytämään Suomesta konseptiin sopivat muusikot. Kokoonpanossa nähdään pianistina ja kokeellista elektronista musiikkia tekevänä sooloartistina tunnettu Aki Rissanen, sekä mm. K-X-P:n ja Aavikon rumpalina tunnettu Tomi Leppänen.

”Yhteistyö Otis Sandsjön kanssa on luonteva osa ohjelmistoamme ja kertoo tavastamme ajatella musiikillisia sisältöjä”, Nives kertoo. ”On herkullista päästä kuulemaan trioa, jossa kukin tulee tilanteeseen hyvin eri lähtökohdista, mutta toisaalta samanhenkisesti avoimin mielin ja erittäin korkein musiikillisin valmiuksin. Pyrimme vuosi vuodelta kasvattamaan kansainvälistä verkostoamme ja Sandsjön kaltaiset eteenpäin suuntautuneet avarakatseiset muusikot ovat tärkeä osa sitä.”

We Jazz -viikon avaa jo perinteeksi muodostuneeseen tapaansa festivaalin suojelija, M.A. Numminen. Hänen kirjalliset performanssinsa ovat herättäneet ihastusta aiempina vuosina ja tällä kertaa Numminen lupailee aavistuksen musiikillisempaa esitystä, jossa kuullaan myös yllätysvieraita. Nummisen performanssi koetaan We Jazz -avajaiskonsertissa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä sunnuntaina 4.12. Lisäksi taiteilijalegenda lukee suuren suosion saavuttanutta teostaan Jazzin meining Kahvila Sävyssä maanantaina 5.12.

We Jazz 2016 Helsingissä 4.–11.12.
Lisätiedot ja koko ohjelma
Tapahtuma Facebookissa

Yhteistyökumppanit / Scope: Saksan Suomi-instituutti, XJazz Berlin

Yhteistyökumppanit / We Jazz 2016: Finarte, Genelec, GLO Hotel, Goethe-Institut Finnland, Grotto Editions, Helsinki Contemporary, Helsinki Design Week, Image, Lapinlahden Lähde, Radio Helsinki, Suomen Jazzliitto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Unifilm, Web-Veistämö, Yhdysvaltain suurlähetystö
Tukijat: Helsingin kulttuurikeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Musiikin edistämissäätiö, Taiteen keskustoimikunta.