Free jazzin kärkiyhtye Amok Amor saapuu joulukuussa kiertueelle Suomeen

1146
lukukertaa
Kuva: Lukas Haemmerle.

Berliiniläinen free jazz -trio Slavin-Eldh-Lillinger yhdistää voimansa amerikkalaisen trumpetistin ja musiikillisen uranuurtajan Peter Evansin kanssa ja saapuu konsertoimaan Suomeen mittavalle kiertueelle joulukuussa. Saksalaiset alttosaksofonisti Wanja Slavin ja rumpali Christian Lillinger sekä ruotsalaisbasisti Petter Eldh saivat maineikkaan amerikkalaisvahvistuksen seurakseen ensi kertaa elokuussa 2015 Itävallan Bezau Beatz -festivaalilla ja Amok Amor -nimeä kantava kokoonpano on sittemmin julkaissut debyyttialbumin ja kiertänyt esiintymässä ympäri Eurooppaa. Ruotsalais-saksalaisen Slavin-Eldh-Lillinger -trion nerokas soitto ihastutti suomalaisyleisöä vuonna 2013 yhtyeen esiintyessä Suomessa Pori Jazzin Ultra Music -konserttisarjassa, mutta Amok Amor nähdään nyt ensi kertaa Suomessa, kun yhtye esiintyy Vapaat äänet -agentuurin tuottamalla, Suomea ja Viroa kiertävällä kiertueella 1.–7.12. yhteensä 7 esiintymisen verran.

Amok Amorin vahva ja räjähdysherkkä soittajisto edustaa rohkeasti seikkailevaa jazzia kansainvälisellä tasolla. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa syksyllä 2015 Boomslang Recordsilla ja esiintyi silloin Euroopassa mittavalla kiertueella. ”Vaikka kvartetilla onkin oma selkeä äänensä, se kieltämättä viittaa vahvasti Ornette Colemanin sävellyskieleen. Sen demokraattisesti jaetut sävellykset sisältävät runsaasti virtuoosimaisia irtiottoja käsillä olevasta teemasta. Jopa äärimmäisen oikullinen soolo tai samanaikainen useamman soittajan improvisaatio loksahtaa takaisin sävellykseen hämmästyttävällä täsmällisyydellä. Nämä neljä ovat a) harjoitelleet suunnattomasti, b) hioutuneet kiertueella säkenöivään soittoon, ja/tai c) omaavat luontaisen yhteyden keskenään”, luonnehti All about Jazz -lehden toimittaja Martin Longley yhtyeen Birminghamin Jazz -festivaalin esiintymistä.

Maineikkaan Moers -festivaalin esiintymisen yhteydessä toukokuussa 2015 yhtyeen basisti Petter Eldh kuvaili Amok Amorin poikkeuksellista sävellyksen ja improvisaation välistä tasapainoa näin: ”Sävellyksissämme hyödynnämme rakenteita, joita on ajateltu improvisaatioalustoiksi eli kirjoitetun materiaalin muoto viittaa tietynlaiseen improvisaation alueeseen. Sovitun kappaleiden esitysjärjestyksen sijaan kaikkea sävellysmateriaaliamme käytetään lähteenä, missä voidaan käydä milloin vain. Luomme siis kokonaisuuksia kulkemalla eri sävellysten eri osien läpi, ja jokin sävellys saatetaan keskeyttää siirtymällä välillä toisen sävellyksen osaan.”

Amok Amorin rumpali Christian Lillinger on viime vuosina noussut saksalaisen jazzkentän vaikuttavimpien muusikoiden kärkeen. Hän johtaa oma Grund-septettiänsä ja soittaa mm. Hyperactive Kid -triossa sekä suomalaiskitaristi Kalle Kaliman Kuu! -kvartetissa. Ruotsalainen Petter Eldh tunnetaan muun muassa pitkäaikaisen pianisti Django Batesin trion basistina. Monipuolinen Eldh vaikuttaa Berliinin jazzkentällä myös laulaja Lucia Cadotsch’in Speak Low -yhtyeessä, joka nähdään myös joulukuussa Helsingin We Jazz 2016 -festivaalilla Amok Amorin kanssa samassa konsertissa WHS Teatteri UN:IO:Nissa. Saksofonisti Wanja Slavin on yksi saksalaisen jazzin uuden sukupolven kiinnostavimmista muusikoista. Palkittu saksofonisti vaikuttaa tällä hetkellä useissa kiitellyissä kokoonpanoissa, mm. Wanja Slavin Lotus Eatersissa, Magnus Schriefl’in Blume -kvartetissa sekä Lucia Cadotsch’in Liunissa, jossa Slavin soittaa syntetisaattoria. Newyorkilaistrumpetisti Peter Evans on kotimaassaan kovassa nosteessa, ja erityisesti hänen sooloesityksensä ovat herättäneet amerikkalaismediassa kiinnostusta. Evans nähtiin viimeksi esiintymässä Suomessa Tampere Jazz Happeningissa vuonna 2010 Mostly Other People Do the Killing -yhtyeen kanssa.

Amok Amor Vapaat äänet -kiertueella Suomessa ja Virossa 1.–7.12.

To 1.12. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
Pe 2.12. klo 19 Pori, Porin pääkirjasto, Validi Karkia -Klubi
La 3.12. klo 14 Tampere, Tullikamarin Klubi, Jazz-brunssi klo 11 alkaen (yhteistyössä Tampere Jazz Happeningin kanssa)
Su 4.12. klo 18 Kotka, Laulumiestalo / järj. Kotka Jazz ry
Ma 5.12. klo 20 Tallinna, Theater No99 Jazz Club / Jazzkaar ”Jõulu Jazz”
Ti 6.12. klo 19 Viljandi, Pärimusmuusika Ait
Ke 7.12. klo 19 We Jazz 2016, WHS Teatteri UN:IO:N (samana iltana Lucia Cadotsch Speak Low)

AMOK AMOR
Peter Evans, trumpetti / Wanja Slavin, alttosaksofoni / Petter Eldh, basso / Christian Lillinger, rummut

Amok Amor / video teaser
Amok Amor Moers festival 2016 / Arte
Jazz Adventurers: Amok Amor / Moers Festival blog

http://pettereldh.com/
http://christian-lillinger.com/
http://pevans.squarespace.com/
http://wanja-slavin.de/