Loppusyksyn jaZZantia

1506
lukukertaa
Yoko Miura palaa Helsinkiin ja jaZZantiin.

25.10. Jussi Fredriksson Trio

Kotimaisen jazzin keskeisiin vaikuttajiin kuuluvan pianisti Fredrikssonin triokokoonpanossa mukana ovat basisti Jori Huhtala ja rumpali Mika Kallio.

Jussi Fredriksson Trio julkaisi esikoisalbuminsa ? kaksi vuotta sitten. Levyllä Trio käsitteli epävarmuuden tematiikkaa. Fredriksson kertoi inspiroituneensa aiheesta Tove Janssonin Taikatalvi-teoksesta löytyvästä lausahduksesta: “Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.” Albumin säveltänyt ja tuottanut Fredriksson lähestyi arvaamattomuutta positiivisuuden kautta. “Epävarmuus ei tässä yhteydessä liity millään tavalla itsetuntoasioihin tai henkilökohtaisiin epävarmuuksiin”, Fredriksson sanoo. “Levy käsittelee pikemminkin epätietoisuuden positiivisia sävyjä ja luovan ajattelun avointa prosessia.”

Fredriksson sävelsi uutta materiaalia triolle asuessaan Pariisissa keväällä 2016. Konsertissa kuullaan myös näitä, aiempaa kirpeämpiä sävellyksiä.

Jussi Fredriksson (s. 1980) kuuluu suomijazzin keskeisiin vaikuttajiin. Hän toimii aktiivisesti paitsi muusikkona, myös Turun Flame Jazz -konserttien vastaavana järjestäjänä, Fredriksson Music -levymerkin johtajana, toisena Jazz HUG -kollektiivin pyörittäjistä ja Suomen Jazzliiton varapuheenjohtajana. Fredrikssonin omia aktiivisia yhtyeitä ovat juuri levyttäneen Jussi Fredriksson Trion ohella Fredator ja Jussi Fredriksson Jazz Wars, joiden lisäksi Fredrikssonia kuullaan useissa muissa kotimaisen jazzin kärkikastiin kuuluvissa yhtyeissä kuten Nassaun Fasaani, Aura Flow ja Koko Jazz Orchestra. Basisti Jori Huhtala (s. 1984) julkaisee pian soolodebyyttialbuminsa Jori Huhtala 5 -yhtyeen nimissä. Lisäksi hän soittaa mm. Kvaldassa, Big Bluessa, Raoul Björkenheim Ecstasyssa ja Jussi Fredriksson Jazz Warsissa. Mika Kallio (s. 1974) on kotimaisen jazzin tyylillisesti monipuolisimpia rumpaleita, jolta voi odottaa tinkimätöntä ja tyylitajuista soittoa jazzin tyylilajista riippumatta. Viimeksi nimellä Kallio Slaaki bändiliiderinä levyttänyt Kallio on tuttu mm. yhtyeistä Teemu Viinikainen Trio, Nuijamiehet, Gourmet, Magnetia orkesteri ja Kari Ikonen & Karikko.

10.11. Jone Takamäki & Markku Ounaskari

Jone Takamäki: puhaltimet ja sekalaiset instrumentit
Markku Ounaskari: rummut, perkussiot

Jone Takamäki on kotimaisen vapaan ilmaisun merkkihenkilö, saksofonisti/multipuhaltaja, joka muistetaan muusikkona ehkä parhaiten 80-luvun alun omasta Jone Takamäki -triostaan sekä Raoul Björkenheimin Krakatau-yhtyeestä. Myös Otna Eahket yhdessä Antti Hytin, Tom Nekljudowin ja Timo Hietalan kanssa oli Takamäen merkittävimpiä
yhtyeitä 90-luvun lopulla, kuten myös MA-A trio 2000-luvulla eri kokoonpanoineen. Hänen viimeaikaisimpia musiikillisia projektejaan ovat olleet Krakatau-yhtyeen uudelleen aktivoitumisen ohella duo rumpali Markku Ounaskarin, sekä trio kitaristi Lauri Hyvärisen ja rumpali Naoto Yamagishin kanssa. Viime vuosina Takamäki on keskittynyt myös japanilaisiin shakuhachi ja hochiku-huiluihin, mestarinsa Atsuya Okudan oppilaana. Takamäki opettaa myös ääni-ilmaisua Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun linjalla.

Markku Ounaskari on yksi Suomen työteliäimmistä jazzrumpaleista, esiintyen useassa suomalaisessa että kansainvälisessä yhtyeessä. Tällä hetkellä Markku on mukana mm. seuraavissa yhtyeissä: Raoul Björkenheimin Ecstasy, Iro Haarla trio ja Kari Ikonen trio. Ulkomaisista yhtyeistä voidaan mainita Sinikka Langeland, Trygve Seim, Lee Konitz, Kenny Wheeler, Tomasz Stanko ja Marc Ducret.

Vuonna 2014 Ounaskari sai Jazzliiton Yrjö palkinnon, jonka jakotilaisuudessa hän esiintyi ensi kertaa duona Jone Takamäen kanssa. Duolta on tulossa ulos myös ensimmäinen levy. Duon musiikki koostuu kummankin muusikon laajoista musiikkiarsenaaleista vapaan musiikin tekemisen viitekehyksessä.

22.11. Yoko Miura & Teppo Hauta-aho

Yoko Miura: flyygeli
Teppo Hauta-aho: basso ja sekalaiset instrumentit

Yoko Miura on syntynyt Tokiossa, Japanissa. Hän opiskeli klassista pianon soittoa viidestä kahdeksaantoista ikävuoteen asti. Hän kiinnostui klassisen musiikin lisäksi jazzista (esimerkkinä Thelonious Monk, Eric Dolphy Paul Bley, Masahiko Togashi ja japanilainen säveltäjä Toru Takemitsu,). Hänen opettajinaan olivat Masahiko Sato, Takashi Kako ja Takehisa Kosugi ja myöhemmin Yoshio Suzuki ja Naruyoshi Kikuchi.

Yoko on soittanut useiden japanilaisten muusikoiden ja taiteilijoiden kanssa Kanji Nakao (saksofonit, vetopasuuna, klarinetti), Osamu Kuroda (performance), Isao Makino (taidemaalari), Ryouichi Saito (kitara), Jyunzo Tateiwa (perkussiot), SACHI-A (rummut), Chintai jinkaku (theremin), Yikihiro Isoo (noh-kan), Noribumi Uchida (shamisen, basso), Yuki Yoshida (kiinalainen viulu), Toshihiro Koike (vetopasuuna) ja Masaki Yoshihisa (kitara).

Vuodesta 2001 lähtien Yoko on esiintynyt aktiivisesti Euroopassa, mm. 2003 kiertue Paed Concan, Hans Kochin ja Margrit Rieben kanssa (Sveitsi, Saksa, Hollanti, Italia), heinäkuussa 2008 osallistui Festivaliin “R-de-choc” in Pariisissa soittaen Teppo Hauta-ahon, Steve Beresfordin ja Didier Lasserren kanssa. Yoko piti 2010 “Mopomoso free improvisation Festival” Lontoossa soolokonsertin.

Konsertin ensimmäisessä osassa kuulemme Yokon soolo-osuuden, jossa hän soittaa omia sävellyksiään ja improvisaatioita, lyhyen tauon jälkeen mukaan tulee Teppo Hauta-aho sekä sävellyksiä että improvisaatioita yhdessä esittäen. Japanilaisen musiikkiperinteen ja jazzin taitaja kohtaa suomalaisen vapaan improvisaation taitajan – mitä siitä syntyykään?

Paikka ja liput
Konsertit alkavat klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100Helsinki. Liput 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 10€, opiskelijat 8 €, pariskunnat 10 + 10 €.
Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2 tai Liveto.fi.