Aili Ikosen tähdittämä Hereä-yhtye julkaisee toisen albuminsa

1600
lukukertaa
Kuva: Sami Perttilä.

Hereän akustinen rytmimusiikki ponnistaa pohjoisesta perinteestä, johon on sekoittunut vaikutteita ympäri maailmaa. Yhtyeen jäsenten kirjavat musiikilliset taustat ja mielenkiintoinen instrumentaatio määrittelevät tyylin selkärangan – debyyttialbumia Hereä (2007) kiiteltiin sen omaäänisestä, mystiikkaa, kansanperinnettä ja tanssillisuutta yhdistävästä ilmaisusta.

Veden värit -levyllä yhtye kaivautuu kalevalaisten taruhahmojen kuten Kuuttaren, Päivättären ja Ilman Immen maagiseen olemukseen – sekä  lumoutuu tuoreemmastakin runoudesta. Vanhojen ja uusien tekstien tarinoissa tehdään ajattomia huomioita elämän keskeisistä ilmiöistä kuten rakkaudesta, vallasta ja ihmismielen ailahtelevaisuudesta.

Hereä koostuu jazzin, kansan- ja uuden musiikin kokoonpanoista tutuista soittajista. Laulan-debyyttialbumin julkaisun jälkeen laulaja Aili Ikonen on esiintynyt mm. Linnan juhlien itsenäisyyspäivän vastaanotolla solistina ja julkaissut ylistetyn soololevyn. Vesa Norilosta on tullut musiikkiteknologian tohtori. Sara Puljula on työskennellyt teatterimusiikin parissa muun keikkailun ohessa ja Milla Viljamaa on voittanut Teosto-palkinnon. Vuonna 2011 Hereä teki myös animaatiokuvaa livemusiikkiin yhdistelevän näyttämöteoksen nimeltä Pohjan Neidon tarina yhdessä Susanna Haaviston kanssa.

”Viehättävää on se, että perinteisestä Suomen Kansan Vanhat Runot -kokoelmasta napattu runo voi soida rinta rinnan omien, ei yhtään hassumpien tekstien kanssa – ja sävelilme on molemmissa samanhenkinen, raikas ja vapaa.”
– Pirkko Kotirinta, Helsingin Sanomat

”Kiehtova debyyttipitkäsoitto etenee kauniisti ja innovatiivisesti, yhdistäen onnistuneesti romanttisuuden ja mystiikan. Nelikon soiton dynaamisuus häikäisee.”
– 
Juha Seitz, Ilkka

Hereä: Veden värejä
Julkaisija Groovy Records.

1. Älä minua (säv. & san Vesa Norilo)
2. Tyttö itki (säv. Milla Viljamaa, san. Milla Viljamaa/trad.)
3. Liikaa (säv. & san Vesa Norilo)
4. Yön kämmenellä (säv. Milla Viljamaa, san. Aila Meriluoto)
5. Päivätär (säv. Aili Ikonen, san. Aili Ikonen/trad.)
6. Kuutar (säv. & san Vesa Norilo)
7. Ilman impi (säv. & san Vesa Norilo)
8. Keinu (säv. & san Milla Viljamaa)
9. Edelin uni (säv. & san Vesa Norilo)
10. Musta perhonen (säv. Milla Viljamaa, san. Milla Viljamaa/trad)
11. Mataloita maita kuljin (säv. & san Milla Viljamaa)

Aili Ikonen – laulu, viulu
Milla Viljamaa – piano
Vesa Norilo – sello, puuhuilu
Sara Puljula – lyömäsoittimet

Levynjulkaisukonsertti pe 28.10. klo 19
Teatteriravintola Kapsäkki, Hämeentie 68, 00550 Helsinki
Liput alkaen 26,50 €, Lippupiste 0600 900 (1,98 €/min + pvm) klo 7-22, www.lippu.fi