We Jazz 2016 Helsingissä 4.–11.12., ohjelma ja lehti julkistettu

1238
lukukertaa
Mark Turner. Kuva: Paolo Soarini / ECM.

Kotimaisen jazzkentän kekseliäänä edelläkävijänä tunnettu We Jazz järjestää Helsingissä 4.–11.12. järjestyksessään neljännen viikon mittaisen We Jazz -tapahtuman. Ympäri Helsinkiä levittäytyvä jazzviikko laajenee peräti kahdeksan päivän mittaiseksi ja esittelee suomijazzin terävintä kärkeä kansainvälisillä huippunimillä maustettuna. We Jazz 2016 -esiintyjiin kuuluvat mm. sukupolvensa kiistattomat huippunimet yhteen tuova amerikkalaisyhtye Mark Turner Quartet, jossa saksofonisti Turnerin ohella nähdään trumpetisti Avishai Cohen, basisti Joe Martin ja rumpali Damion Reid, saksofonisti Timo Lassyn ja saksalaistrumpetisti Sebastian Studnitzkyn suomalais-saksalainen Berlin X Helsinki Ensemble, triokokoonpano Dunstan eli yhdysvaltalaissaksofonisti Logan Richardson, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen, sekä Amok Amor, jossa kovatasoinen saksalaiskolmikko Wanja Slavin–Petter Eldh–Christian Lillinger saa seurakseen amerikkalaistrumpetisti Peter Evansin. Kotimaisiin esiintyjiin lukeutuvat esimerkiksi Dalindèo, OddarrangMikko Innannen 10+, Iro Haarla Trio ja Jukka Perko Avara. Lapinlahden entisessä sairaalassa kuullaan sooloimprovisaatioita Aleksis Kiven huoneessa hänen diagnoosiinsa eli ”luokattu kirjailijankunnia” ja ”yleinen maailmantuska” liittyen. Tapahtuman liput tulevat myyntiin perjantaina 9.9. klo 9 Lippupisteen myyntipisteissä.

”Tänä vuonna We Jazz laajenee kahdeksanpäiväiseksi ikään kuin vaivihkaa”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Tapahtuman laaja bändi- ja esityspaikkakattaus vaativat tällä kertaa yhtä lisäpäivää, joten laajeneminen ei ole itsetarkoituksellista vaan konseptuaalista. Ohjelmapuolella kotimaisen jazzin vahva nousu jatkuu ja saimme lisäksi mukaan muutamia omiin suosikkeihimme lukeutuvia ulkomaisia starboja. Mukana on myös tuttuun tapana jazzin rajoja ja esitystapoja rikkovia kokeiluja, joten ei kai tässä sen kummempaa kuin joulukuuta kohti.”

We Jazzin ideologiaan uuden jazzmusiikin eturintamassa operoimisesta sopii hyvin myös se, että tapahtumassa nähdään useita levynjulkistuskonsertteja. Oddarrang, Dunstan, Mikko Innanen 10+, Mikko Innanen & Simo Laihonen ja Jukka Eskola Soul Trio juhlistavat joulukuun festivaalin yhteydessä uusia julkaisujaan. Näistä kolme – Innasen 10+, Dunstan ja Eskolan Soul Trio, ovat osa Grotto Editions -levymerkin ja We Jazzin yhteistä kymmentuumaisten vinyylijulkaisuiden sarjaa.

Kirjallista antia tapahtumaan tuo We Jazz -tapahtuman suojelija M. A. Numminen, joka lukee otteita tuoreesta Jazzin Meining -kirjastaan ja ensi kertaa ohjelmistossa on myös elokuvanäytös, kun Kallion uudessa Riviera Cinema Barissa nähdään astrojazz-legenda Sun Ran maailmaa avaava vuoden 1974-scifi-eepos Space Is the Place.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivä osuu ensi kertaa We Jazz -viikolle ja sitä juhlistetaan myöhemmin julkistettavan We Jazz Juhlakombon esityksellä Lapinlahden Lähteen itsenäisyyspäivän iltapäivävastaanotolla, jonne yleisöllä on vapaa pääsy.

Koko ohjelma on nähtävissä tiedotteen alaosassa ja osoitteessa http://wejazz.fi/2016.

We Jazz -lehden 96-sivuinen toinen numero julki

Helsinki Design Weekin yhteydessä julkaistun We Jazz 2016 -ohjelmiston ohella julkaisunsa sai We Jazz -lehden toinen numero. Lehti on syväsukellus jazzin maailmaan musiikkia taustoittavien artikkeleidensa ja laajan visuaalisen antinsa myötä. 96-sivuinen tabloid-lehti on kokonaan We Jazzin omaa tuotantoa ja pitää sisällään mm. lasten jazz-arvioita, levysuosituslistoja, artikkelin 45 vuotta täyttäneestä Digelius-levykaupasta, levyjulkaisutoiminnasta ja taustoitusta muusikoiden instrumentteihin. Lehdessä on myös laajasti visuaalista taidesisältöä ja kolme galleria-aukeamaa, jotka tällä kertaa ovat kuratoineet VS GalleryHelsinki Contemporary ja SIC.

”Lehti otti toisessa numerossaan suuren harppauksen eteenpäin”, kertoo julkaisun päätoimittaja ja AD Matti Nives. ”Olemme jälleen lähteneet etsimään aiheita tavallista laajemmalla skaalalla myös tapahtumamme ulkopuolelta ja uskon, että lehti syventää We Jazz -konseptia oleellisesti ollen paljon enemmän kuin markkinointitoimenpide perinteisessä mielessä.”

We Jazz -lehden numeron 2 painos on 7000 kpl ja se tulee jakeluun mm. levykauppoihin ja kahviloihin.

WE JAZZ 2016
Helsinki 4.–11.12.

KAIKKI ESIINTYJÄT
Aki Rissanen Trio
Amok Amor (DE/US)
Anni Elif Egecioglu
Berlin X Helsinki Ensemble (DE/FI)
Buba Wii Aa
Dalindèo
Dunstan (US/FI)
Harri Kuusijärvi
Huntsville (NO)
Iro Haarla Trio
Jazz kiinnostaa live
Jorma Tapio & Kaski
Jukka Eskola Soul Trio
Jukka Perko Avara
Katu Kaiku
Lucia Cadotsch ”Speak Low”
M. A. Numminen
Mark Turner Quartet (US)
Markus Pesonen
Mikko Innanen 10+
Mikko Innanen & Simo Laihonen
Mikko Sarvanne Hip Company & Beibi P
Oddarrang
OK:KO (We Jazz Rising Star 2016)
Otis Sandsjö & Friends (SE/FI)
Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri
Ville Herrala
We Jazz DJs

ESITYSPAIKAT
El Fant
Elokuvateatteri Andorra
G Livelab
Dubrovnik Lounge&Lobby
Genelec House
Kahvila Sävy
Kansallisteatteri
Lapinlahden Lähde
Riviera Cinema Bar
WHS Teatteri U:NI:ON

OHJELMA

SU 4.12. klo 11
El Fant
JAZZ KIINNOSTAA -BRUNSSI

SU 4.12. klo 18
Kansallisteatterin suuri näyttämö
BERLIN X HELSINKI ENSEMBLE (DE/FI)
JUKKA ESKOLA SOUL TRIO

MA 5.12. klo 18
Kahvila Sävy
M. A. NUMMINEN: JAZZIN MEINING

MA 5.12. klo 19
Elokuvateatteri Andorra
MARK TURNER QUARTET (US)

MA 5.12. klo 21
Dubrovnik Lounge&Lobby
DUNSTAN (US/FI)
KATU KAIKU
WE JAZZ DJs

TI 6.12. klo 14
Lapinlahden lähde / Itsenäisyyspäivän vastaanotto
WE JAZZ JUHLAKOMBO

KE 7.12. klo 17
Riviera Cinema Bar
Elokuvanäytös: SUN RA – SPACE IS THE PLACE (1974, 82 min)

TO 8.12. klo 18
Kahvila Sävy
OTIS SANDSJÖ & FRIENDS (SE/FI)

TO 8.12. klo 19
Genelec House
PAULI LYYTINEN MAGNETIA ORKESTERI
BUBA WII AA

PE 9.12. klo 18
Kahvila Sävy
JORMA TAPIO & KASKI

PE 9.12. klo 19
Elokuvateatteri Andorra
MIKKO INNANEN 10+

PE 9.12. klo 21
Dubrovnik Lounge&Lobby
DALINDÈO
HUNTSVILLE (NO)
WE JAZZ DJs

LA 10.12. klo 16
Helsinki Contemporary
OK:KO (We Jazz Rising Rising 2016)

LA 10.12. klo 17
G Livelab
ODDARRANG

LA 10.12. klo 19
Lapinlahden Lähde
JUKKA PERKO AVARA
MIKKO SARVANNE HIP COMPANY & BEIBI P
MARKUS PESONEN: WATERISTIC
IMPROVISAATIOITA ALEKSIS KIVEN HUONESSA:
ANNI ELIF EGECIOGLU, HARRI KUUSIJÄRVI, MARKUS PESONEN, VILLE HERRALA

SU 11.12. klo 11
El Fant
JAZZ KIINNOSTAA -BRUNSSI

SU 11.12. klo 16
Helsinki Contemporary
MIKKO INNANEN & SIMO LAIHONEN

SU 11.12. klo 18
G Livelab
AKI RISSANEN TRIO
IRO HAARLA TRIO

Tapahtuma Facebookissa

http://wejazz.fi/2016
#wejazz2016

Yhteistyökumppanit: Club-Mate, Genelec, GLO Hotel, Goethe-Institut Finnland, Grotto Editions, Helsinki Design Week, Image, Lapinlahden Lähde, Radio Helsinki, Suomen Jazzliitto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Unifilm, Web-Veistämö, XJazz Berlin, Yhdysvaltain suurlähetystö
Tukijat: Helsingin kulttuurikeskus, Musiikin edistämissäätiö, Taiteen keskustoimikunta

LIPUT Lippupisteestä (myyntiin pe 9.9. 2016)