Andy Emler juhlii Ravelia ja Vapaita ääniä

1242
lukukertaa

 

Säveltäjä-pianisti Andy Emler tuo ranskalaisen valopilkun suomalaiseen jazzsyksyyn. Hänen palkittu soolokonserttinsa ”My Own Ravel” kuullaan ensimmäisen kerran Suomessa 26.10.-4.11. viidellä paikkakunnalla; tämän lisäksi Emlerin kovan luokan trio basisti Claude Tchamitchianin ja rumpali Eric Echampardin kanssa soittaa kolme konserttia ja pitää kaksi mestarikurssia. Emlerin vierailu huipentuu Vapaat äänet -agentuurin 20 -vuotisjuhlakonsertissa 1.11. Helsingin Malmitalossa ja 3.11. Espoon Sellosalissa.

Säveltäjä-pianisti Andy Emler kuuluu ranskalaisen jazzin säkenöivimpiin persoonallisuuksiin. Hän on vieraillut Suomessa useamman kerran viime kymmenen vuoden aikana.  Emler on esiintynyt trionsa valovoimaisten jäsenten, basisti Claude Tchamitchianin ja rumpali Eric Echampardin kanssa kiertueella vuosina 2007 ja 2009.  Emlerin johtama superorkesteri MegaOctet on hurmannut suomalaisen yleisön April Jazzin ja Tampere Jazz Happeningin esiintymisillään vuosina 2009 ja 2011. Andy Emler trio & Dave Liebman loistivat April Jazzissa 2013.

Tällä syksyisellä kiertueella Emler esiintyy ensimmäisen kerran soolona, konsertissa jossa hän kutsuu innoittajakseen ranskalaisen musiikin ikonin, Maurice Ravelin. Näin mestari kertoo “omista nuoteistaan” Ravelin kanssa: ”Jean Echenozin kirjaan perustuvan “Ravel”-teatteriesityksen yhteydessä pääsin tutustumaan säveltäjän tyyliin – säveltämään, improvisoimaan ja soittamaan pianoa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ekspressiivisen muotokielen innoittamana. Raveliin hänen aikanaan vaikuttanut jazzin kulttuuri tunkeutui näihin äänensävyihin erityisen tyypillisesti balladeissa. Niinpä tuloksena on rakkaan Mauricen viitoittamana sävelletyn ja improvisoidun musiikin kaksikätinen pianosoolokonsertti!”  ”My Own Ravel” -levytyksen ansioista Ranskan kriitikoiden yhdistys valitsi Emlerin parhaaksi teatterimusiikin säveltäjäksi vuonna 2013.  Soolokonsertti kuullaan Salossa, Porissa, Loviisassa, Helsingissä ja Jyväskylässä.

Andy Emler Trio teki Suomen debyyttinsä Sellosalissa syksyllä 2007. Helsingin Sanomien kriitikko Jukka Hauru maalaili silloin yhtyeen olevan “pianotrioismin kärkeä maailmassa”. Ympyrä sulkeutuu, kun trio palaa rikospaikalleen lähes 10 vuotta myöhemmin. Trion kolmas levy ”Sad and Beautiful” (La Buissonne, 2014) on saanut erinomaisia arvosteluja. Yhtyeen tiivistä ja samaan aikaan ilmavaa ilmaisua on kiitetty ranskalaisessa ja eurooppalaisessa mediassa. Tällä vierailulla trio soittaa myös Jyväskylässä 31.10. ja Joensuussa 2.11. sekä pitää mestarikursseja Jyväskylän ammattiopistossa ja Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. JAO:n workshop-bändi soittaa Emlerin musiikkia Jyväskylässä 4.11.

Andy Emlerin paluu Suomeen huipentuu juhlatunnelmissa Helsingissä ja Espoossa. Tuottaja Charles Gilin luotsaama Vapaat äänet täyttää tänä vuonna 20 vuotta samaan aikaan kun Suomen Jazzliitto juhlii 50-vuotista taivaltaan, minkä kunniaksi Vapaat äänet ja Suomen Jazzliitto tarjoilevat kahden konsertin juhlakattauksen Helsingin Malmitalossa 1.11. ja Espoon Sellosalissa 3.11. Juhlakonserttien keulahahmoina lavalle nousevat Andy Emler ja saksofonisti Mikko Innanen, molemmat säveltäjinä ja yhtyeiden johtajina. Helsingin konsertissa kuullaan Emlerin My Own Ravel -soolo sekä Gourmet-sekstettiä ja Espoossa Andy Emler Trioa sekä Mikko Innanen 10+ -yhtyettä.

Andy Emler “My Own Ravel” Suomessa
ti 25.10. klo 19 Salo, Salon taidemuseo Veturitalli
ke 26.10. klo 19 Pori, Palmgren konservatorio / Validi Karkia -klubi
pe 28.10. klo 19 Loviisa, Keskus Centralen / myös Claude Tchamitchian solo, järj. Free Okapi
ti 01.11. klo 19 Helsinki, Malmitalo: Vapaat äänet 20 vuotta, Juhlakonsertti #1
Andy Emler ”My Own Ravel” & Gourmet
pe 04.11. klo 19 Jyväskylä, Siltasali / myös JAO:n Workshop-band soittaa Andy Emlerin musiikkia

Andy Emler trio Virossa ja Suomessa
su 30.10. klo 17 Tallinn, Kumu museum / Jazzkaar
ma 31.11. klo 19 Jyväskylä, Siltasali
ke 02.11. klo 19 Joensuu, Konservatorio / järj. Jazzkerho -76 ry
to 03.11. klo 19 Espoo, Sellosali /  Vapaat äänet 20 vuotta, Juhlakonsertti #2
Andy Emler trio & Mikko Innanen 10+

Kiertueen tukijat: Ranskan Instituutti, Adami, Spedidam, Sacem
Yhteistyökumpannit: Suomen Jazzliitto, AJC Association Jazzé Croisé, Kumu drums
Kiertueen tuotantokoordinointi: Vapaat äänet

http://vapaataanet.fi
http://facebook.com/vapaataanet