M.A. Nummiselta jazz-aiheinen kirjauutuus

1206
lukukertaa
Mauri Antero Numminen ja Pedro Hietanen. Kuva: Ari Haimi.
Mauri Antero Numminen ja Pedro Hietanen. Kuva: Ari Haimi.
Mauri Antero Numminen ja Pedro Hietanen. Kuva: Ari Haimi.

Arvostettu taiteilija kerää yhteen kuvia ja tarinoita jazzista huhtikuussa julkaistavassa Jazzin meining -kirjassaan. Aviador Kustannuksen julkaisemassa teoksessa on mukana suomalaisittain historiallista ennenjulkaisematonta aineistoa. Kirjan julkaisutapahtumat järjestetään Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Kotimaisen kulttuurikentän kulmakiviin kuuluva monialainen taiteilija M.A. Numminen julkaisee uuden kirjan, jossa hän valottaa pitkäaikaista ja syvällistä suhdettaan jazzmusiikkiin. Aviador Kustannuksen julkaisema Jazzin meining kokoaa yhteen Nummisen uutta ja vanhaa jazztekstiä sekä hänen parikymppisenä valokuvauksen harrastajana Helsingissä ottamiaan kuvia esimerkiksi Thelonious Monkin, Count Basien ja Duke Ellingtonin kaltaisista jazzlegendoista. Numminen kuvaa kirjassa jazz-suhdettaan intohimoisesti ja monisävyisesti, lisäten samalla arvokkaita kokemuksia suomalaisen jazzkentän historiankirjoitukseen. Jazzin meining julkaistaan 13.4. ja uutta kirjaa juhlitaan julkaisutapahtumissa Turussa 13.4., Helsingissä 14.4. ja Tampereella 28.4.

M.A. Nummisen jazzharrastus alkoi jo Somerolla 1950-luvulla. Varhaiset jazzkokemukset tulivat The Voice of American kaltaisten radio-ohjelmien kautta ja pian Numminen soittikin jo rumpuja jazz-yhtyeessä. Nummisen soittokokemukset Tomas Park Quartetissa, Nalle Puh Big Bandissa ja lopulta Uusrahvaanomaisessa Jatsiorkesterissa saavat kirjassa oman painoarvonsa. Näiden ohella Jazzin meiningin ytimessä ovat Nummisen lähietäisyydeltä ottamat kuvat jazzlegendoista heidän Helsingin-vierailuillaan. Nummisen Helsingin Kulttuuritalolla ja Messuhallissa 1960-luvun alkupuolella taltioimat yhtyeet lukeutuvat jazzhistorian suurimpiin ja kirjassa ensi kertaa julkaistavat mustavalkokuvat vangitsevat konserttitunnelman elävästi. Monkin, Basien ja Ellingtonin ohella Nummisen filmille ovat taltioituneet esimerkiksi John Coltranen, Art Blakeyn ja Quincy Jonesin yhtyeet.

”Kirjan kuvat on otettu somerolaiselta ammattivalokuvaaja Olavi Virtaselta lainaamillani välineillä”, Numminen kertoo teoksen esipuheessa. ”Kamerana toiminut Canon F1 oli sijoitettu Virtasen askartelemalle ’kiväärintukille’. Se oli vakuuttavan näköinen kokonaisuus, ja niinpä minua luultiin ammattikuvaajaksi. Nämä kuvat julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa, yli 50 vuotta otosten jälkeen.”

Nykypäivän jazztuulia Jazzin meiningiin tuovat Nummisen helsinkiläiselle We Jazz -festivaalille vuosina 2013–2015 tilausteoksena kirjoittamat jazz-aiheiset proosatekstit. Numminen on toiminut tapahtuman suojelijana sen kolmen toimintavuoden aikana ja esittänyt joka vuosi sen kirjallisen avajaisperformanssin. Muutama kirjassa julkaistavista kuvista oli esillä suurennoksina joulukuun 2015 festivaalilla ja kirjaidea sai niin ikään alkunsa yhteistyössä We Jazzin kanssa. Kirjan taiton ja visuaalisen ilmeen on toteuttanut We Jazzin taiteellisena johtajana tunnettu Matti Nives.

”Jazzin meining jatkaa luontevasti julkaisusarjaamme, joka käynnistyi kaksi vuotta sitten Django Reinhardt -elämänkerralla”, kertoo Vesa Tompuri Aviador Kustannuksesta. ”On ilo olla mukana saattamassa lukevan ja kuuntelevan yleisön tietoisuuteen Nummisen mietteitä jazzista sekä hänen pitkään kätkössä pitämäänsä elävää jazz-arkistoa.”

M.A. Nummisen Jazzin meining -kirjan julkaisua juhlistetaan kolmella paikkakunnalla julkaisupäivän tienoilla. Turussa 13.4. ja Tampereella 28.4. Numminen esiintyy pitkäaikaisen aisaparinsa Pedro Hietasen kanssa duona. Helsingissä 14.4. puolestaan kuullaan Uusrahvaanomaista Jatsiorkesteria. Lisäksi illoissa mukana ovat Djangomania (Turussa) ja Hot Heros (Tampereella). Tilaisuuksissa juhlitaan paitsi uutta teosta, myös Nummisen 50-vuotista taiteilijanuraa. Uudesta kirjastaan Numminen kertoo lehdistötilaisuuksissa tuntia ennen kutakin julkaisutapahtumaa.

M.A. Numminen: Jazzin meining
Aviador kustannus 2016 (ISBN: 978-952-7063-09-5), julkaisupvm 13.4.
Sidonta: kovakantinen, valokuvitettu
Sivumäärä: 120

Jazzin meining -julkaisutilaisuudet

ke 13.4. klo 19 (pressitilaisuus klo 18)
Turku, Bar Vino (Humalistonkatu 8a)
M.A. Numminen & Pedro Hietanen
Djangomania
Liput: 15 € ennakko / 17 € ovi

to 14.4. klo 19 (pressitilaisuus klo 18)
Helsinki, Ravintola Kaisaniemi (Kaisaniementie 6)
Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri
Liput: 19 € ennakko / 22 € ovi

to 28.4. klo 21 (pressitilaisuus klo 20)
Tampere, Vastavirta-klubi (Pispalan Valtatie 39)
M.A. Numminen & Pedro Hietanen
Hot Heros
Liput: 10€

http://facebook.com/jazzinmeining
http://www.aviador.fi