Baccarini ja Huby Vapaat äänet -kiertueella huhtikuussa

1987
lukukertaa

Hiljattain kehutun duolevynsä julkaissut kaksikko esiintyy Suomessa viidellä paikkakunnalla. Uuden levyn ja kiertueen ohjelmisto koostuu italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikista.

Huhtikuun Vapaat äänet -kiertue tuo konserttilavoille italialais-ranskalaisen duon, kun laulaja Maria Laura Baccarini ja viulisti Régis Huby kiertävät Suomessa, Virossa ja Latviassa. Kaksikko julkaisi viime vuonna italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikkiin perustuvan albumin Gaber, io e le Cose, joka yhdistää italialaisen musiikkiperinteen modernin minimalistiseen ilmaisuun. Baccarinin ja Hubyn kiertueen Suomen-osuus pitää sisällään viisi esiintymistä duon vieraillessa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Turussa, Loviisassa ja Tampereella.

Albumi Gaber, ie e le cose (Abalone Production, 2015) pitää sisällään 13 Giorgio Gaberin (1939–2003) ja Sandro Luporinin (s. 1930) sävellystä, jotka Baccarini ja Huby ottavat omikseen ja taivuttavat uusiin muotoihin. Musiikissa on voimaa ja vähäeleistä hypnoottisuutta, joka kumpuaa Hubyn elektronisia sävyjä akustiseen äänimaailmaan yhdistelevästä näkemyksellisestä viulutyöskentelystä ja Baccarinin tunteikkaasta laulusta. Hubyllä on käytössään sähköviulu ja tenoriviulu, sekä efektejä ja sampleri.

”Suhteeni Giorgio Gaberin ja hänen aisaparinsa Sandro Luporinin musiikkiin ja teksteihin on erittäin henkilökohtainen”, Baccarini kertoo. ”Régis Hubyn tapa tulkita musiikkia kirkastaa näistä teoksista löytyvän koko elämän kirjon upealla tavalla. Gaber kuoli vuonna 2003 eikä kukaan ole toistaiseksi pystynyt korvaamaan häntä, mutta onneksi hänen laulurepertuaarinsa jatkaa omaa elämäänsä. Teokset heijastelevat koko italialaista yhteiskuntaa, politiikkaa ja ihmistluontoa yleisestikin.”

Maria Laura Baccarini on italialainen laulaja-näyttelijä, joka on viime aikoina työskennellyt ranskalaisten nykyjazzmuusikoiden kera uusia ilmaisun muotoja etsien. Ranskalaisviulisti Régis Huby on tehnyt aiemmin Baccarinin kanssa yhteistyötä tutkien mm. Cole Porterin tuotantoa. Huby on vieraillut aiemmin Suomessa Quatuor iXi:n ykkösviulistina vuoden 2004 Pori Jazz -festivaalilla sekä kahdella kiertueella vuosina 2006 ja 2011.

Gaber, io e le cose -esittelyvideo

Palkitun tuottaja Charles Gilin luotsaama Vapaat äänet on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä. Vapaat äänet järjestää vuosittain Pohjoismaissa ja Baltian maissa 5-6 jazzkiertuetta, jotka tuotetaan ranskalaisten muusikoiden edustajien kanssa yhteistyössä. Joka vuosi yksi Suomessa järjestettävistä ranskalais-suomalaisen jazzmusiikin kiertueista on toteutettu yhdessä Suomen Jazzliiton kanssa. Ranskan kulttuuriministeri myönsi Gilille helmikuussa 2016 Ranskan kansallisen ansioritarikunnan arvomerkin ansiokkaasta kulttuurityöstä ja vuonna 2010 Chevalier des Arts et des Lettres -arvonimen. Lisäksi Gil on palkittu Yleisradion Jazzradion Varjo-Yrjö -tunnustuksella vuonna 2004 hänen työstään suomalaisen jazzkulttuurin hyväksi.

Maria Laura Baccarini & Régis Huby Vapaat äänet -kiertueella

ti 19.4. klo 19 Helsinki, Malmitalo
ke 20.4. klo 19 Hämeenlinna, Verkatehdas
to 21.4. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
pe 22.4. klo 19 Loviisa, Keskus Centralen
su 24.4. klo 16 Tampere, Tampereen taidemuseo

Maria Laura Baccarini, laulu / Régis Huby, tenoriviulu & sähköviulu & efektit

Kiertueen tuotanto: Association Abalone
Kiertueen tukijat: Ranskan Instituutti, Italian kulttuuri-instituutti, Adami
Kiertueen tuotantokoordinointi: Vapaat äänet

http://vapaataanet.fi
http://facebook.com/vapaataanet