Teddy’s West Coasters julkaisee toisen albuminsa

1205
lukukertaa

twc_vol2_cd_FINAL_PRINT

Rumpali-säveltäjä-tuottaja Mäkysen luotsaama oktettikokoonpanon soundi saa inspiraationsa 1950-ja 60-lukujen Yhdysvaltain länsirannikon jazzista. Kaksiosaisen levykokonaisuuden ensimmäinen osa julkaistiin kesällä ja 30.10. luvassa on toinen, sävyltään edellistä tummempi albumi. Teddy’s West Coasters esiintyy We Jazz -festivaalitapahtumassa Aleksanterin teatterissa 7.12.

Suomen ykkösrumpaliksi jazzin saralla usein arvostettu Teppo Mäkynen julkaisi kesällä odotetun uuden jazzlevynsä bändiliiderinä, kun kahdeksanhenkinen Teddy’s West Coastersin Volume 1 näki päivänvalon heinäkuussa KHY Suomen Musiikki -levy-yhtiön julkaisemana. Kokonaisuuden toinen osa, musiikillisesti ykkösalbumia tummasävyisempi Volume 2 julkaistaan 30.10. vinyylinä, CD:nä ja digimuodossa. Teddy’s West Coasters koostuu kotimaisen jazzin kärkinimistä ja mukana kokoonpanossa ovat mm. saksofonisti Jukka Perko, trumpetisti Jukka Eskola ja basisti Antti Lötjönen. Harvoin keikkaileva yhtye juhlistaa uutta albumiaan esiintymällä We Jazz 2015 -tapahtumassa Aleksanterin teatterissa maanantaina 7.12.

Teddy’s West Coastersin musiikillinen idea pohjautuu Mäkyselle rakkaaseen 1950- ja 60-lukujen Yhdysvaltain länsirannikon jazzperinteeseen. Tuon ajan amerikkalaisen länsirannikon jazzin, ”West Coast Jazzin”, ominaispiirteisiin kuuluvat kepeä svengi, melodisuus ja sävellyksille hengitystilaa suova instrumentaatio. Tältä pohjalta Mäkynen on koonnut iskukykyisen yhtyeen toteuttamaan musiikillista visiotaan, jossa sävellyksellinen ja sovituksellinen raikkaus tuo uutta eloa perinteeseen nojaavan muotokielen kautta toteutettuun musiikkiin.

”Jokaisella musiikkityylillä on historiansa, eikä siitä ammentaminen tee mielestäni musiikista automaattisesti retroa”, Mäkynen sanoo. ”Teddy’s West Coastersin ideana on nimensä mukaisesti juurtua länsirannikon soundiin, mutta tarkastella sitä tästä ajasta tuorein silmin ja ajassamme tarpeellista käsityöläisajatusta heijastellen. Olen erittäin iloinen voidessani esitellä tämän lahjakkaan yhtyeen yleisölle nyt peräti kahden uuden levyn myötä. Kummallakin levyn osalla on oma luonteensa ja ensimmäistä luonnehtisin soundiltaan kesäiseksi toisen osan ollessa julkaisuajankohtaan sopivasti hieman tummempaa, syksyistä musiikkia.”

Teddy’s West Coastersiin kuuluvat Mäkysen ohella alttosaksofonia ja klarinettia albumilla soittava Jukka Perko, baritonisaksofonisti Ville Vannemaa, trumpetistit Jukka Eskola ja Mikko Karjalainen, pasunisti Kasperi Sarikoski, tuubaa soittava Miika Jämsä sekä basisti Antti Lötjönen. Ensisijaisesti vinyylijulkaisuksi suunniteltu Volume 2 pitää sisällään kuusi kappaletta, joista kolme on Mäkysen käsialaa ja kolme uuteen uskoon sovitettuja lainakappaleita. Mäkynen saa yhtyeensä instrumentaatiosta paljon värejä irti ja apunaan hänellä on sovitustyössä ollut säveltäjä-sovittaja Jussi Lampela. Albumin keskeisiksi teoksiksi nousevat jylhä Saviour ja Mäkysen inspiraationlähteelleen arkkitehti Richard Neutralle omistama nimikkokappale Neutra. Kolmas Mäkysen originaalisävellys on jatko-osa ykköslevyltä tutulle Culver Loop -kappaleelle. Lainateoksina kuullaan kappaleet The Mood Is Mellow, You Don’t Know What Love Is ja Out of This World. Levyn CD-versiolla on lisäksi kaksi bonusraitaa: toinen versio Volume 1 -levyllä kuullusta Saddlebred-kappaleesta ja Saviour-sävellykseen perustuva epilogi.

Teddy’s West Coastersin musiikkia sävyttävät yhtyeen kehittynyt yhteissoitto ja instrumentalistien vuoropuhelu. Sävellysten vaihtelevuus kertoo omaa kieltään Mäkysen laaja-alaisesta musiikillisesta visiosta. Nimekäs oktetti on oiva instrumentti säveltäjälle ja bändiliiderille, joka haluaa kertoa musiikillisia tarinoita kappaleissaan.

Teddy’s West Coasters Volume 2 -esittelyvideo

Teddy’s West Coasters: Volume 2
KHY Suomen Musiikki Oy KHYCD070 LP+CD / CD / digi (julkaisupäivämäärä: 30.10.2015)

1. The Mood Is Mellow (M. Gene) / 2. You Don’t Know What Love Is (G. DePaul & D. Raye) / 3. Saviour (T. Mäkynen) / 4. Out of This World (H. Arlen) / 5. Culver Loop (Part 2) (T. Mäkynen) / 6. Neutra (T. Mäkynen)
+ bonuskappaleet* 7. Saddlebred (Alternate Take) (T. Mäkynen) / 8. Saviour (Epilogue) (T. Mäkynen)

*Kappaleet 7. ja 8. vain CD-versiossa (ja LP:n mukana tulevalla bonus-CD:llä)

Teppo Mäkynen, rummut / Jukka Perko, alttosaksofoni ja klarinetti / Ville Vannemaa, baritonisaksofoni / Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi / Mikko Karjalainen, trumpetti ja flyygelitorvi / Kasperi Sarikoski, pasuuna / Miika Jämsä, tuuba / Antti Lötjönen, basso
Sovitukset: Jussi Lampela (kappaleet 1. / 3. / 4. / 5. ja 6.)

Teddy’s West Coasters live
We Jazz 2015, Aleksanterin teatteri (Albertinkatu 32, Helsinki)
ma 7.12. klo 19
Samassa konsertissa myös Vijay Iyer Trio (US) ja M. A. Numminen
Tapahtuma Facebookissa

http://facebook.com/teddyrokofficial
http://suomenmusiikki.fi