Innkvisitio Ranskaan ja Belgiaan

1265
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Saksofonisti Mikko Innasen yhtye kiertää Ranskan tunnetumpia jazzklubeja marraskuussa. Brysselissä ja Toursissa kvartettia vahvistaa belgialaistrumpetisti Laurent Blondiau. Yhtye ottaa varaslähdön kiertueelle Helsingin Kanneltalossa keskiviikkona 4.11.

Mikko Innasen Innkvisitio-yhtye soitti vakuuttavan konsertin Jazz Finland -tapahtumassa syyskuussa 2014.  Sen asioista yhtye sai kutsun Slovakiaan Are You Free? -musiikkifestivaalille 18.10. ja lähtee 10.11. kuuden konsertin kiertueelle Belgiaan ja Ranskaan. Ranskan tärkeisiin nykyjazztapahtumiin kuuluvan Banlieues Bleues’n konserttisali La Dynamo järjestää Innkvisition konsertin 17.11. Kiertueen alussa Brysselissa ja Toursissa Innkvisitio kutsuu belgialaisen trumpetisti Laurent Blondiaun vierailijakseen. Nämä konsertit toimivat alkusoittona trance><mission -hankkeelle, jonka belgialaiset MET-X ja Määk -kollektiivit, le Petit faucheux -konserttisali ja Vapaat äänet -agentuuri ovat yhdessä suunnitelleet, ja jonka on määrä alkaa syksyllä 2016.

Mikko Innanen on yksi sukupolvensa arvostetuimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista pohjoismaisista jazzmuusikoista. Innasen verevää soittoa ja persoonallisia sävellyksiä voi kuulla lukuisissa yhteyksissä, joista Mikko Innanen & Innkvisitio lienee keskeisin.

Vuodesta 2004 lähes samassa kokoonpanossa toiminut helsinkiläisyhtye on vienyt retrofuturistista vaihtoehtojazziaan ympäri Suomea, Eurooppaa ja kiertänyt myös Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi Moers Festival, Tampere Jazz Happening, Vancouver Jazz Festival, Rochester Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival, Bergen Nattjazz, Le Mans Jazz Festival Debrecen Jazz Days ja ovat rikastuttaneet ohjelmaansa Mikko Innanen & Innkvisition konsertilla.

Kokoonpanon kivijalan muodostaa Seppo Kantosen syntetisaattorien ja Joonas Riipan rumpujen voimakaksikko, “Kahden Miehen Galaksi”. Tämän yhtä aikaa sekä jämerän että spastisen perustan päälle Innasen vaihtuvine tenorisaksofonistikumppaneineen on hyvä rakentaa melosonorytmisiä kerroksiaan. Yhtyeen tuulisella tenoripallilla ovat vuoroin istuneet Timo Lassy, Fredrik Ljungkvist, Daniel Erdmann ja Pauli Lyytinen; tällä hetkellä kvartetin neljäntenä miehenä tenorisaksofoneineen ja klarinetteineen toimii liettualainen luonnonvoima, loistava Liudas Mockūnas.

Mikko Innanen & Innkvisition ensilevy “Paa-da-pap” julkaistiin 2007 ja seuraava “Clustrophy” 2010. Yhtyeen kolmas levy on valmis ja odottaa julkaisuaan sopivana ajankohtana. Suomalainen laatulevy-yhtiö TUM Records on julkaissut Innasen levyjä vuodesta 2004 lähtien ja Innkvisitionkin levyt ovat kaikki TUM Recordsin julkaisemia. Innasen tuorein, keväällä julkaistu TUM-tuplalevy “Mikko Innanen with William Parker and Andrew Cyrille: Song for a New Decade” on kerännyt ylistäviä arvioita ympäri maailmaa Downbeatia ja The New York City Jazz Recordia myöten.

Vapaat äänet: Mikko Innanen & Innkvisitio
ke 4.11.2015 klo 19, liput alk. 13/9 €
Kanneltalo, Klaneettitie 5, kanneltalo.fi
Lippuvaraukset (09) 310 12000 (ark. 12–18) sekä Lippupalvelu
Järj. Vapaat äänet ja Helsingin kulttuurikeskus
www.vapaataanet.fi