Yrjö Ulfille!

959
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Suomalaisen jazzmusiikin katto-organisaatio Jazzliitto palkitsi perjantaina 30.10. basisti Ulf Krokforsin Yrjö-palkinnolla, joka on Suomen korkein jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus. Palkinto luovutettiin Tampere Jazz Happening -tapahtuman yhteydessä Tullikamarin Pakkahuoneella. Suomen Yleisradion Varjo-Yrjö-palkinnon vastaanotti helsinkiläinen jazzdiggari Seppo Hanste.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 1967. Palkinto myönnetään kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Tänä vuonna palkinnon vastaanotti Tampere Jazz Happeningin lavalla basisti-säveltäjä-yhtyeenjohtaja Ulf Krokfors. Jazzliiton hallitus kiinnitti perusteissaan huomiota Krokforsin pitkään uraan sekä musiikilliseen vivahteikkuuteen ja läsnäoloon. Vuonna 2014 palkittiin rumpali Markku Ounaskari.

– “Uffe” Krokfors tunnetaan sielukkaana ja ilmaisuvoimaisena basistina, jolla on erinomainen kyky valjastaa virtuositeettinsa musiikin palvelukseen. Melodisella soitollaan ja laulavalla soundillaan hän tuo musiikkiin syvyyttä ja uusia tasoja niin solistin kuin säestäjänkin roolissa. Krokforsin soittoa leimaa aina vahva läsnäolo ja hänellä on upea kyky rakentaa soitollaan musiikillisia jännitteitä. Krokforsilla on mittava kokemus suomalaisen jazzin huipulta basistina, säveltäjänä sekä yhtyeenjohtajana. On hienoa saada myöntää Yrjö-palkinto pitkästä aikaa kontrabasistille ja erityisen mukavaa on saada luovuttaa se Uffen kaltaiselle suuruudelle, summaa perusteluja raadin jäsen, basistikollega Jori Huhtala.

Varsinainen fyysinen Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan taiteilijan teos. Tänä vuonna teos oli vuonna 1980 syntynen helsinkiläisen Ville Rädyn akryylimaalaus “These patterns in the universe” vuodelta 2013.
– Teos kuvastaa mielestäni taiteentekemisen erityisyyttä ja improvisaation alkuvoimaa. Maalauksessa ihmisen luomat rakenteet kohtaavat luonnonvoimat ja ollaan tuntemattoman äärellä, luonnehtii Jazzliiton toiminnanjohtaja Ami Vuorinen palkintoteoksen valintaa.

Yleisradion Jazzradio jakoi tapahtumassa myös Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Palkinto myönnettiin Seppo Hansteelle.
– Vuosituhannen vaihteesta asti jazzkonserteista tiedottaneen Hansteen ylläpitämä Jazzkalenteri on ainoa pääkaupunkiseudun jazzkeikat kattavasti listaava internet­foorumi. Sen lisäksi Hanste informoi yleisöä jazzkeikoista aktiivisesti myös sosiaalisen median ja laajan sähköpostilistan kautta. Jazzmuusikot ry:n ensimmäisen Vuoden jazzdiggari –tunnustuksen 2008 saanut Seppo Hanste on vakiovieras jazzkeikoilla eli artistin ja yleisön vuorovaikutustilanteessa, jossa jazz on koko historiansa ajan ollut parhaimmillaan, kuvailee Jazzradion toimittaja Markus Partanen, joka luovutti palkinnon Hansteelle.