Jukka Perko ja Iiro Rantala julkaisevat duolevyn

1171
lukukertaa
Kuva: Ioana Taut.

 

Kuva: Ioana Taut.
Kuva: Ioana Taut.

Maamme valovoimaisimpiin jazzmuusikoihin kuuluvan kaksikon albumi on samalla saksofonisti Jukka Perkon ensimmäinen julkaisu saksalaisella ACT Music -levymerkillä. Duo esiintyy albumijulkaisun yhteydessä April Jazzissa 25.4.

Eräs kotimaisen jazzin nimekkäimmistä kohtaamisista viime aikoina nähdään, kun uudessa duokokoonpanossa voimansa yhdistävät kansainvälisesti arvostetut jazztähdet saksofonisti Jukka Perko ja pianisti Iiro Rantala. Meritoituneen kaksikon uutuuslevy It Takes Two to Tango saa julkaisunsa 24. huhtikuuta kuuluisan arvostetun jazzlevymerkki ACT Musicin kautta ja esittelee jazzin syvintä olemusta ilmaisullaan avartavaa musiikkia, jossa 1+1 on vähintäänkin 3. Perko ja Rantala -duon albuminjulkaisukonsertti on Espoon April Jazzissa lauantaina 25. huhtikuuta.

Jukka Perkon ja Iiro Rantalan albumin nimi ei ole pelkästään kunnianosoitus kahden muusikon väliselle vuorovaikutussuhteelle, vaan lisäksi muusikon ja jazzin vuoropuhelulle. ”Itseäni inspiroi pianisti Keith Jarrettin ajatus siitä, että jazz tulee eläväksi muusikon tanssiessa musiikillisen materiaalin kanssa”, Perko kertoo. ”Levyn nimestä huolimatta musiikki on jazzin läpileimaamaa, joskin tango on niin syvällä suomalaisessa psyykessä, että sen läsnäoloa ei voi kiistää.” Perkon ja Rantalan uudessa musiikissa nousee esille upeasti kummankin pitkän uran tehneen artistin omaleimainen ilmaisu, johon lisäelementin tuo jatkuva toiseen osapuoleen reagointi – oli kyse sitten toisesta muusikosta tai itse musiikista.

Duon ilmaisussa on herkkyyttä ja kaksikon keskinäinen reagointivalmius luo musiikkiin intensiivisen sävyn, jossa vuorovaikutuksen voi kirjaimellisesti kuulla. Kappalevalinnat antavat loistavan lähtökohdan duosoitolle ja jazzin sisälle piilotetun vuoropuhelun tutkimiselle. Tulevalta levyltä löytyvät tulkinnat esimerkiksi kappaleista Stella By Starlight ja Siks oon mä suruinen osoittavat Perkon ja Rantalan pystyvän tekemään mistä tahansa sävellyksestä täysin omanlaisensa tuoreen tulkinnan, jossa musiikilla on tilaa hengittää.

Jukka Perko (s. 1968) lukeutuu Suomen kautta aikojen arvostetuimpiin saksofonisteihin. Perko on levyttänyt ja konsertoinut lukuisten omien yhtyeidensä kanssa, joista viime aikoina aktiivisimpia ovat olleet Jukka Perko Jazztet ja Jukka Perko Avara. Perkon suositut virsitulkinnat ja hänen uransa Perko-Pyysalo Poppoossa sekä Hurmio-orkesterissa ovat jättäneet jälkensä kotimaisen jazzin kaanoniin. Vuonna 1989 Perko palkittiin vuoden suomalaiselle jazzmuusikolle myönnettävällä Yrjö-palkinnolla ja lisäksi miehen plakkarista löytyy kaksi Jazz-Emmaa vuoden kotimaisesta jazzlevystä. Perkon nousukiito alkoi 1980-luvulla hänen liityttyään turmpetistilegenda Dizzy Gillespien kiertueyhtyeeseen ja nyt solmittu tuore levytyssopimus ACT Musicin kanssa aloittaa uuden aktiivisen vaiheen saksofonistin kansainvälisellä uralla.

Iiro Rantala (s. 1970) tunnetaan rajoja rikkovana pianovirtuoosina ja säveltäjänä. Laajemmin hän tuli tunnetuksi Trio Töykeistä, joka lukeutuu suomijazzin kansainvälisiin menestystarinoihin. Trio Töykeiden lisäksi Rantala on soittanut monipuolisesti lukuisissa erilaisissa kokoonpanoissa ja järjestänyt Helsingissä Kansi Auki -pianojazzfestivaalia. Televisiossa Rantala on istunut pianonsa ääressä loihtimassa soundimaailmoja Iirottelua-, Iiro irti- ja Juhannusjuna-ohjelmissa. Viime vuosina erityisesti Saksassa suursuosioon nousseen Rantalan soolopianoalbumi palkittiin 2011 Deutsche Schallplattenkritik ja Echo Deutscher Musikpreis -palkinnoilla.

Jukka Perko & Iiro Rantala: It Takes Two to Tango
ACT Music, ACT 9629-2 (julkaisupäivä Suomessa 24.4.2015)

1. My Sweetheart is Beautiful (”Minun kultani kaunis on” / trad., sov. Jukka Perko) / 2. Jealousy (Jacob Gade) / 3. Just Say I Love Her (”Dicitencello Vuie” / Rodolfo Falvo, sov. Jukka Perko) / 4. For Mama (”La Mamma”, Charles Aznavour) / 5. Therefore I Am Sad (”Siks oon mä suruinen” / Toivo Kärki, sov. Teemu Viinikainen & Iiro Rantala) / 6. Romance (”Romanssi”, Nils-Eric Fougstedt) / 7. A Blessing (”Lyckönskan” / trad., sov. Vellu Halkosalmi & Iiro Rantala) / 8. I Will (”Tahdon”, Jukka Perko) / 9. Stella By Starlight (Victor Young) / 10. Love Is So Beautiful (”Ja Ljublju Tebja Zhizn”, Eduard Kolmanovsky) / 11. Good Intentions (”Tositarkoituksin” / Irwin Goodman, sov. Matti-Johannes Koivu & Jukka Perko) / 12. Finlandia [piano solo version] (Jean Sibelius / sov. Iiro Rantala) / 13. Finlandia [duo version] (Jean Sibelius / sov. Marzi Nyman)