Porin jazztarjonta vahvistuu kohinalla

875
lukukertaa
Wayne Shorterin kvartetti esiintyy Kirjurinluodolla torstaina 16.7.
Wayne Shorterin kvartetti esiintyy Kirjurinluodolla torstaina 16.7.
Wayne Shorterin kvartetti esiintyy Kirjurinluodolla torstaina 16.7.

Pori Jazzin ohjelmistoon on lisätty iso joukko huippuluokan kansainvälisiä ja kotimaisia jazzesiintyjiä. Yhtenä festivaalin tähdistä nähdään 81-vuotias saksofonisti Wayne Shorter, joka saapuu Poriin nimekkään kvartettinsa kanssa. Muita uusia kiinnityksiä ovat muun muassa Vijay Iyer Trio, Ambrose Akinmusire Quartet ja Stanley Clarke Band.
Yhdysvaltalaista Wayne Shorteria pidetään yleisesti suurimpana edelleen aktiivisista jazzsäveltäjistä. Shorter on ollut keskeinen hahmo jazzmusiikin kehityksessä aina 1950-luvun lopulta lähtien, ja useat hänen kappaleistaan ovat saavuttaneet jazzstandardin aseman. Blue Note -levymerkille Shorter on levyttänyt lukuisia albumeita, jotka lukeutuvat jazzin kuolemattomiin klassikkoihin. Helmikuisessa Grammy-gaalassa Shorter palkittiin elämäntyöstään erikoispalkinnolla.

Wayne Shorter Quartet esiintyy Kirjurinluodon konsertissa torstaina 16.7. Yhtyeen kaikki muusikot (rumpali Brian Blade, basisti John Patitucci ja pianisti Danilo Perez) ovat omalla sarallaan tunnustettuja huipputekijöitä. Samassa torstain konsertissa nähdään myös Stanley Clarke Band, jonka 63-vuotias johtaja kuuluu kaikkien aikojen merkittävimpiin jazzbasisteihin. Nuorempaa kaartia konsertissa edustaa kolmekymppinen, kovassa nosteessa oleva norjalaissaksofonisti Marius Neset.

Perjantain 17.7. konserttiin on kiinnitetty yhdysvaltalaistrumpetisti Ambrose Akinmusire, joka kuuluu jazzin ilmeisimpiin tulevaisuuden tähtiin. Samana päivänä Kirjurinluodossa konsertoi kvartetteineen yhdysvaltalainen saksofonisti Miguel Zenon, joka ei ole aiemmin esiintynyt Suomessa. Kotimaisesta annista vastaa trumpetisti Verneri Pohjolan kvartettikokoonpano, joka on tällä haavaa eräs suomalaisen jazzin kuumimmista puheenaiheista.
Sly & Robbie kohtaa Nils Petter Molvaerin

Lauantaina 18.7. koetaan herkullinen huippuartistien kohtaaminen, kun reggaen ykkösrytmiryhmä Sly & Robbie yhdistää voimansa avaraa äänimaailmaa tutkivan norjalaistrumpetisti Nils Petter Molvaerin kanssa. Yhtyeen täydentävät norjalainen Eivind Aarset sekä suomalainen Vladislav Delay.

Lauantain uusiin kiinnityksiin lukeutuu myös yhdysvaltalainen Vijay Iyer, joka on noussut yhdeksi nykyjazzin merkittävimmistä pianisteista. Vijay Iyer Trio julkaisi äskettäin Break Stuff -albumin, joka sai muun muassa DownBeat-lehdeltä täydet viisi tähteä. Amerikkalainen nuoren polven trumpetisti Theo Croker puolestaan tuo lauantain konserttiin DVRK FUNK -kokoonpanonsa.