Ilmiliekki palaa konserttilavoille

955
lukukertaa
Kuva: Jori Grönroos.
Kuva: Jori Grönroos.
Kuva: Jori Grönroos.

Suomen rakastetuimpiin jazzyhtyeisiin kuuluva Ilmiliekki esittää Espoon Sellosalissa 18.12. tulevan albuminsa kappaleita. Nelijäseninen yhtye on pitänyt tämän vuoden keikkataukoa, ja Sellosalin konsertti on vähään aikaan ainoa mahdollisuus kuulla tunnettua kokoonpanoa livenä konserttilavalla.Ilmiliekki Quartet koostuu Suomen ykkösrivin jazzmuusikoista. Trumpetisti Verneri Pohjola, pianisti Tuomo Prättälä, rumpali Olavi Louhivuori sekä basisti Antti Lötjönen perustivat kvartetin vuonna 2002, ja samana vuonna se voitti pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun. Menestys jatkui mm. Teosto-palkinnolla 2003 ja Finland Festivalsin Nuori Taiteilija -palkinnolla 2004. Suomalaiset kriitikot äänestivät kokoonpanon vuoden yhtyeeksi Jazzrytmit-lehden äänestyksessä 2003-2006. Yhtye on konsertoinut harvakseltaan viime vuosina.

Yhtyeen edellinen, laulaja Emma Salokosken kanssa toteutettu, albumi Vi sålde våra hemman julkaistiin 2009 ja sisälsi kansanlauluja sekä lauluiksi sovitettuja runoja. Odotettu neljäs albumi tulee koostumaan yhtyeen omista sävellyksistä sekä edellisten albumien tapaan mm. tunnetujen rock-artistien cover-kappaleista. Kokoonpano on tulkinnut esimerkiksi Björkiä, Tom Waitsia, Radioheadia sekä Suzanne Vegaa.Viime vuosina Ilmiliekki on keikkaillut Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Suomen tunnetuimpiin ja kansainvälisesti menestyneimpiin jazzmuusikoihin kuuluva trumpetisti Verneri Pohjola (s. 1977) julkaisi ensimmäisen, Emma-palkitun soololevynsä Aurora (Texicalli/ACT) vuonna 2009. Albumi räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita. Viimeistään toisella albumillaan, Ancient History (ACT 2012), Pohjola lunasti paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. Pohjolan uusi soololevy Bullhorn ilmestyy 9.2.2015.

Pianisti Tuomo Prättälä (s. 1979) liikkuu ennakkoluulottomasti rytmimusiikin eri tyyleissä. Prättälä on soittanut urallaan niin free jazzia, funkia, soulia kuin bossa novaa, menestyen kaikissa musiikkityyleissä. Hänet tunnetaan ennen kaikkea menestyksekkäästä soolourastaan, MP4- ja Bonksters-jazzyhtyeistä, sekä nu-soul-yhtye Quintessencen riveistä.

Antti Lötjönen (s. 1980) on ollut Helsingin 2000-luvulla voimakasta nousua eläneen jazzelämän kulmakiviä. Lötjönen tunnetaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin oman yhtyeensä Quartet Eastin ja Ilmiliekin lisäksi esimerkiksi Timo Lassyn, Sun Trion, Verneri Pohjola Quartetin ja lukemattomien muiden kokoonpanojen basistina.

Myös rumpali Olavi Louhivuori (s. 1981) on luonut Suomen lisäksi vahvaa kansainvälistä uraa. Yhteistyö ja levytykset muusikoiden kuten Tomasz Stańkon, Dave Stapletonin ja Marilyn Crispellin kanssa sekä työskentely oman yhtyeen Oddarrangin parissa ovat tehneet Louhivuoresta ympäri Eurooppaa tunnistetun nimen.

Ilmiliekki Quartet
Verneri Pohjola – trumpetti
Tuomo Prättälä – piano
Antti Lötjönen – basso
Olavi Louhivuori – rummut
Sellosali 18.12. klo 19
Soittoniekanaukio 1 A, Espoo
Kesto 1 h 40 min, sis. väliajan
Liput alkaen 16,50/12,50 €, Lippupiste.
Ovelta 17/13 €. Naulakkomaksu 2 €.