Kansi taas auki marraskuussa

1133
lukukertaa
Kansi Auki esittelee jälleen eurooppalaisia jazzpianisteja, mukana myös kuvan Hauschka.
Kansi Auki esittelee jälleen eurooppalaisia jazzpianisteja, mukana myös kuvan Hauschka.
Kansi Auki esittelee jälleen eurooppalaisia jazzpianisteja, mukana myös kuvan Hauschka.

Neljännen kerran Helsingissä järjestettävällä Kansi Auki Piano Jazz Festivaalilla kuullaan kotimaisia kantaesityksiä sekä eurooppalaisen jazzpianismin kiinnostavimpia tekijöitä.

Festivaalin avajaiskonsertissa saa ensiesityksensä Jussi Lampelan pianokonserttonr. 1 ”Yllättäviä kohtaamisia”. Esittäjinä tässä uutuudessa ovat Jussi Lampela Nonet solistinaan Iiro Rantala. Lampelan konsertossa yhdistyvät
jazzmusiikin ja klassisen musiikin solistikonserton historia. Se yhdistelee elementtejä jazzmusiikista mm. improvisoinnin osalta, mutta suurin osa soivasta materiaalista on kuitenkin läpikirjoitettua. Yhtenä vahvimpana
esikuvana on 1920-luku ja tuon aikakauden säveltäjien uuden etsintä. Jazzmusiikin ja konserttimusiikin kohtaamista korostaa myös esittävä yhtye, joka poikkeaa jazzmusiikin totutuista normikokoonpanoista.

Sid Hille Contemporary Collective tuo festivaalin kantaesitystarjontaan oman vahvan panoksensa uuden levynsä Outer Space (from the perspective of my record player) -julkaisukiertueen päättävässä konsertissa. Contemporary Collective syttyy elämään jokaisessa konsertissa uudella, ennen kuulemattomalla tavalla. Teosten pohjalla on säveltäjä Sid Hillen visioima parametrinen kaavio, maisemakartta, joka ehdottaa tulkinnallisia väyliä musiikillisten rakenteiden suhteen. Äärimmilleen virittyneen yhteissoiton mahdollistavat vertaansa vailla olevat muusikot: bassoklarinetisti Heikki Nikula, sellisti Markus Hohti, kitaristi Teemu Viinikainen sekä pianisti-säveltäjä Sid Hille.

Klubiohjelmiston konserteissa esiintyvät kosketinsoittaja Vili Itäpellon luotsaama Eastfield Quartet sekä perkussioinisti Antti Ohenojan kokoama Ragtime Rebels.

Kansi Auki festivaalin kantava idea on tuoda esille, kotimaisten huippujen lisäksi, huippupianisteja Euroopan jazzlavoilta. Tänä vuonna esittelyvuorossa ovat Thomas Enhco ja Rémi Collin Ranskasta, saksalainen Volker Bertelmann, taiteilijanimeltään Hauschka sekä David Helbock Itävallasta.

Thomas Enhco (s.1988) on oman trionsa kanssa nouseva nimi euroopan jazzareenoilla ja häntä pidetään tämän hetken lupaavimpana jazzpianistina Ranskassa. Vahva musiikin tuntemus on Thomas Enhcon soitossa selkeästi
kuultavissa. Enhcon tulkinnoissa voimakkaan modaalinen vaikutelma sulautuu viehkeästi ranskalaiseen impressionismiin. Säveltäjänä ja viulistinakin taituroivan Enhcon ohjelmistoon kuuluu runsaasti hänen omia sävellyksiään. Kansi Auki -festivaalin soolokonsertti on Thomas Enhcon ensimmäinen Suomen vierailu.

Pianisti ja säveltäjä Rémi Collin (s.1991) saapuu myöskin Suomeen ensimmäiselle vierailulleen. Collin on energinen ja ennakkoluuloton pianisti, jota kuunnellessa musiikki ja soitto tuntuvat viestivän samaa: kaikki on mahdollista. Rémi Collin aloitti klassisen pianonsoiton opiskelun 10-vuotiaana ja on kulkenut tämän päivän jazzmuusikolle tyypillisen reitin vahvoista traditioista kohti omaa ääntä ja musiikillista maisemaa.

Hauschka (s.1966) teki Suomen debyyttinsä jo Flow-festivaalilla viime kesänä. Hauschka on preparoidun pianon erikoismies. Tehosteet ja elektroniikka vahvistavat musiikillisia lausumia. Hänen teoksissaan kuuluvat mielenmaisemat, maailman tapahtumat ja käsillä oleva hetki. Jokainen Hauschkan esiintyminen on oma tarinansa. Ennakkomääritelmät ja luonnehdinnat tuntuvat vähättelyltä. Hauschka on läsnäolemisen taidetta, vuorovaikutuksen virtaa. Intiimissä tilassa on paljon Hauschkaa.

David Helbock (s.1984) on festivaalin taiteellisen johtajan, Iiro Rantalan, viime hetken löytö tämän vuoden ohjelmistoon. Itävaltalainen Helbock edustaa pianojazzin riemukasta ja rajatonta energiaa. Rohkeus ja jopa hienoinen röyhkeys traditioita ja jazzin viileimpiä muodollisuuksia kohtaan ovat virkistäviä ja saavuttavat kuulijan vaivatta.

Suosituiksi muodostuneita yleisötapaamisia jatketaan tänäkin vuona. Torstaina Jussi Lampela kertoo pianokonsertoista jazzmusiikissa, M.A. Numminen luo katsauksen jatsimusiikkiin perjantaina ja lauantaina pianonvirittäjä Pekka Savolainen päästää yleisön seuraamaan työtään.

Festivaali päättyy lapsille ja heidän seuralaisilleen sopivalla Tatsia jatsiin –konsertilla. Muusikko Iiro Rantala ja näyttelijä Lotta Kuusisto ovat syyslukukauden ajan työskennelleet yhdessä Itä-Helsingin musiikkikoulun ja –opiston kanssa. Tatsi alkaa löytymään. Esiintymässä on yli 30 lasta ja nuorta.

Edellisten vuosien tapaan konsertit järjestetään Musiikkiteatteri Kapsäkin intiimissä salissa sekä Ravintola Allotrian tunnelmallisessa klubissa Helsingissä, Hämeentie 68. Liput ovat myynnissä Kapsäkissä ja Lippupisteessä.

Tarkempi ohjelma:

http://www.kapsakki.fi/kansiauki

http://www.thomasenhco.com
http://remicollin.com
http://hauschka-net.de
http://www.davidhelbock.com
http://www.jussilampela.com
http://www.sidhille.com
http://iirorantala.fi