Black Motor: Jumehniemi

1947
lukukertaa
Cover & layout: Wisa Knuuttila.

Vinyl Sagittarius A-Star Records 2012 ; CD Kauriala Society 2014

1.Jumehniemi (Sippola, Rauhala, Laihonen)
2.Water (Mike Koskinen)
3.No spell nor prayer (Sippola, Rauhala, Laihonen)
4.Kolme neittä niemessä (Sippola)

Sami Sippola (saksofonit), Ville Rauhala (kontrabasso), Simo Laihonen (lyömäsoittimet).

Recorded 1/2011 in Jumesniemi
Engineer: Jussi Salvo

Arvio: 4 tähteä

 

Tässäpä rakastettu tamperelainen freejazz-yhtye Black Motor uusintakierroksella. Jumehniemi ilmestyi vinyylinä vuonna 2012, Black Motor -katalogin seitsemäntenä pitkäsoittona. CD-levyillekin on vielä jonkinlaista tilausta tässä maailmassa, joten uusintajulkaisu formaatissa on kovasti paikallaan.

Miten niin rakastettu? No ensinnäkin minä olen rakastanut tätä trioa ensikuulemasta lähtien, eikä suhteen rakoilusta ole merkkiäkään, vaikka yhtyeelle tulee kymmenen vuotta täyteen. Toiseksi: minulla on ollut onni kokea muutamakin Black Motor -keikka, ja konsertin jälkeen poistuvat ihmiset ovat olleet aina jotensakin onnellisen oloisia. Kyllä se rakkaus on sielläkin näkynyt!

Free jazz on nimenomaan elävää musiikkia: ihan itse täytyy nähdä ja kuulla miten ja mihin soittajat reagoivat kun yhdessä improvisoidaan. Levylläkin musiikki tietysti toimii, mutta jotakin tärkeätä sieltä puuttuu: ihmisten kanssakäyminen, soittamisen ilon ilmentyminen eleissä ja ilmeissä ainakin.

Black Motor tunnetaan lukuisista hienoista vieraistaan ja yhteistyöproduktioistaan. Niinpä onkin mukava aina silloin tällöin päästä ytimen äärelle. Trio omillaan tuntuu sekin aina uudelta ja tuoreelta, sekin näitä vapaammaan improvisaation viehätyksiä.

Tällä kertaa en näin levyltä jaksa ihan täysillä syventyä pitkän avauskappaleen rötpötyksiin, turinoihin ja kitkutuksiin, vaikka intensiteetti kasvaakin matkan jatkuessa kiitettävästi. Sen sijaan albumin loppupuoli Mike Koskisen itämaissävytteisestä Water-sävellyksestä lähtien on täydellistä tajunnanvirtaista syvähenkisyyttä. ”Polttavan kuumaa ja ihanan pehmeää” kertoo lehdistötiedote, enkä keksi mitään syytä hakea yhtyeen musiikille parempaa tiivistystä.