Jazzin visionääri kohtaa arabimusiikin mestareita

1353
lukukertaa
Sabil Trio.
Sabil Trio.
Trio Sabil.

Ranskalaisbasisti Hubert Dupont tuo oman Jasmim Trionsa Saloon, Turkuun ja Helsingin Malmitaloon. Salon ja Helsingin konserteissa soittaa myös huippukitaraduo Timo Kämäräinen & Teemu Viinikainen. Vapaat äänet -ilta Malmitalossa on osa Etnosoi -festivaalia.

Jasmim trio on ranskalaisen jazzbasisti Hubert Dupontin sekä huilisti Naïssam Jalalin ja lyömäsoittaja Youssef Hbeischin musiikkimaailmojen kohtaaminen. Tässä uudessa projektissa Jasmim-sana (jasmiini portugaliksi) viittaa jasmiinivallankumoukseen, joka aloitti arabikevään Lähi-idässä. Säveltäjä Dupontin tarkoitus on rakentaa musiikillista siltaa lännen ja Lähi-idän välille.

Hubert Dupont muistetaan Suomessa kiertueistaan yhtyeiden Kartet, Thôt ja Sawadu kanssa. Hän kuuluu niihin ranskalaisen jazzkentän kokeneimpiin muusikoihin, jotka ovat väsymättä kehittäneet omia pitkäjänteisiä projektejaan ja omaa persoonallista sävelkieltään. Etenkin Kartet on vuodesta 1989 kehittynyt ainutlaatuiseksi modernin jazzin laboriotoriksi. Vuonna 2012 perustettu Jasmim on kvintetti, jossa soittavat myös alttosaksofonisti Denis Guivarc’h ja Pariisissa asuva brasilialaissyntyinen kitaristi Nelson Veras. Jasmim Trio soittaa nyt ensimmäistä kertaa tällä Baltian Suomen kiertueella ja saa näin alkunsa. Jasmim-kvintetti puolestaan esiintyy 15.11. Vilnan Mama Jazz –festivaalilla.

Syyrialaisten vanhempien lapsena Naissam Jalal on varttunut Pariisissa, jossa hän aloitti huilunsoiton 6 vuotiaana. Nuorena aikuisena hän palasi juurilleen Damaskokseen sekä Kairoon, jossa hän opiskeli nay-huilua mestareiden johdolla. Hän palasi Ranskaan vuonna 2006 ja on onnistunut olemaan monessa mukana afrikkalaisesta musiikista rappiin, jazziin sekä perinteiseen arabimusiikkiin. Kolmekymmentävuotias nuori nainen johtaa omaa yhtyettä ”Naissam Jalal and the Rhythms of Resistance”, ja on luonut itsensä näköisen, vapaan ja vaellushenkisen repertuaarin.

Palestiinalainen muusikko Youssef Hbeisch syntyi galilealaisessa kylässä vuonna 1967 ja opiskeli musiikkia ja filosofiaa Haifan yliopistossa. Hän on kotonaan niin Haifassa kuin Pariisissa, sekä konserttilavoilla ympäri maailmaa. Hienovaraisena multiperkussionistina hän on kehittänyt oman mielikuvitusrikkaan soittotavan, monirytmisen ja sävykkään. Hän soittaa lukuisten kansainvälisesti tunnettujen kokoonpanojen kanssa, joista mainittakoon Trio Joubran (ud-luuttu -trio), Araméa de Rula Safar (barokkimusiikkia), Paix de Soeur Marie Keyrouz (sakraalimusiikkia) tai belgialainen Aka Moon (nykyjazzia). Vuonna 2006 hän perusti oudin virtuoosin Ahmad Al Khatibin kanssa duo Sabilin.

Salon kulttuuritalo KIVA:n sekä Malmitalon konsertit aloittaa kahden kitaramestarin, Timo Kämäräisen ja Teemu Viinikaisen duo. Näiden kahden eturivin virtuoosin ja sielun veljen yhdistäessä voimansa voi olla varma, että soitto on ilotulitusta ja yllätyksiä täynnä.

Trio Sabil tuo yhteen Ahmad Al Khatibin ja Youssef Hbeischin muodostaman virtuoosikaksikon ja Hubert Dupont’in. Yhtye konsertoi Loviisassa 7.11., Joensuussa 8.11., Tampereella 9.11. ja Jyväskylässä 10.11.

Ud-luutun mestari Ahmad Al Khatib ja perkussion taikuri Hbeisch ovat soittaneet yhdessä pitkään Duo Sabil –yhtyeenä. Vuonna 2013 he kutsuivat Hubert Dupontin mukaan soittokumppanikseen suureen Arabimaailman instituutin järjestämään tapahtumaan Pariisissa (Institut du Monde Arabe). Trio Sabil oli syntynyt.

“Yhdessä he koluavat klassisen arabimusiikin rohkeita ja yhteen sulautuneita kiemuroita.” Anne Berthod (Télérama)

Ahmad Al Khatib syntyi Jordaniassa palestiinalaiseen pakolaisperheeseen. Hän aloitti ud-luutun soiton jo pienenä alan mestarin Ahmad Abdel Qasemin johdolla. Palestiinaan hän muutti 1997, minkä jälkeen hän oli opettajana Ramallahin kansallisen konservatorion itämaisen musiikin osastolla, jonka johdossa hän toimi vuodesta 1999. Poliittisen tilanteen kärjistyttyä hän lähti Palestiinasta 2002 ja muutti lopulta Ruotsiin vuonna 2004, mistä käsin hän on lakkaamatta promovoinut Ramallahin konservatorion toimia. Seuraavana vuonna hän julkaisi ensimmäisen ud-musiikin sooloalbuminsa. Hän on opettanut usean vuoden ajan modaalimusiikkia, sävellystä ja yhteissoittoa Göteborgin musiikki- ja teatteriakatemiassa. Hän konsertoi jatkuvasti Euroopassa ja Lähi-idässä, erityisesti duona pitkäaikaisen muusikkoystävänsä perkussionisti Youssef Hbeischin kanssa. Albumi ”Sabil” ilmestyi vuonna 2012 kokoelmassa Maailmanlaulut (Arabimaailman instituutin kokoelma 321090, levitys: Harmonia Mundi)

Hubert Dupont Jasmim trio Suomessa 4.-6.11.
Naïssam Jalal huilu
Youssef Hbeisch riqq, derbouka, lyömäsoittimet
Hubert Dupont kontrabasso

4.11. Salo, kulttuuritalo KIVA / myös Kämäräinen & Viinikainen duo
5.11. Turku, Turun seudun musiikkiopisto
6.11. Helsinki, Malmitalo / myös Kämäräinen & Viinikainen duo/ Etnosoi

www.ultrabolic.com/en/hubert-dupont-jasmim

Trio Sabil Suomessa 7.-10.11.
Ahmad Al Khatib Ud-luutu
Youssef Hbeisch riqq, derbouka, lyömäsoittimet
Hubert Dupont kontrabasso

7.11. Loviisa, Keskus Centralen klo 19:00
8.11. Joensuu, Joensuun Pakkahuone klo 18:00
9.11. Tampere, Tampereen taidemuseo klo 16:00
10.11. Jyväskylä, Siltasali klo 19:00

www.ultrabolic.com/en/trio-sabil