Iso-Britannia ja Norja ovat Jazz Happeningin teemamaat

1051
lukukertaa
Django Bates nähdään Tampereella. Kuva: Nick White.
Django Bates nähdään Tampereella. Kuva: Nick White.
Django Bates nähdään Tampereella. Kuva: Nick White.

Tampere Jazz Happening 2014 hellii musiikin ystäviä korkeatasoisella kattauksella kansainvälistä ja kotimaista huippujazzia. 33. kertaa järjestettävä festivaali miehittää Pakkahuoneen, Klubin ja Telakan 30.10. – 2.11. modernin jazzin kiinnostavimmilla nimillä. Tapahtumaan saapuu kaikkiaan 23 kokoonpanoa, joista 16 on kansainvälisiä.

Jazz soi festivaalilla laajalla skaalalla, Intiasta Saharan aroille ja letkeästä svengistä jyrisevään free jazziin. Mukana on niin upouusia yhtyeitä kuin legendojakin, kuten kitaristi Bill Frisell, dub poetryn isä Linton Kwesi Johnson ja kymmenhenkinen ICP Orchestra erikoisvieraanaan pianisti Uri Caine. Happeningissa koittaa kahden kokoonpanon maailmanensi-ilta: yhdysvaltalaisen tähtimuusikon, Terence Blanchardin tuore ensemble sekä kahden duon kiehtova yhdistelmä, Perch Hen Brock & Rain esiintyvät Pakkahuoneella festivaaliviikon sunnuntaina.

Maailmanmusiikin kärkinimiä, invaasio Iso-Britanniasta ja Norjasta

Intian kansallisaarre Zakir Hussain on yksi nykyisen maailmanmusiikin pääarkkitehdeistä. Hussain ottaa Happeningissa tabla-rummustaan kaiken irti ylittämättömällä virtuositeetilla ja improvisointitaidolla. Raketin lailla maailmanmusiikki-listoille singahtanut Tamikrest saapuu Tampereelle Malista. Läntisen Saharan alkuperäiskansan, tuaregien, ykköslähettilään groovessa kaikuvat niin hiekkamyrskyt kuin läntisen rockin parhaat perinteet.

Tänä vuonna festivaalin valtaavat useat kokoonpanot sekä Iso-Britanniasta että Norjasta. Tapahtuman avaa kulttibändi Partisans ja brittiläistä laatua tarjoavat myös omaperäinen Django Bates’ Belovèd sekä Sons of Kemet. Norjalaista osaamista on mukana avauspäivästä lähtien. Elephant9 & Reine Fiske räjäyttää progejazz-latauksensa torstain pääsymaksuttomassa avajaiskonsertissa, perjantaina musiikin raja-aidat ylittää The Thingin karski free jazz ja lauantain tunnelmaa nostavat Karl Seglem Quartet sekä Mathias Eick Quintet. Norjalaiskattauksen ja koko festivaalin täydentää yksi maan suosituimmista livebändeistä, vauhdikas Farmers Market.

Kotimaan konkareiden uusia kokoonpanoja

Kotimaisessa ohjelmassa painottuvat maamme kiehtovimmat uudet kokoonpanot. Dynaaminen Kallio Slaaki täyttää lavan lyömäsoittimilla ja Elektro GT sekoittaa rytmikkääseen musiikkiinsa sähköisiä mausteita. Teddy’s West Coasters vie 50–60-lukujen svengiin kun taas Mikko Innanen 10+ kuljettaa intiimeistä hetkistä orkestraalisiin kliimakseihin.

Suomen Jazzliitto jakaa Tampere Jazz Happeningissa festivaaliviikon perjantaina Yrjö-palkinnon, joka on Suomen arvostetuin jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus.