Outi Tarkiainen julkistaa debyyttinsä Pori Jazzeilla

1212
lukukertaa
Aili Ikonen ja Outi Tarkiainen.
Aili Ikonen ja Outi Tarkiainen.
Aili Ikonen ja Outi Tarkiainen.

Into the Woodland Silence yhdistää kansainvälisesti arvostetun ruotsalaisen Norrbotten Big Bandin, Suomen menestyneimpiin nuoriin säveltäjiin kuuluvan Outi Tarkiaisen sekä omaäänisen jazzlaulajatar Aili Ikosen.

Ainutlaatuinen levytys liikkuu vapautuneesti jazzin ja nykymusiikin rajamaastossa. Jazzin Kaija Saariahoksi kutsutun Outi Tarkiaisen palkittuun teosluetteloon kuuluu niin intiimejä kamari- ja vokaaliteoksia kuin laajoja sävellyksiä sinfonia- ja big band -orkestereille. Into the Woodland Silence toteuttaa Tarkiaisen musiikillisen vision big band -säveltämisestä, jossa jokainen muusikko yksilönä on osa sävellyksellistä kudosta.

Levytys on Tarkiaisen debyytti kokopitkän albumin säveltäjä-sovittajana, ja laajentaa entisestään nuoren säveltäjän musiikillista palettia. Melodinen ja lyyrinen ilmaisu ammentaa pohjoisen luonnon mystiikasta ja skandinaavisesta melankoliasta, unohtamatta big band -jazzin energistä perinnettä tai nykymusiikin arvaamattomuutta. Tärkeässä roolissa ovat myös sanoituksina toimivat Eeva-Liisa Mannerin ja Sirkka Turkan runot.

Keskeisenä elementtinä nimiteoksen syntyyn vaikutti Tarkiaisen sekä Aili Ikosen pitkä yhteistyö. Teos on omistettu ja sävelletty nimenomaan Ikoselle. “Kuulin Ailia uudessa yhteydessä vuonna 2009 Ihmiskunnan rakastajat -oopperassa, ja olin vaikuttunut. Tajusin, että hänen lauluäänensä taipuu mihin vain. Into the Woodland Silence -teoksessa big band kiertyy laulajan ympärille: Aili laulaa solistina, puhuu, kuiskii, improvisoi ja johdattaa kuulijan musiikillisten maisemien halki”, Tarkiainen sanoo.

“Into the Woodland Silence on teknisesti ja ilmaisullisesti haastavin teos, missä olen ollut mukana. Outin musiikillinen kieli ja aiheet ovat laajentuneet ja monipuolistuneet entisestään. Kymmenen vuotta sitten Outi oli paljon perinteisempi säveltäjä”, Ikonen sanoo.

Teos edustaa uutta, haastavaa aluevaltausta myös Norrbotten Big Bandille. Klarinettisolisti Jan Thelin vertaa soolo-osuuksiaan teoksessa benji-hyppyyn: ”Kontrollin tarpeesta pitää päästää irti. Pitää luottaa hetkeen ja omaan mielikuvitukseensa. Tämä tekee tietoiseksi kaikesta ympäröivästä ja nykyhetkestä. Ainut asia, mitä ei saa antaa itsensä tehdä on tulla mykäksi, sanattomaksi.”

Into the Woodland Silence on alunperin UMO:n tilausesitys, joka kantaesitettiin Helsingissä 2010, ja sai uuden asun Norrbotten Big Bandille.

**

Rovaniemellä asuva Outi Tarkiainen (s. 1985) on omaleimainen, uuteen kurkottava säveltäjä, joka työskentelee sekä klassisen että jazzmusiikin kentällä. Sibelius-Akatemiasta valmistuneen Tarkiaisen teoksia on esitetty monilla tärkeillä festivaaleilla. Pohjoismaiden lisäksi hänen musiikkiaan on kuultu useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa. Esittäjinä ovat olleet mm. Metropole Orchestra, UMO Jazz Orchestra, Norrbotten Big Band, Radio TV Big Band Slovenija, Henry Mancini Institute Chamber Orchestra, Miami Concert Jazz Band, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Lapin kamariorkesteri ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri. Solisteina hänen teoksissaan on toiminut monia jazzlegendoja kuten David Liebman, Randy Brecker, Conrad Herwig, Peter Erskine, Dick Oatts ja Gonzalo Rubalcaba.

Ruotsin Luulajassa majaansa pitävä Norrbotten Big Band kuuluu maailman arvostetuimpiin big bandeihin. Jo 1980-luvulta toiminut yhtye nousi maineeseen 1995 lähtien Tim Hagansin johtamana. Monet nimekkäät tekijät yli genrerajojen ovat työskennelleet orkesterin kanssa, kuten mm. David Liebman, Joe Lovano, Randy Brecker, Rufus Reid, Maria Schneider, Carla Bley, Toots Thielemans, Kurt Elling ja Dee Dee Bridgewater. Grammylla palkittu NBB on vuodesta 2000 tehnyt säännöllistä yhteistyötä Ruotsin yleisradion kanssa mm. yhteisten tilaustöiden kautta. Orkesterin nykyinen johtaja on saksofonisti ja säveltäjä Håkan Broström.

Helsingissä asuva Aili Ikonen (s. 1982) on monipuolisesti musiikin kentällä toimiva laulaja, joka on konsertoinut lukuisilla merkittävillä areenoilla niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Aili johtaa omaa Aili Ikonen Ensembleä sekä toimii laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana mm. yhtyeissä Kvalda, Korpi Ensemble ja Hereä sekä vaikuttaa lukuisissa muissa kokoonpanoissa: Aili Ikonen & Tribute to Ella, Panu Savolainen Proprius sekä Aili Ikonen & HERD: ”Jazzbasilli”. Ikonen on laulanut myös mm. Rajaton-lauluyhtyeen kiertueella, Don Johnson Big Bandin vierailevana artistina sekä ylistetyssä musikaalissa Kristina från Duvemåla.

Into the Woodland Silence

woodland

Norrbotten Big Band 


Outi Tarkiainen, sävellys

Aili Ikonen, laulu
Fredriksson Music, 2013

1. Oglütz 7:53
Outi Tarkiainen
(Dan Johansson, trumpetti; Karl-Martin Almqvist, tenorisaksofoni; Jonas Holgersson, rummut)

2. Arco Íris 5:55
Christian Spering/OutiTarkiainen, Sanat: Mirja Mäkelä
(Aili Ikonen, laulu; Peter Dahlgren, pasuuna)

3. Contemplations 11:32
Outi Tarkiainen
(Håkan Broström, alttosaksofoni; Aili Ikonen, laulu; Dan Johansson, flyygelitorvi)


4. Vapautensa antanut (Freedom Surrendered) 9:14
Outi Tarkiainen; Sanat: Sirkka Turkka
(Peter Dahlgren, pasuuna; Aili Ikonen, laulu; Håkan Broström, sopraanosaksofoni)

5. Cayo Coco 4:57
Tero Saarti/Mikko Pettinen/Outi Tarkiainen
(Magnus Ekholm ja Dan Johansson, trumpetti)

6. Thus the Fairies Disappear 7:32
Outi Tarkiainen
(Håkan Broström, alttosaksofoni; Adam Forkelid, piano)

7. Into the Woodland Silence 18:01
Outi Tarkiainen, Sanat: Eeva-Liisa Manner/Sirkka Turkka
(Olga Konkova, piano; Aili Ikonen, laulu; Jan Thelin, klarinetit; Jonas Holgersson, rummut)

8. Mörkö (Bugbear) 6:56
Mirja Mäkelä/Outi Tarkiainen
(Jan Thelin, bassoklarinetti; Aili Ikonen, laulu; Karl-Martin Almqvist, tenorisaksofoni; Jonas Holgersson, rummut)